NU SKA JAG SKAFFA MIG EN SPARK!

13 november - 2009 | 13 kommentarer

Ja det är jag helt säker på efter mitt besök hos fantastiska Anne och alla de andra trevliga människorna i vackra, vackra Sorsele!

Och det beror inte på att jag är dödstrött (gick upp 4) och känner mig lite allmänt ruggig….Nej det beror snarare på att ALLA i Sorsele tog sin spark till Ica, till Järnaffären, till Nött och Nytt ja, till allt!

Och det mest fantastiska var alla gamla gummor som kom farandes på sparken….men när jag väl skulle ha ett kort på en gumma med spark var de som bortblåsta trots att Anne och jag körde runt och letade i en timme!

Men utanför kommunens kontor hittade vi i alla fall parkeringen….

IMG_7136

På väg från Storumans flygplats på morgonen fick jag en annan tjusig upplevelse….ett gäng renar gav sig ut på vägen just framför vår bil men stannade kvar och lät sig villigt fotograferas!

IMG_7132

Sedan gick dagen i rask takt med besök hos olika företagande kvinnor. Och jisses vad alla är duktiga ideialister och mångsysslare……men det förstod jag till slut att man bör vara om man bor och verkar i en sådan liten ort. Jag fick träffa människor som gjorde allt från att skriva poesi till att göra egna biologiska hudvårdsprodukter……vid sidan av andra jobb förstås!

Sedan var det dags för arrangemanget på Hotellet och det är klart att jag undrat under dagen om det skulle komma någon, det fanns ju inte så mycket folk här….men det gjorde det! Ett dryga trettiotal tog sig ut denna vinterkväll för att komma och lyssna inte bara på mig utan också på några lokala förmågor.

Det var Joakim som talade om sin passion: lingonglögg. Hans bild blev dessvärre så suddig att den inte kan vara med här….

Och så var det starka, starka Eleonor….

IMG_7138

…som berättade ärligt och uppriktigt hur trögt det kan vara ibland att starta ett företag och driva igenom sin idé fast man är helt övertygad själv om att det man har är av världsklass!

Och det var världsklass på Eleonors grejer vill jag lova, den vackraste eldkorgen, fräckaste skogspannan och de mest välgjorda kaminer jag sett! Kika själva här!

Och så var det dags för Erina!

IMG_7139

En äkta sameflicka som på ett otroligt vackert sätt berättade om hur hennes Mor Lena började baka ett bröd som är segt och håller i flera dagar, ”Lenas segkakun”, som hjälpt till att stilla hungern på både hennes Farfar, Far och Bror då de ägnat sig åt renarna på fjället i flera dagar i rad……

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Jag älskar eldsjälar!

Nu ser jag framemot att få komma tillbaka så jag kan få se det alla talade om, Ammarnäs!

Till middag fick jag en utsökt fjällröding och det vill jag att ni ska äta så här kommer mitt recept på örtfylld röding i paket:

ÖRTFYLLD RÖDING I PAKET

När det finns portionsstora rödingar i min fiskaffär tillagar jag dessa ”paket” som gästerna får öppna själva. Potatis passar fint till.

4 portionsstora rödingar, (eller 2 större)

Olivolja

Bakplåtspapper

2 röda salladslökar

2 morötter

1/2 kruka citronbasilika, (eller vanlig basilika)

Några kvistar bladpersilja

Några kvistar dill

4 msk smör

Salt och nymalen peppar

Be att få rödingarna rensade och urtagna av fiskhandlaren. Pensla bakplåtspappret med olivolja och placera en röding på varje papper.

Skiva hela salladslökarna. Skala och skiva morötterna. Grovhacka örterna. Fyll bukarna med lök och örter. Stoppa till sist in 1 msk smör i varje buk.

Baka fiskarna i ugn på 175° i c:a 25 minuter.


Josefin! Lyckost dig som har en stuga i denna vackra fjällvärld och kul att du såg mig i Nyhetsmorgon! /monika

monika | 2009-12-12 14:47:18

Sorsele är så underbart! Har en stuga i Buresjön, 1,5 mil öster om Sorsele. Tillbringar några veckor om året där, det är så fint och trevliga människor att umgås med! Kollar in dina talanger på nyhetsmorgon, det ser mycket gott ut! Ha det gott. Josefin

Josefin | 2009-12-11 09:32:02

Åh Ragnvi! Så kul att du hittade hit:) och jättesynd att jag inte provade sparken hos dig men jag kommer ju tillbaka! /Monika

monika | 2009-11-16 12:16:42

Tack för en trevlig kväll, du och alla de andra som berättade. Du skulle nog allt ha blivit en bra skådis för berätta det kan du! Vi satt ju som fågelholkar allihop. Nu är sparkföret lysande för det har blivit blidväder igen. Fick du ingen sparktur? Synd att jag inte visste för jag har två st. i garaget som mina gäster brukar låna ibland. Vi får ta det nästa gång.

Ragnvi | 2009-11-16 07:14:12

Maggan! Jag längtar redan dit! /Monika

monika | 2009-11-15 18:49:38

Hej Monika! Jag blev så glad när jag läste ditt inlägg från Sorsele och att du vill komma upp till Ammarnäs. Det är verkligen en genuin fjällby, där stressar man ner och mår bra. Härliga backar och fina skoterspår. Ta med barnen och åk upp under vårvintern. Har stuga i Ammarnäs och jag har tillbringat otaliga sport/påsklovsveckor där. Finns ett bra värdshus också och där jobbar Årets vildmarkskock./Maggan

Margaretha | 2009-11-15 16:48:38

Biggan! Vi här i storstan har en hel del att lära av såväl renarna som människorna i norr som tar det lugnt! Och jag förstår din "hemlängtan" det var väldigt vackert! Maud! Åh, har du en spark? Nu blir jag avundsjuk....;)! /Monika

monika | 2009-11-15 12:32:41

Hoppas på snö i Stockholm i vinter så att sparken kommer till användning. Jag brukar ta fram min spark när vägarna är isiga. Då går det undan må du tro. Det är verkligen härligt! /Maud

Maud | 2009-11-15 11:07:29

Hej Monika, virvelvind! Avråder dig från sparkåkning på Djurgården med omnejd...det kommer att stå som en sky av tomtebloss efter dig, jag lovar. Jag drabbades av akut hemlängtan både vid åsynen av sparkbilderna och renarna, ... Renar tar det med "knusende ro", där får man vänta tills flocket behagat gå över vägen! Har vi något av lära av de djuren tro.... ...vet du, det finns sparkar försedda med hjul! På fullt allvar! Jag lovar. Såg en tant i somras i Oviksfjällen landa utanför ICA Fjällporten med sitt imponerande ekipage. "Hä bare å åk,typ" Kram från Norrlandspatrioten Biggan fd Danderydsbo HÄPP numera södra Norrlands Kustland.

Biggan | 2009-11-13 18:38:50

Maria! Ja, visst blir man sugen? Anette! Åh, härligt att du känner så! Och så kul att du la en kommentar:) Och såklart du är egenföretagare snart, det blir ALLA som var där igår som inte redan var det;)! Vi ses igen, det är jag alldeles säker på! Elenor! Åh, tack själv! för god mat, god sömn och god assistans i kökeT:) Och så kul att det blir lite av mig på julbordet...... /Monika

monika | 2009-11-13 16:05:08

Hej Monica!Tack för en trevlig kväll och inspirerande kväll med dig. Låg och läste din julkokbok igår kväll och helt plötsligt var klockan jättemycket men nu så nu har jag fått massor med ideer till vårt julbord. Ha det så bra! Kramar ifrån Elenor Sorsele River Hotel

Elenor | 2009-11-13 15:35:34

Tack för en underbar kväll! Så fylld av inspiration och av glädje det enda tråkiga var att jag går på flytande kost och inte kunde smaka på alla dina läckerheter. Och Eleonors stund, ja den var så inspirerande så troligtvis kommer jag vara egenföretagare inom inte en allt för lång framtid. Dom vågade ju verkligen lämna allt för något dom trodde på. Hoppas få möjlighet att köpa din superfina kokbok framöver också och hoppas du fick mersmak av vår kommun och kanske återkommer :) Varma kramar, Anette

Anette | 2009-11-13 14:56:22

Vad härligt med sparkarna. Tänk om det bara vore spark-före lite oftare... Minns när vi var barn och mamma skjutsade oss på sparken sittandes på ett fårskinn - underbart.

Maria | 2009-11-13 12:12:10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *