OCH HÄR KOMMER DRYCKERNA!

26 november - 2009 | 10 kommentarer

För er som likt mig ibland tycker att det är gott med andra alternativ bredvid den köpta glöggen som ibland kan vara lite söt även om det på senare år kommit nya och lite roligare sorter i sortimentet kommer här förslag på egen rosa glögg, vin chaud och julsaft till barnen som alla passar utmärkt till minglet på söndag:)!

Förresten så är en flaska med gott innehåll en väldans trevlig ”gåbortpresent”!

IMG_7173

JULSAFT TILL BARNEN

Värmande och uppskattad saft till barnen. Gör den lite ”starkare” än vanligt då smaken ”försvinner” en aning när saften värms.

50 cl outspädd hallonsaft

1 vaniljstång

Låt en skuren vaniljstång sätta smak på hallonsaften i en vacker flaska. Späd enligt anvisning värm och servera barnen.

VIN CHAUD

En klassiker som fungerar året om vid kyligt väder, mysigt helt enkelt!

1 flaska gott rödvin

4 msk strösocker

1 apelsin, saften

1 bit av lång kanelstång eller 3 kanelstänger

1 vaniljstång

TILL SERVERING

1 apelsin i skivor

Koka upp apelsinsaften med kryddorna, vaniljstången snittad och urgröpt. Häll på vinet och låt alltsammans bli varmt, koka inte!

Servera varm med apelsinskivor i glasen eller muggarna.

ROSÉ GLÖGG, (MIN ROSA GLÖGG)

Kul och uppskattad glögg som jag alltid kallar min rosa glögg. Den är också en trevlig present, häll på vacker, väl rengjord flaska och häng en liten påse bredvid med tillbehören.

1 flaska rosévin, (75 cl)

1 1/2  dl strösocker

2  stjärnanis

5 kardemummakapslar, eller 1 tsk stötta hela kardemummakärnor

1 kanelstång

2 bitar torkad ingefära

1/2 apelsin, skalet skuret i breda strimlor

Häll vinet, socker, kryddor och apelsinskal i en kastrull. Låt sjuda ca 2 minuter tills sockret smält. Låt svalna.

Sila och häll upp glöggen på en väl rengjord flaska. Värm och servera glöggen varm med  passande tillbehör.


Lena Pe! det räcker med någon dag och du kan absolut ta jordgubbssaft istället, till svartvinbärssaften passar kanel bättre men min erfarenhet är att barnen tycker bättre om jordgubbssaft än svartvinbärssaft... Kicki! Den håller sig minst ett par veckor i kyl. Bigge! Härligt och tack för du delar med dig och för fint beröm! Susanne! Hoppas du inte missade det hela för nu har det gått! CharlotteT! :)! Lena A! Jag tycker det gick bra:) och tack och ha en skön helg själv! Anneli Z! Jag använder fazers mörka blockchoklad, ca 50 % men det går säkert med kraftigare. Millan! Bra att du håller ordning här! Blondie! Självklart får du det:)! /Monika

monika | 2009-11-27 14:15:46

Daaarling Monika! Rosa glögg - jag tror jag smäller av!!! Det är ju helt 100 procent underbart!!! Den MÅSTE jag bara vidarebefodra till våra gulliga fluffbabes. Är det OK? Kram!

Fluffbabe Blondie | 2009-11-27 10:06:13

Susanne! Titta in på text-tv 645 och titta i programminehållet, Monika lagar en underbar adventsbuffé kl.10.45 och sedan champagnelunch med bl a Charlotte Perrelli kl.11.14. :-) Ha en härlig dag alla gulliga rara på blogen! Jag ska förbereda min dotters maskeradkalas ;-) tjo-ho!

millan | 2009-11-27 08:42:09

Vilken choklad använder du i wienernougaten? Ska det vara 70% eller mer, eller duger det med Marabous mörka?

Anneli Z | 2009-11-27 08:13:51

Gick det bra hos Malou idag? Ska bli intressant att höra vad ni sa om bloggar och facebook ;) Ha en bra helg i Västerås och hemma i Stockholm. Ladda med många silverpennor ;) /lena

Lena A | 2009-11-26 21:35:47

Halloj! Jag är också ledig imorgon så jag ska garanterat kolla!!! Charlotte

Charlotte T. | 2009-11-26 21:12:12

Det slog mig just...jag är ju för sjutton ledig imorgon (kände mig också lite "sleten"), så då kan jag ju kolla på dig hos Malou. När är det? Hur är det med förkylningen?

Susanne | 2009-11-26 21:02:38

Fel ställe att kommentera det jag tänker göra, nämligen.... den ljumma salladen. T A C K för all inspiration och alla "säkra kort" du utlovar och jag därför vågar lita på. Salladen blev succé (trots fläskfilé). Testar lamm en gång med större budget. Lingondressingen urgod! Började med dina pilgrimsmusslor, patagoniska kammusslor direkt ur pannan stående i köket medan jag fixade salladen. Som dessert tog jag en saffrans- och apelsinkaka med cheesetopping till kaffet.

Bigge | 2009-11-26 15:58:12

Hej Monika Tänkte göra din pepparkaksdeg. Hur länge kan man spara den i kylen tror du? Ha en bra dag och stressa inte för mycket. Hälsningar Kicki

kicki | 2009-11-26 12:01:56

Hej Monika! Ska ha liten glöggträff på sön och fastnade för barnens julsaft som ett alt till de mindre gästerna. Hur länge behöver vaniljstången ligga i för att ge smak åt saften undrar jag? Och - har du ngt bra tips på god köpesaft? Jag har kokat egen av jordgubbar men hallonen räckte "bara" till sylt i år. Förresten, funkar det med annan saft också el är det något med just hallon och vanilj ihop som "gör" det hela här??? Svartvinbärssaft har jag en hel del, där är väl vanilj också en god smakkompis?! Din julbok ligger f ö på mitt sängbord, jag njuter några sidor varje kväll innan jag tvärt somnar med boken i ansiktet... Underbar! Inte bara recepten utan rent estetiskt. Älskar också "pratet" i recepten, tilltalet. Den ger verkligen inspiration och startar ett flöde av eget mattänk. /Lena

Lena Pe | 2009-11-26 09:30:56

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *