KLAPPAT OCH KLART FÖR ADVENTSMINGEL HOS MALOU PÅ FREDAG!

25 november - 2009 | 13 kommentarer

Väl hemma efter en lång inköpsrunda…Det var ju inte bara till Malou det skulle handlas utan även till signeringar i helgen…På lördag befinner jag mig i Västerås och på söndag på ett event i Brunogallerian i Stockholm…och alla ska få smaka på…just det ”U”!

Och så har jag äntligen köpt lampor till adventsljusstakarna, massor!

Det blir gott på fredag i ”Efter 10” vill jag lova! Och kanske finner ni även tips till ert eget mingel om ni läser det här, eller vad sägs om:

Brända mandlar med julkryddor, Grönkålsshots,  Krabba på  tortillachips, Lax på rotfruktschips, Kräftröra på rågbröd,
Mozzarellabruschetta med granatäpple, Hyvlade pepparkakssticks med lingoncréme, Dadlar med grönmögelost, Ostbollar med pepoparkakskross, Små julpaher med lingonmousse, Brietårta med frukt och nötter  och så klart den ”Underbara Wienernougaten” som numera går under namnet ”U”;)!

Om ni tycker det verkar mycket så kan jag bara säga lugn, lugn,,,Det är det varken meningen att sprida någon sorts panik här eller tala om hur det ska se ut!

Tvärtom! Man behöver absolut inte göra fler än tre olika saker, ska till och med kanske inte ens göra det, men gör rikligt av det du gör och glöm för all del inte ”U”!

I Jönköping kom vi raskt fram till att pepparkakor med lingoncréme, små julpajer med lingonmousse och någon liten snitt var ett förträffligt mingel. Och så hade vi naturligtvis ”U” ……

Här kommer recepten till det minglet som hela Jönköping kommer att ägna sig åt i helgen och något av det kan ni även se mig bjuda på hos Malou på fredag!

HYVLADE PEPPARKAKSSTICKS MED LINGONMOUSSE

Lövtunna pepparkakssticks med syrlig lingoncréme är perfekt att servera på glöggfesten eller som tilltugg till julmiddagen. Vill man göra det ännu enklare köper man pepparkakorna förstås!

1/2 dl rårörda lingon

2 dl Philadelphiaost

1 ”korv” pepparkaksdeg, ca 400 g (se sid xxx)

Rör ihop lingon och Philadelphiaost, förvara i kyl.

Knåda ihop pepparkaksdegen till en korv, (ungefär som en ”köpedeg”) frys degen en stund. Hyvla sedan tunna, ca 2-3 cm breda ”sticks”. Lägg dem på en plåt och grädda enligt anvisning. Låt svalna.

Lägg en klick lingoncréme på varje pepparkaka på en stor bricka eller ännu enklare, ställ fram en skål med lingoncrémen och lägg pepparkakorna bredvid och låt gästerna göra det själva!

SMÅ JULPAJER MED LINGONMOUSSE

En perfekt paj att göra med julskinkan, både när man är sugen och då man tröttnat, riktigt god och krämig!  Jag lagar den i små pajformar och serverar en lingonmousse till. Det går bra med större mazarinformar i aluminium om ni är många!

PAJDEG;

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

125 g Smör

1 tsk salt

FYLLNING:

2 ägg

2 1/2 dl vispgrädde

100 g riven Västerbottenost

200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)

1 rödlök, skivad

Salt och nymalen svartpeppar

LINGONMOUSSE

1 dl lingon

1 tsk rapsolja

1 tsk vit balsamvinäger

1 tsk flytande honung

2 1/2 dl créme fraiche

Salt och nymalen svartpeppar

Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. Tumma ut den i 6 små pajformar eller en stor pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kyl.

Vispa upp ägg. Tillsätt grädde och ost. Smaka av med salt och peppar. Rör ned skinka och lök.

Fyll formarna/ formen och grädda i 180°/200° i 30-40 minuter, eller tills pajerna stannat.

Lägg alla ingredienser till lingonmoussen i en kastrull utom créme fraiche. Värm och låt koka upp. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med créme fraichen. Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna, varma eller ljumma.

SNITTAR MED JULSKINKA, SENAPSCRÉME OCH GRANATÄPPLE

Snittar på julskinka passar fint till glöggen.

3 skivor vörtbröd

Smör till stekning av bröden

1 ask jungfrusallad eller rucolasallad, ca 50 g

6 tunna skivor julskinka

SENAPSCRÉME

3 msk grovkornig senap

1 1/2 msk majonnäs

1-2 tsk rivet apelsinskal

TILL GARNERING

1 granatäpple

Börja med att halvera och gröpa ur granatäppelkärnorna, låt rinna av i ett durkslag. Gör sedan senapscrémen.

Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av och ställ in en stund i kyl.

Skär varje skiva bröd i två trekantiga snittar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek skivorna gyllene på båda sidor. Lägg upp bröden på ett serveringsfat.

Fördela sallad och skinkskivor på snittarna. Lägg på en klick senapscréme och garnera med granatäppelkärnorna.

UNDERBAR WIENERNOUGAT

Mitt godaste godis, jag vågar lova att ingen blir besviken!

250 g nougat

150 g mörk choklad

100 g flagad mandel

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.

Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Smält nougaten i ett vattenbad.

Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.

Blanda till sist ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.


AnnaLena! Kul! Susanne! Absolut;)! /Monika

monika | 2009-11-27 14:07:34

Teja! Vad roligt att du tyckte allt var så bra! Nu gör du väl en massa smaskigt julgodis till man och barn!!?? Och riktigt pysslar om alla!

Susanne | 2009-11-26 20:58:20

...vilken tur att jag är ledig fredag då blir det till att avnjuta frukosten framför tv:n och sen ut och handla till 1:a adventsmyset. ( nu när jag har "visat" mej här så lovar jag att ge mej till känna nästa gång vi ses ... fegade lite på Huvudsta hihi) /AnnaLena

AnnaLena | 2009-11-26 10:20:34

Ma! Åh,,,,,då kanske jag får ett nytt eget TV-program snart;)!? Cecilia! Så roligt! Det är just det som är meningen med mina besök! Riktigt kul, tack! Teija! Åh, tack själv för att du kom och kul att även familjen gillar min bok:)! /Monika

monika | 2009-11-26 09:04:11

Och lycka till hos Malou - kan bara bli ännu en succé;)

Teija | 2009-11-26 07:57:40

Susanne och Monika Kan bara hålla med om att julpyssel i Jönköping var en fantastik dag - stort tack för inspiration och glädje! Alla i familjen läser nu Monikas Julbok med nyfikenhet och beröm;)

Teija | 2009-11-26 07:53:32

Jag bara vet att det blir succe Monika! Efter din julworkshop i lördags har familjen fått en massa nya smakupplevelser. I går blev det kycklingburgare i pitabröd med en rödkålssallad där jag rev ner ett äpple kryddae med curry och vände ner det i creme fraiche. Till familjens belåtenhet och jubel. Nu vågar jag mycket mera i köket tack !!!

Cecilia | 2009-11-26 00:03:27

Hej! Kollade just på Pernillas jul i Tv 4 +.......hjälp, hjälp vad skall jag säga? Bäst att inte säga något! Du spelar i en annan klass.

Ma | 2009-11-25 21:16:46

Härliga Susanne! Nu fick jag energi, känner mig lite "sleten" faktiskt och näsan har börjat rinna idag! Hur är det möjligt när man redan trycker i sig penicillin???? Och roligt att du fått glada tillrop från lördagen, som jag sa: We make a good team! Hoppas kålen blev god! Eva-Lis! Åh, tack till dig också! och roligt att du blev sugen.....;) Lena! Det kan jag lova, riktigt, riktigt gott:)! Millan! Inga frågor är dumma, i kyl! /Monika

monika | 2009-11-25 20:07:15

Kära Monika, Ska wienernougaten stelna i kylskåp eller frysen ? Hoppas Du inte tycker min fråga är dum dummare dummast ;-) Bye bye!

millan | 2009-11-25 19:52:16

Jag kommer absolut att laga pajerna och bjuda på. Säkert jättegott

Lena | 2009-11-25 19:16:36

Det kommer att bli toppen hos Malou!! Det riktigt vattnas i munnen och smaklökarna får sitt.............Tusen tack för alla glöggtips!! Ha en fortsatt skön onsdagskväll!! Kram

Eva-Lis | 2009-11-25 18:25:13

Det kommer att bli strålande hos Malou! Tänk så mycket gott du kommer att svänga ihop! Vi som fick glädjen att smaka på ett och annat i lördags, vet ju... Det är massor av glada kursdeltagare ifrån Julworkshopen här i Jönköping som har hört av sig och tackat för den fantastiska dagen vi hade. Högsta betyg till dig, Monika! Och nu skall jag göra ditt recept med gräddstuvad brysselkål, fast med vitkål, till min hungriga familj!

Susanne | 2009-11-25 16:39:52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *