TACK FÖR IGÅR OCH ABSOLUT GODASTE ADVENTSBULLEN!

25 november - 2009 | 10 kommentarer

Först och främst vill jag tacka de 70 personer som tog sig till Hufvudsta gård igår kväll för att träffa och lyssna på mig, Ni är bara för goa och det är sådana här tillfällen som ger mig både lust och kraft!

Här är ni:

IMG_7174_1

Och väldigt kul var det också att så många av er gick hem med en bok under armen!

IMG_7175

Och så var det det här med bullar!

Det finns ju bullar och så finns det bullar! Och en av de få gånger på året som jag vill ha en bulle till morgonkaffet så är det just på söndagen den 1a advent!

I år blir inte valet så svårt, det är inte fråga om någon torr liten bulle från gårdagen utan den saftigaste och godaste bullen av dem alla! Dessutom blir det premiär, åtminstone för mig att börja baka med saffran till denna….min 12e jul i år;)!

Var så goda, den bästa, saftigaste och godaste bullen ur min bok, ”Monikas jul”, Butterkaka med saffran som passar utmärkt till adventskaffet…förresten när som helst egentligen!

IMG_7175

BUTTERKAKA MED SAFFRAN

Vetebröd som fylls med mandelmassa ger saftiga bröd. Så här till jul smaksätter jag även degen med saffran och bakar ut den i en hjärtformad bakform.

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

2 paket saffran à 0 5 g

En nypa salt

Ca 15 dl vetemjöl

FYLLNING

250 g mandelmassa

25 g smält avsvalnat smör

TILL PENSLING

1 ägg

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.

Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret. Smörj 2 hjärtformade eller runda bakformar om ca 18-20 cm med smör.

Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en platta. Bred på mandelmassan och rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 3 cm breda bullbitar. Packa bullarna i de två formarna och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda kakorna på 200° i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.


Milllan! Bra idé alltihop:)! Eva B! Jag svarar alltid i den mån det går! Och ha det så kul i Stockholm! /Monika

monika | 2009-11-25 20:03:05

Hej igen! Tack för att du svarade. Eftersom jag inte tillåter mig att titta i din bok riktigt ännu är jag inne på din blogg igen för att gotta mig åt exempelvis Lingoncreme. Om du lottar ut signerade exemplar hänvisar jag mina besökare till dig och så kan jag köpa en "vanlig" till min lottning. Det där du skrev om ngn galleria i Stockholm på söndag, det får jag kolla upp. Vi ska nämligen på efterlängtad visit till Huvudstaden till helgen. Halländska novemberregnshälsningar, EvaB

EvaB | 2009-11-25 17:52:37

Jag ska också prova baka den där underbara butterkakan ;-) !Kanske en extra till min kära mor som fyller i helgen....och även den underbara wienerchokladen....!!!! Lena A, tack för tips, jag tar fram min strykbräda mé :-) på fredag och stryker....och tittar på pigga och alltid glada Monika! Kram på Er alla <3

millan | 2009-11-25 17:20:01

Lena A! Du blir inte besviken vare sig på bullen, det vet ja! eller mig! hoppas jag...;)! /monika

monika | 2009-11-25 16:28:55

Nu har du fått mej att bestämma vilket bak det blir på lördag:)adventsbulle så mkt godare än torra lussebullar. Och på fredag tar jag fram strykbrädan framför teven och tittar på Malou efter 10 och samtidigt blir julgardinerna strykna,förena nytta med nöje eller hur? ;) /lena

Lena A | 2009-11-25 15:20:56

Eva B! Åh,. tack själv! Och jag kommer att ha utlottning av signerade böcker även här, så håll utkik och lycka till med bloggen:)! /Monika

monika | 2009-11-25 14:40:47

Hej! Din vackra röda julbok ligger på matsalsbordet och lockar, men hittills har jag bara bläddrat lite lite lite. Monikas Jul blir säkert ett måste-ha för många, därför ska jag nog försöka komma över ett signerat exemplar att ha som utlottning på min nystartade bokblogg. Tack för att du bidrar till att förhöja Advents- och Julkänslan.

EvaB | 2009-11-25 11:15:40

Susanne Friman! Kul att du hittade hit och lycka till med baket:)! AnnaLena! Men att du inte sa något igår!? Jag som tycker att det är så kul att träffa människor som läser min blogg....och lycka till även till dig med baket och kanske mest med kafét;)! /Monika

monika | 2009-11-25 10:30:34

Tack för en fantaskisk föreläsning igår mycket inspirerande. Kul att se och höra dej live. Läser din blogg varje dag (ibland flera gånger) och får mycket tips så kakan ska bakas till helgen och om jag inte kommer på nån middag eller så så tar jag en titt här igen :) kanske till och med att jag skippar landstinget och öppnar café....... /AnnaLena

AnnaLena | 2009-11-25 09:29:56

Hej Monika, tack för en inspirerande kväll du förmedlade verkligen att ingentig är omöjligt. Kakan ska jag baka till 1:e advent. Hälsn./Susanne

Susanne Friman | 2009-11-25 09:06:35

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *