WOK MED INGEFÄRA!

24 november - 2009 | 6 kommentarer

I går kväll fick jag det där infallet som jag brukar få ett par gånger per år: Nu måste vi äta ur frysen! Särskilt som jag säkerligen snart kommer att börja baka ett och annat som behöver frysas in…

Nåväl, vad hittar jag då? Jodå här finns en hel del godsaker, stekar, lammfilé, pilgrimsmusslor och kycklingfiléer förstås… Jag bestämmer mig till slut för kycklingfiléerna som ligger utspridda i hela frysen med en filé i varje plastpåse…Jag får ihop 5 stycken till slut!

För några år sedan wokade jag ofta, väldigt ofta men det har inte blivit så mycket av med det på senaste åren av någon anledning. Kan det möjligen bero på att wokpannan plötsligt en dag fick tjänstgöra som eldkorg utomhus då vi skulle ha gäster?

Hur som helst blev jag väldigt sugen på en kycklingwok igår och som tur var hade jag både färsk ingefära, broccoli, sockerärtor och morötter hemma så det skulle nog gå att få till något gott i min stekpanna med höga kanter! Och det gick!

IMG_7173

Ni måste prova!

Några kycklingfiléer skurna i bitar

Sesamolja eller Olivolja till stekning

En rejäl bit färsk riven ingefära

1 vitlöksklyfta, riven

1 färsk broccoli, delad och skuren i bitar

1 morot, skalad och skuren i små stavar

Ev. sockerärtor

Japansk risvinäger

Teriyakisås

Soja

TILL SERVERING

Ris

Sweet chilisås

Hetta upp oljan och stek kycklingbitarna tillsammans med ingefäran i ca 5 minuter.

Tillsätt broccoli, morötter och någon matsked vardera av risvinäger och teriyakisås. Rör runt och vänd i pannan.

Tillsätt den rivna vitlöksklyftan och woka på tills kycklingen är klar. Blir det för torrt i pannan så tillsätter man antingen mer risvinäger eller lite vatten.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar samt soja. Servera med ris och sweet chilisås.

Idag blir det en massa roliga saker. Först en intervju med Annika och Britta från Kattis & Co, sedan upp till förlaget och signera 150 böcker;)! och ikväll håller jag ett föredrag på Hufvudsta gård och hoppas förstås på att sälja massor med böcker:)!


Ha, Ha Sara! Det var kul;)! Maud! Hoppas det blev gott:)! /Monika

monika | 2009-11-24 21:51:58

Mums vad gott! Jag wokade också mycket för något år sedan men har liksom kommit ifrån det. Sådär med en kycklingfile i varje påse ser det ut i min frys också. Ska nog lyda ditt råd och woka lite någon kväll. /Maud

Maud | 2009-11-24 19:08:51

Woka är såå gott!! Särskilt om någon annan gör det :P

Sara | 2009-11-24 16:44:01

Maria! Även du har en duktig man! Vågar inte ens tänka på resultatet om jag låtit Thommy frosta av frysen....;)! Hannah! Tumregeln är ju fetare kött desto kortare hållbarhet men sakjer och ting håller oftast längre än rekommenderad tid såvida inte frysen stått öppen till och från....Det säkraste och bästa sättet att veta om varorna är fräscha eller ej är att använda sitt luktsinne som man faktiskt alltid gjorde förr i tiden.....men nu slänger vi saker bara vi läst ett datum på paketet..... /Monika

monika | 2009-11-24 12:58:33

Hur länge håller sig t.ex. fryst kött (kyckling, fläskkottlett..) frysta wokgrönsaker, frysta bönor som man kokat och fryst in..? Vissa säger att de kan hålla sig i ett år i frysen.. stämmer det?

Hannah | 2009-11-24 12:53:40

Hahaha, vad kul med woken som eldkorg... nöden har ingen lag! Och det där med frysen:det verkar vara sådana tider. Jag började röja ur frysen igår när jag var hemma och så har jag satt maken på att avfrosta den idag. Så härligt det är att få vara på jobbet!! ;-)

Maria | 2009-11-24 11:01:47

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *