NU ÄR DET DAGS ATT TÄVLA OM ETT SIGNERAT EXEMPLAR AV MONIKAS JUL!

27 november - 2009 | 28 kommentarer

IMG_7179

Dessutom kan ni vinna biljetter till eventet i Brunogallerian här i Stockholm där jag kommer att befinna mig och signera böcker på söndag. Jag har 10 biljetter som jag fördelar på 5 vinnare.

Vad ska ni göra då?

Först hade jag tänkt be er om ert bästa julrecept, sedan roligaste julminnet, pinsammaste julminnet….men nej, nej…Nu har jag bestämt mig för att titta framåt och byta ämne!

Vardagsmat är en het potatis….så jag ber er så här på sena fredag eftermiddagen om ert godaste vardagsmatrecept!

Må bäste man eller kvinna vinna! Tävlingen pågår till 21.00. Vinnarna presenteras imorgon, Lycka till!


Susanne Just det…bara det inte kokar, min vän..du fixar ju det mesta..det såg jag redan på julpyssel, min vän

Teija | 2009-11-28 15:14:06

Ha, Ha Carro! Det kommer fler tävlingar...redan nästa vecka:)! /Monika

monika | 2009-11-28 15:05:18

Attans. Det här var nästan dråpligt. Här slavläser man bloggen tre gånger om dagen alla dar i veckan utom en, då jag liksom aldrig hann in. Och då kan man vinna ett signerat ex. Å andra sidan har jag ju redan boken hemma så SÅ stor var väl inte katastrofen. Men du förstår ju hur många vardagliga och fina sylt- och saftningsrecept jag hade på lut... ;-)

Carro | 2009-11-28 10:27:35

Anna och martina! Såklart ni får vara med och tävla ändå;)! /Monika

monika | 2009-11-28 10:12:13

Ojdå, jag hann inte innan 21 men jag försöker ändå :-) Jag har ju gått och fingrat på den boken länge... Lax och pastagryta: Ingredienser för 4 port: 4 laxfileér 4 port penne 2 burkar krossade tomater 1 dl tomatpuré 1 gul lök 3 st vitlöksklyftor salt och peppar olivolja Koka pennen. Skär laxen i kuber, salta och lägg i en kastrull, täck med vatten så det precis täcker. Låt koka upp, dra kastrullen ifrån plattan och låt stå ca 8 min. Hacka gul och vit lök. Fräs i en kastrull i olivolja. Tillsätt tomaterna och tomatpurén. Låt gärna puttra i några minuter. Häll i pennen och laxkuberna och blanda runt, låt det hela bli varmt. Servera ihop med en klick tzatziki.

Martina | 2009-11-28 09:13:31

Oj så synd att jag var sen med den tävlingen! Annars hade jag lämnat en ny favorit. En laxfilé i ugnen på bakplåtspapper för att spara disk, på med massor av citronpeppar och lite salt innan den åker in i 200 grader. Under tiden som laxen gottar sig i ugnen kokar jag broccoli mjuk och mixar den tillsammans med lite crème fraiche, salt och peppar till en ljuvligt grön puré! Sedan är det bara att njuta och är man flera så är det lätt att göra receptet till det antal personer som är hungriga! Mums! ;-)

Anna | 2009-11-27 22:07:20

Oj! Så många goa grejer...detta tar tid att smälta och det gör jag på tåget till Västerås imorgon:)! Tusen tack allihop! /Monika

monika | 2009-11-27 21:31:01

Vi kör en snabb favorit hemma. Fullkornspasta penne. Klipp 2 paket bacon i små bitar, stek och lägg på hushållspapper. Lätt créme fraiche, matlagningsgrädde på feeling, 2 klyftor vitlök, bacon i, bladspenat i, hackad spenat i, svartpeppar och halva körsbärstomater. Vi tröttnar aldrig :)!

Alexandra | 2009-11-27 21:28:15

Colombiansk morotssoppa 6 stora morötter 1 l vatten 60 gr riven lök 60 ml smör 45 ml vetemjöl 750 ml hönsbuljong (eller 2 tärningar) 500 ml lättgrädde salt, vitpeppar och cayennepeppar Skala och skiva morötterna, koka i vatten tills de är mjuka. Töm bort vattnet och mixa morötterna. (Spara vattnet till buljongen) Koka löken i smör, strö över mjöl och koka 2 min på låg värme. Tillsätt hönsbuljong, grädde och morotspuré, Sjud 3 min. Blanda i kryddor och sjud 5 min. Strö över färsk koriander. Servera med något gott bröd. Hälsningar från Åland. Ewa

Ewa från Åland | 2009-11-27 20:50:54

Men det godaste och snabbaste till vardags är ju faktiskt djuprfysta vårrullar. Tar fram dem på morgonen så är de tinade på kvällen. I en wok- eller stekpanna fräser jag hackad ingefära, hackad vitlök, lök i ringar och några äppelskivor. Sen i med vårrullarna. På med sesamolja och soya och till slut bräserar jag allt några minuter under lock. Doftar redan underabart. Under bräseringen rör jag ihop trukisk Yohurt med soya och lite pressad vitlök. Voila, färdigt och smakar alltid UNDERBART. Tack för Efter 10-programmet i morse. Inspirerande är du som alltid! Varma Eskilstunahälsningar

berith.o | 2009-11-27 20:28:59

Oj vad många goda recept!

Cath | 2009-11-27 20:28:37

Här kommer en riktig snabb och god rätt både till vardags och om man får oväntade middagsgäster Färdig när potatisen är färdig och det är godast med potatis till. Fundera inte ens på att byta ut grädde mot matlagningsgrädde eller dylikt det blir inte så där krämigt och gott som man vill ha det Skiva tomater täck botten på en stekpanna med teflon. Skiva purjo och strö över tomaterna. Skiva ca 2 cm tjocka skivor av ett fiskblock eller lägg på frysta fileer över purjo och tomater. Salta och peppra på fisken. Blanda grädde , riven pepparrot på burk (ca en halv burk) och dill i en bunke och häll över fisken Låt puttra på plattan ca 20 minuter. Hoppas det smakar /AnnaLena

AnnaLena | 2009-11-27 20:02:49

Sambon och jag jobbar järnet nu 6,5 dagar i veckan. Tyvärr inte mycket tid för nytänk och att följa recept. Längtar så efter lugna helger med tid i köket. Tills dess är vardagslyxen desto viktigare. Utan att tröttna är det en välsmakande köttfärssås. Lök (de sorter som finns hemma) och färs fräses gärna svamp med i pannan. Salt o peppar. Tomatpuré och tomater åker i tillsammans med en skvätt vin. Två grovrivna morötter ger färg och nyttighet. Kanske ett lagerblad eller två, samt tre små nypor oregano puttrar med och efter behov späs med ömsom vatten ömsom vin. Under tiden hinner man öppna posten, duka, tända ljus, koppla av, sänka axlarna och andas. Pastan är snart klar, hård ost att riva och basilikan plockas fram. Vänner på besök eller vi två vilket som blir en kväll med samtal, musik och god mat som puttrat till sig på spisen. Och köttfärsmackorna andra sena kvällar går inte heller av för hackor. Dina böcker har jag njutit, slitit och en del fått köpa om, men den senaste har jag bara sneglat på. Signerad o allt vore drömmen! Men event-biljetterna vill jag dela med till någon annan för ...jag jobbar. :-)

Emm | 2009-11-27 20:01:57

Hej, Mitt enkla men mycket goda recept för vardagen är:Köttfärssoppa(ca 4 pers) 2l köttbuljon(4 st tärningar eller den nya i portion) 750 g blandfärs 2 gula lökar 1 purjolök 1 palsternacka 6-7 morötter 2 msk tomatpure + 2 msk chilisås salt,vit- o svartpeppar,cajenn om man vill ha starkare Koka upp buljongen i stor grya,bryn färsen i annan panna och häll över.Hacka lök,finstrimla purjon och bryn lätt och häll i stora grytan.Skala och grovriv morötter och palsternacka och häll i grytan.Krydda och småkoka i några minuter. Servera med en brödbit om man är hungrig.Snabbt,lätt och med mycket grönsaker.Ha en trevlig fredagskväll! Nu hägrar Idol. MVH,Annika på Bjäre

Annika Hansson | 2009-11-27 20:00:41

halvera och ansa 4 paprikor. Förväll i lättsaltat vatten (ca 5 min). Låt rinna av, lägg i tex torkstället! Fräs 2 burkar champinjoner 100g bacon och en gul lök (allt ska vara hackat). Tillsätt 600g köttfärs. Krydda med vitpeppar och salt. Under tiden. Blanda 3 msk tomatpure, 1msk soja, 1 dl gräddfil, och 1 dl riven ost. Lägg paprikahalvorna i en smord form. Lägg i köttfärsblandningen och klicka gräddfilsröran över. Grädda i ca 25 min i 200 grader. servera med ris!

Johan | 2009-11-27 19:34:03

Hacka en bit kassler i tärningar. Fräs med hackad purjolök, paprika i bitar, champinjoner, delade körsbärstomater. Strimla lite soltorkade tomater och ha i, samt lite basilikablad. Rör i creme fraiche och fransk senap. Lite peppar kan vara gott också. Servera med tagliatelle. Billigt recept från en fattig student. Perfekt att värma resterna som matlåda!

Linnea | 2009-11-27 19:26:25

Mitt bästa recept är en libanesisk rätt (kafta bil foron): 500 g köttfärs blandas med 1 finhackad gullök, 1 - 2 dl grovhackad persilja, salt, kryddpeppar o svartpeppar (kryddor efter smak). Tryck/platta ut köttet i en ugnssäker form. Täck hela färsen med ca. 0,5 - 0,75 cm tjocka potatisskivor. På med 2 - 3 st tomater även dessa skivade. Blanda väl 4 - 5 msk tomatpuré med ca 1 liter vatten o sedan ös det över härligheten. skjuts in ugnen på 225g i ca 30 - 40 min. eller tills potatisen o köttet är klara. Servera ris till. Yumi yumi

Paulette N. | 2009-11-27 18:59:56

Teja! Det låter jättegott - en fråga bara: låt puttra i tio min, men får inte koka....!?

Susanne | 2009-11-27 18:57:48

Kul idé Monika Snabbaste och enklaste för mig..4 personer 3-4 stora kycklingfiléer (alt. ca. 500 gram fläsk, nöt, fisk, jätteräkor) Olivolja till stekning/wokning 400 g championer 1-2 paprika 1 stor färsk röd chili 2-4 vitlöksklyftor En knippa färsk koriander efter eget smak 1-2 limeblad 1-2 citrongräs stång 1 msk ingefära 1 tsk salt eller 1 rejäl msk asiatiskt fisksås (bättre alternativ och har riktigt god saltsmak) 3 burkar cocosmjölk (INTE LIGHT!) 1 broccoli Dela kycklingen i bitar (inte för små), sätt i koriander, rivt färskt ingefära (eller i burk) och pressad vitlök - rör om och låt stå i en skål Skölj och fördela broccoli i i bitar Hacka citrongräs till smått Skiva eller tärna paprika (estetik efter eget tyck och tänk;)..) Häll olja i wokpannan (eller i kastrull) sätt på värme - rätt högt och stek kycklingen - rör om då och då..lägg i broccoli, stek och rör om tills kycklingen är nästan genomstekt - salta med det du har valt att salta med Sänk värmen till riktigt lågt, skiva championer och chili,rör ihop med rumstempererad kokosmjölk och smula i limeblad eller två;) Tillsatt hackad citrongräs i kycklingen - rör om.. Häll i cocosblandningen ihop med kycklingen mm i wokpanna/kastrull - låt puttra på ca. 10 min OBS! detta får inte koka! Servera gärna ris till.. Ser långt ut..ser jag nu... tar dock ca. 30-40 minuter att laga;) Ha en trevlig helg och det bästa är faktiskt att på Monikas iniativ får alla flera vardagsmiddagar etc. ;) Lgg

Teija | 2009-11-27 18:54:39

Hej! Mitt bästa vardagsrecept är att dag 1 koka högrev m kryddor, lök, morot, rotselleri mm beroende på vad man gillar. Koka länge, ger mört kött o god buljong. Sköter sig själv dessutom. Dag 2 har man världens bästa bas! Brukar använda kött och del av buljongen till pepparrotskött (min husmansrätt nr 1!!)(efter laxpudding då förstås...). Eller gör dillkött, köttsoppa, köttgryta osv. Bara att koka nya grönsaker i buljongen. Fantastiskt gott, billigt och enkelt. Hälsningar CarinaW

CarinaW | 2009-11-27 18:52:19

För att en vardag blir så mycket festligare med efterrätt... Tag fram svarta vinbär (eller valfria andra bär) och koka med lite socker. Lägg upp glass i skålar och bryt lite digestivekex över. Häll på såsen. Vardagslyx. KLART!

Philip | 2009-11-27 18:50:31

EFTER ATT HA SKRIVIT OM VARDAGSMAT, VILL JAG TACKA FÖR I MORSE / FM. SOM AV EN HÄNDELSE HÖLL JAG PÅ MED DIN GODA NOUGAT / SE UNDER U !! & EXAKT DET KOM JUST DÅ I BILD, NÄR MALOU RÖRDE OM I VATTENBADET. " SAMTRÄFF " ?? SEN BLEV DET BERÖM, SOM HÄRMED VBFAS. ADVENTSMINGEL TJUVSTARTADE VI MED & DET VAR JÄTTEHÄRLIGT. TACK FÖR DAGENS SKÖNA INSPIRATIONSPUFF ! TREVLIG HELG TILL DIG & NI ANDRA.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-11-27 18:50:25

Hej! Här är något som går ganska snabbt, trots att det är en REJÄL middag!Perfekt för sportiga ungdomar t ex. Och är du inte BOOSTAD med antioxidanter innan, så lär du vara det efter denna måltid! Fisk gillar alla i vår 5-personers-familj: Lägg en filéad halvsida lax på en ugnsplåt (bakplåtspapper under fisken), pressa över citron-/lime-/apelsin-saft, droppa över lite soja och lite olivolja, salta, peppra, strö lite, lite strösocker över också! Låt stå - helst i kyl! Ju längre, desto bättre: vi brukar låta den stå 6-24 timmar! Sedan in i ugnen, 175 grader, tills fiskköttet är knappt genomstekt! Strö över massor av hackad dill och dragon! Servera ris till: vi kokar ris för 5 personer, och blandar i ca 3-4 dl fin-finhackad dill och purjolök samt en hel vitlök (dvs alla klyftor) som får koka med ända från början! Glöm inte att skölja riset ordentligt innan du blandar med grönt och lök! Salta ytterst lite! Spenatomelett: knäck 6-8 ägg och vispa upp dem i en skål, tina ca 500 g frusen hackad spenat. Blanda spenaten i äggröran. Tillsätt salt, muskot och vitpeppar och EN ANINGENS STRÖSOCKER! Pressa ca 7 vitlöksklyftor i ägg-spenat-blandningen. Häll allt i en stekpanna, SÄTT PÅ LOCK och stek tills äggen har "stannat". Dela "spenatkakan" i 6-8 "tårtbitar" och vänd försiktigt och stek "tårtbitarna" på andra sidan också! Sås: 5 dl mild naturell youghurt med riven gurka, alternativt byt ut gurkan mot 2 dl spenat som blev över från det du tinade tidigare! Salta lite! Servera med en enkel grönsallad med vinäger, citron och olivolja! SMAKLIG MÅLTID! //

MiaPé | 2009-11-27 18:49:43

VARDAGSRECEPT, ENKLAST TÄNKBARA. KOKA LAMMKÖTT UNGEFÄR 45 MINUTER EV . LÄNGRE BEROENDE PÅ HUR MYCKET KÖTT DÄR ÄR. SALTA EFTER TYCKE. SKUMMA AV OM DET BEHÖVS. OCH / ELLER BYT VATTEN. UNDER TIDEN KAN MAN SKÄRA TILL VITKÅLSBITAR I LAGOMA BITAR, SOM SEDAN LÄGGS OVANPÅ KÖTTET. EFTER YTTERLIGARE 45 MINUTER BÖR DET VARA KLART. TESTA ATT HA I LITE SIRAP. DET BRYTER FINT MOT KÅLEN. LITE PEPPAR ?? KOKT POTATIS TILL ÄR GOTT. BLIR DET KVAR KÅL, GÖR EN KÅLSOPPA. TILL DEN GÅR DET BRA ATT ANVÄNDA FINSKA KNACKKORVAR, SOM SKÄRS I SMÅ SNUTTAR. SVÅRARE ÄN SÅ BEHÖVER DET INTE VARA.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2009-11-27 18:42:28

Hej! Vill börja med att tacka för goda gottetips! Hemma o sjuk och satt vid TV.n i morse och såg och lyssnade bl.a på dej. Philadelfiaost o lingon står nu på inköpslistan.Mums mitt bästa vardagsmatstips kallar vi för Gerdamat. Det var vår granne som bjöd på det för många år sedan o den rätten gjorde vi till vår med lite ändringar. Fräs en gul lök i smör o curry. Lägg i avoriris och späd på med vatten och en kycklingbuljongtärning.Lite vatten i taget så det hinner koka in sig med riset. Låt koka enl. förpackning. När ca 5 återstår -lägg i färska broccolibuketter (eller fryst majs eller andra grönsaker som finns hemma denna dag) Dela en grillad kyckling eller kycklingdelar, i smådelar och lägg med dem på riset de sista minutrarna så de blir varma. Kyckling är godast men korvar skurna i slantar går också bra. Servera gärna med tzatsiki eller gräddfil. Hela familjens favvo! kommentarer hos oss; Åh är det Gerdamat!! är det kyckling i? YES!

Lena F | 2009-11-27 18:35:55

Mitt recept är följande: Fläskfile med ädelost & pasta. Gör en sås: Smält smör, bryn hackad vitlök, skivad purjolök & häll på 2 msk kycklingfond. Häll på 3 dl matlagningsgrädde, när detta är varmt smular man ner en rejäl bit kvibille ädel. Låt osten smälta. Red om såsen blir för tunn. Stek fläskfile i skivor, salta peppra och lägg dem i såsen. Koka pasta, servera med en sallad & gärna färskt bröd. Från en som skulle vilja vinna en SIGNERAD bok :)

Cath | 2009-11-27 18:14:35

Mit favoritvardagsrecept: Jag älskar varma soppor nu på hösten och vintern. Den här är superlätt,supergod och tillsammans med en smörgås mättar den länge. En favorit som älsaks av alla, även av barn (vet inte varifrån jag tagit den. Kanske från din blogg???): PALSTERNACKSSOPPA med spiskumminrostade solroskärnor. 1 gul lök 2 – 3 palsternackor, ca 400 gr 4 potatisar, 300 gr 1 msk raps- eller olivolja 1 liter grönsaksbuljong av tärning eller fond ½ dl matlagningsgrädde 1 msk pressad citron salt, peppar 4 msk rostade solroskärnor 2-3 krm spiskummin 2 msk persilja Skala och hacka löken. Skala och skär palsternacka och potatis i träningar. Fräs det skurna i oljan i en gryta några minuter. Häll i hälften av buljongen och sjud sedan under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav eller i mixer. Det går också att vispa soppan kraftigt med en stålvisp. Häll soppan tillbaka i grytan, häll i resten av buljongen och hetta upp. Smaka av med citron, salt och svartpeppar. Värm solroskärnorna med spiskummin i en torr het stekpanna. Vispa soppan skummig och häll upp i varma tallrikar. Lägg i en hög med solroskärnor blandade med klippt persilja i varje tallrik.

berith.o | 2009-11-27 17:46:28

Mitt godaste vardagsrecept är följande fiskrätt: 400 g torsk, sej, pangasius el. dyl, 1 tärnad röd paprika, 1 brk creme fraiche, 1 msk hummerfond, 50 g skalade räkor, 1 dl riven lagrad ost samt salt och peppar. Lägg fisken i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Lägg paprikan ovanpå och runtom fisken. Blanda creme fraiche, hummerfond och räkor och klicka blandningen ovanpå fisken. Avsluta med att strö över den riva osten. Grädda i 225 grader ca 30 min. Servera ris, bulgur eller varför inte dinkel till. Enkel att göra, enkel att variera med de grönsaker man har hemma och väldigt god!

Zanna | 2009-11-27 17:28:11

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *