JAG TROR FAKTISKT ATT JAG HAR FÅTT EN NY IDOL!

16 november - 2009 | 16 kommentarer

Minns ni Julia Child och hennes ”omöjliga” tjocka kokbok utan bilder?

Nu har jag provat fler recept i boken än de jag var nödgad till när jag skulle tycka till om filmen Julie & Julia i tv och de är bra! ja faktiskt enastående bra! Det blir så underbart god och kärleksfull mat…..

Min söndagsmiddag igår blev en Kalvgryta som ni bara måste göra! (Har dock ändrat något i receptet för att göra den lite, lite enklare..)

SAUTÉ DE VEAU MARENGO

1 1/2 kg grytbitar av kalv skurna i rejäla bitar om 5 cm

3 msk olivolja men mer om det behövs

2 dl finhackad gul lök (1 stor)

Salt, nymalen svartpeppar

1 rejäl msk vetemjöl

4 1/2 dl torrt vitt vin

2 burkar hela konserverade tomater, avrunna

1 tsk torkad basilika

1 tsk torkad timjan

1/2 tsk rivet torkat pomeransskal

2 krossade vitlöksklyftor

225 g små färska champinjoner eller dela dem om de är stora

4 msk färsk hackad basilika, dragon eller persilja

Hetta upp olivolja i en stekpanna, bryn kalvbitarna, få åt gången och lägg i grytan efterhand. Salta och peppra, tillsätt mjölet och skaka/rör i grytan över måttlig värme så mjölet blir brynt.

Stek löken mjuk utan att den tar färg. Häll på vinet och sjud upp. Häll lök och vin i grytan med köttet, sjud upp och rör om i botten.’Tillsätt avrunna tomaterkryddor, rivet pomeransskal, krossad vitlök, salta och peppra. Sjud upp grytan och lägg sedan på lock och sätt in den i 160° varm ugn. Låt sjuda här i 1 1/4-1 1/(2 timme.

Ta ut grytan tillsätt champinjoner. Blanda runt och sjud upp grytan. Lägg på lock och sätt in i ugn i ca 15 minuter.

Ta ut grytan och sila innehållet i en stor sil, lägg tillbaka till grtytan och red med mjöl om det behövs. HIT KAN GRYTAN FÖRBEREDAS!

Lägg på locket och låt grytan sjuda upp på spisen. Tillsätt färsk hackad basilika, dragon eller persilja. Servera med ris eller pasta.

IMG_7142


Darling Monika! Tusen, tusen tack - det är ju en självklarthet! Tarte Tatin får det bli... Ska genast gå in och hämta receptet. Kram

Fluffbabe Blondie | 2009-11-18 16:22:41

Maud! Ja, hon är fantastisk Meryl! Inte klokt hur hon kan förändra sig och "bli" rollen! Hon åt säkert upp sig helt enkelt;)! Och nu har jag lagat flera grejer ur "Det goda franska köket" som sagt och allt har blivit supergott! /Monika

monika | 2009-11-17 17:09:23

Jag såg filmen i söndags, "Julie&Julia". Tycker den var urmysig. Älskade verkligen parallellhandlingen med de båda och all matlagning. Vad hade de gjort med Meryl Streep? Hon var ju så kopiöst storväxt. Har aldrig fått den uppfattningen i tidigare och har ändå sett ett antal filmer med henne. Blev riktigt nyfiken på att se mer av hennes kokbok. /Maud

Maud | 2009-11-17 16:49:45

Kära Susanne! Nu vet du hur jag har det...... Fluffbabe Blondie! En tarte tatin! God, vacker ja till och med sensuerll! Du finner den under etiketten "Frukt". Lycka till;)! TKB! Tack! Namn/Lena! En gryta är ALLTID prisvärd då den räcker till många...och ALLTID dyra ingredienser? Missade du månne renskavsgryta, köttgryta med högrev, alla mina kycklingrecept, pastarecept....? Och vardagsmat? Denna gryta blev perfekt måndagsmat åt min familj när jag jobbade igårkväll, bara att värma:)! Tack Helene! Just det, TKB! /Monika

monika | 2009-11-17 09:55:06

Namn..Lena.. Festmat är väl allt som är gott och tex. grytan är faktiskt mycket prisvärt om jag ser på antal personer/gryta;) i detta fall ca. 6... Ellers är det generellt råvarorna som kostar mer och mer...över allt i världen faktiskt.

TKB | 2009-11-16 21:33:00

Mmm, ser gott ut, får nog prova att laga till familjen. Tidningen har jag köpt och läst. Mysigt reportage från ert fina hem. K Heléne

Heléne Persson | 2009-11-16 21:00:23

Mmm, ser gott ut, får nog prova att laga till familjen. Tidningen har jag köpt och läst. Mysigt reportage från ert fina hem. K Heléne

Heléne Persson | 2009-11-16 21:00:23

VARFÖR ALLTID MAT SOM ÄR DYR ATT TILLAGA, FESTMAT. EFTERLYSER MER VARDAGSMAT HÄLSNINGAR LENA

Namn | 2009-11-16 19:35:51

och Monika..grytan ser fin ut..

TKB | 2009-11-16 17:33:36

Susanne ordning o reda, tomteskägglång lista, shopping...life i s good! är det inte underbart att Monika har petat in Jerusalem i sin hektiska julkalender?och det kommer att vimla fin folk på julpyssel...nu börjar jag blir osäker om jag platsar bland grytorna..eller var det julpynt..o andra sidan kul lockar även såna som jag;) Fluffbabe Självklart klara du av det..ser bara till att folk även har rikligt med vin sidan om;)

TKB | 2009-11-16 17:32:14

Darling Monika! Detta verkar som en veritabel utmaning för en stackars Fluffbabe - är du säker på att jag verkligen klarar av det? Ska jag månne vänta till helgen när jag har lite mer tid? Och en annan sak - vi ska ha en gåsmiddag nästa helg för 20 personer. VEM skulle kunna föreslå recept på äpplekaka bättre än du?!?!? Kram från Blondie

Fluffbabe Blondie | 2009-11-16 16:50:47

Ser underbar ut! Lagade också gryta igår, och resterna av den kommer väl till pass idag, när tiden är snål p.g.a. alla förberedelser för din ankomst till stan!!!! :-) Jag har skrivit ut dina recept snyggt och prydligt och det har tagit ca fem timmar totalt! Jag har en shoppinglista som är längre än jultomtens skägg och en "göra-lista" som är annu längre.... herregud...det kostar på att få fin-främmande från huvudstaden!!! Phu! Men det kommer ju att bli så himla kul!

Susanne | 2009-11-16 14:42:28

Lena Pe! Jag rev torkat pomeransskal på rivjärnet och det var lätt som en plätt! Lycka till! Ingrid! Julia ville att man skulle sila hela grytan och plocka bort kryddor och annat för en slät sås som hon dessutom reder av med maizena. Men jag tycker om den "bonniga" känslan med lite grejer i skyn och föredrar oredd sås.... Bakfia! Åh, ett bröd, godis, småkakor, skorpor....är sådant alla blir glada för och det finns en hel del att välja mellan i min julbok, "Monikas jul" Här finns till och med ett bra tips om man inte vill baka utan bara ge bort ingredienserna...."Kladdkaka på burk" Eller varför inte göra pepparkaksdeg och ge bort en klump! /Monika

monika | 2009-11-16 12:25:06

ser gott ut! Har du något bra tips på gå bort present om man vill baka eller laga något själv?!

BAKFIA | 2009-11-16 12:11:08

Verkar som ett fantastiskt gott recept, är säkert väl värt att prova men nyf som jag är måste jag ändå fråga varför du ändrat i receptet och vad som ändrats? Vore bara roligt att veta:) Jag ändrar också i recept för att testa hur det kan smaka med lite "annan/egen touch", både roligt och intressant och ibland inte alls så smart men iaf. Har du tid så svara gärna:) Ha en gò och trevlig vecka Monica o övriga här på bloggen!

Ingrid | 2009-11-16 11:56:10

Det låter som en jättegod gryta... Precis vad jag skulle kunna tänka mig att äta till middag idag. Problemet är bara att jag jobbar alldeles för sent så det får bli en annan dag. Men jag undrar över pomeransskalen, smaken är ju jättefin men är det inte svårt att riva? Tycker de brukar vara så sega... El köper man färdigrivet, pulvriserat? Fast smakar det ngt då? /Lena

Lena Pe | 2009-11-16 11:00:52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *