NU MÅSTE NI LOVA MIG…

2 december - 2009 | 29 kommentarer

…att åtminstone göra dessa fyra grejer…

IMG_7179

Från vänster till höger:

Julsalt, Julsenap, Apelsin- och Hallonmarmelad och Fikonmarmelad med mandel! Värsta, bästa gåbortpresenten eller för all del presenten till dig själv!

För Shit, så gott allt är…..tyvärr fick jag bara ”slattar” …allt ska åka iväg…men tänk den som ändå fick en hel burk i present;)!

JULSALT

Mitt julsalt är trevligt att ställa fram på julbordet i en liten skål, ja faktum är att jag har mitt julsalt framme året runt! Jag har också upptäckt att det är en mycket uppskattad present.

250 g flingsalt

1 rejäl msk rosépepparkorn

1 tsk krossad torkad chili

1 msk torkad körvel eller dragon

Blanda samman alla ingredienser i en skål. Fyll en väl rengjord och torr burk, förslut.

JUL SENAP

Detta är ett fantastiskt recept på en underbart god julsenap, kryddig, söt och stark! Perfekt på julbordet men också som gåva, för än så länge har jag inte träffat någon som inte blir glad över en burk hemlagad senap!

1 1/4 dl mild rödvinsvinäger

1 1/4 dl ättikssprit, 12%

100 g gula senapsfrön

100 g bruna senapsfrön

3 dl strösocker

Salt

3-4 tsk kryddnejlika, mald

Blanda samman vinäger och ättika. Tillsätt senapsfrö och låt  stå att svälla 2 dagar.

Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Ös upp allt i en kastrull. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills allt socker smält, det tar ca 15 minuter.  OBS! Den får absolut inte koka!

Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.

FIKONMARMELAD MED MANDEL

Riktigt god fikonmarmelad som är suverän till ost. Mandeln kan uteslutas om man så vill.

1/2 kg torkade fikon

Vatten

Knappt 5 dl strösocker (300 g strösocker per 1/2 kg fruktmassa)

Skal och saft av 1 citron

100 g mycket grovt hackad skållad mandel

Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i c:a 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.

Kör frukten i en mixer till en ganska men inte helt slät massa. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det hela sakta koka upp. Fortsätt sedan att koka långsamt i ca 10 minuter. Rör hela tiden så att inte marmeladen bränner fast.

Blanda ner mandeln, grovt hackad då ett par minuter återstår av koktiden. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.

APELSIN- OCH HALLONMARMELAD

Jag har alltid tyckt det varit kul att jobba fram olika färger på marmelader och sylter, ja till och med mönster! Mitt prickiga äppelmos med lingon var först ut för att sedan följas av en jättesuccé med aprikos- och hallonmarmelad och det är just den som givit idén till denna tvåfärgade marmelad med julens söta apelsiner och hallonens julröda färg.

APELSINMARMELAD

750 g apelsiner

1 citron

4 dl vatten

1 liter strösocker

HALLONMARMELAD

200 g hallon

2 dl strösocker

Borsta frukten under varmt vatten. Dela den sedan i sjättedelar och skiva klyftorna tunt med en vass kniv.

Lägg frukten i en rymlig gryta och häll på vattnet. Låt koka upp och koka sedan 15 minuter under lock.

Häll på sockret och låt koka ytterligare ca 40 minuter men utan lock. Gör marmeladprovet.

Koka upp socker och hallon till hallonmarmeladen. Låt koka sakta utan lock i 15-20 minuter. Ta grytan från värmen, skumma väl och gör marmeladprovet.

Låt båda marmeladerna svalna något innan de hälls upp på väl rengjorda burkar. (Annars flyter hallonmarmeladen igenom!)

Fyll Apelsinmarmelad till 2/3 delar av burkarna och lägg hallonmarmeladen på toppen. Förslut.


[...] Här ligger de tunna skivorna beströdda med salt, mitt julsalt förstås;)! [...]

GYLLENGUL FISKGRYTA OCH VÅRLIK KYCKLING I GRÖNT! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-03-28 10:56:09

TKB! ;)! /Monika

monika | 2009-12-04 12:17:16

;) Lika må, till alla på det roligaste och "underbaraste" bloggen!

TKB | 2009-12-04 09:36:02

Det tror jag inte alls på!!! Ha en bra dag!!

cath | 2009-12-04 07:49:56

cath ..är väldigt blyg människa;)

TKB | 2009-12-04 00:21:41

Helene! Dig kan man verkligen lita på;)! Och tusen tack för beröm:)! /monika

monika | 2009-12-03 20:53:51

Hej! Kommer absolut att göra julsaltet. Måste bara skaffa några fina burkar först. Marmeladerna provar jag nog någon annan gång. Har halva skafferiet fullt med plommonmarmelad efter höstens överdådiga skörd. Då gav vi ändå bort plommon till höger o vänster o halva byn har tagit del av marmeladreceptet. Och imorgon ska jag göra din underbara Wienernougat. Ha det bra och tack för en kanonblogg!

Heléne | 2009-12-03 18:54:31

Cath! Ha, ha...det går bra senare också..det kommer en påminnelse till;)! Magdalena! Härligt! Och nu är jag glad att du har din randiga marmelad! Fattar inte vad du gjort med senapen? Hade all vätska sugits upp av fröna dag 2? Om inte tror jag det är där skon klämmer för Susanne hade också alldeles för mycket vätska i våra senapsfrön på pysslet i Jönköping....Den blir inte lös utan som en tjock sirap.... ALLA kommer uppskatta dina raringar...jag lovar! /Monika

monika | 2009-12-03 15:19:27

Bästa Monika! Nu fick jag till det! Min marmelad blev randig till slut! Släpade fram största grytan, modell litet badkar, och lät det hela ta tid… : ) Tack & tack till er andra som gav mig kurage nog att koka en sväng till! Ha! Du kan inte skriva så där… att man bara måste göra, för då gör jag det… ingen egen vilja…ska bara slänga ihop lite fikonmarmelad också… men, du senapen… jag gjorde den igår (efter att fröna fått svälla i 2 dagar), det verkar som ”rinninghet” är en förbannelse som har lagts över mig… jag som lät senapen värmas – inte koka, kommer den att ”gôtta” till sig i burken efter ett tag eller ska jag skriva senapssås på mina etiketter? ; ) I går när jag stod där med alla mina burkar… jag kände mig så rik! & snål! Ska jag ge bort dessa små raringar… de kanske kommer till hem som inte uppskattar dem till sitt rätta värde… du vet man tror sig veta att just dessa människor har förnuft nog att njuta… och så visar det sig… ja, ni förstår… ; ) Ha´det gott!

Magdalena | 2009-12-03 13:19:24

Men TKB, varför alltikd så mystisk? Kan vi inte få en presentation av Dig, vad Du sysslar med när Du inte provar viner? Jag lovar Monika, det ska bli mer än de 4 sakerna - har redan börjat. Tyvärr frös jag inte in laxen igår, men det är nog inte för sent idag :)

cath | 2009-12-03 12:26:50

Susanne Haha...Spike har sin stil, jag föredrar nog mer elegant;) Hemligheter i burk kan väl kallas för överraskningar istället,,,fast det är inte lika mystiskt då...

TKB | 2009-12-03 09:55:03

Lena Pe! Då tar man bort det! Men får förstås lite mindre rött i saltet... /Monika

monika | 2009-12-03 09:26:16

Har en liten fråga ang julsaltet - tycker det ser väldigt trevligt ut MEN om man inte alls kan med rosépeppar, vad gör man då??? Finns det ngt alt el kör man bara chili och körvel? Vill ju gärna att det ska se snyggt ut men jag tycker rosèpeppar är rent blää faktiskt...Gärna tips... Ett annat bra "ta-med-present-förslag tycker jag är biscottis. Bakade helt underbara igår (kanel och vit choklad) som ska få följa med på middag i helgen. Kanske lite salt som komplement? Utan rosé... /Lena

Lena Pe | 2009-12-03 09:08:50

Shit! vad ni gick igång:)! Det ser ut att bli lite burkar till jul..... /monika

monika | 2009-12-03 09:06:44

Susanne: Jag älskar Spike i Notting Hill, det är ju han som gör filmen sevärd gång på gång. Idag ska jag ha med mej en godisburk till jobbet. Jag har gjort "U" till hela kassagänget på Ica. Hoppas det blir uppskattat. ;)

Anneli Z | 2009-12-03 08:56:00

På tal om hemliga burkar och boxar, så citerar jag stollen i Notting Hill (Hugh Grant inneboende, ni vet, Spike) " I once knew a girl called Pandora.....never got to see her box, though..." Vansinnigt rolig kommentar - inte troligt att Spike någonsin får se någons "box".... ;-) Men vi har inga hemligheter i våra burkar här på bloggen, ja det ska vara TKB då...

Susanne | 2009-12-03 08:17:20

Susanne Vet inte om boken skulle hjälpa...det är relationen mellan tanke och tangentbord som inte funkar...det heller;) och från mig får definitivt något som du verkligen förtjänar... Biggan - tomten kommer Millan - du får en burk med mystik....

TKB | 2009-12-03 08:05:53

kan bara intyg att detta är kanon, sä väl att göra som att äta! kan verkligen rekomenedar apelsin& hallon marmeladen som vi gladeligen har på våra helg mackor!!

Cecilia | 2009-12-02 22:52:32

Millan, men hallå, nu är jag väl för vimsig/trött/ jag skrev I GÅR till dig på bloggen, ska re va ju! Scosa bello Biggan Kanske jag behöver en rättstavningsbok i Italienska, skulle tro det. Biggan

Biggan | 2009-12-02 22:41:13

Tack MILLAN! Du är för rar du. Jag skrev till dig här på bloggen till dig, du missade mig...snyft, snyft. Kram från Biggan

Biggan | 2009-12-02 22:38:40

Mycket gott. Tackar man för!

Bröd recept | 2009-12-02 21:50:31

Jag skulle absolut ge kanelmandel till er alla!!! I dag har jag gjort din UUUUUUUUUUU Monika, jisses vad smaskigt och så vacker den blev! Kram från Biggan

Biggan | 2009-12-02 21:38:15

Tkb, lika mystisk med även sin "burk" (ok då!) Ja, Susanne jag har lika god smak som Monika, bara älskar champagne :-), snus hoppar jag och cigg likaså.....men praliner och skaldjur ola la la la...... Susanne, vad önskar du Dig i din burk!? Av mig skulle Du få en amaryllis som slår ut i vas och Biggan och Lena pe Ni mé :-)

millan | 2009-12-02 21:38:07

Vi gjorde 2,5 kg fikonmarmelad på Napoleon häromdagen - underbar! Monika, av mig skulle du få två burkar; en med snus i och en (nåja, flaska) med champagne! TKB! Du skulle få en rättstavningsbok och Millan....till dig måste jag fundera lite!

Susanne | 2009-12-02 21:31:00

Heléne Kanon kul!

TKB | 2009-12-02 20:50:43

Millan Dt är ju det som är finessen med julpaket...att inte veta vad det innehåller...

TKB | 2009-12-02 20:45:23

Lovar att jag ska göra något i alla fall. K Heléne

Heléne Persson | 2009-12-02 19:52:56

Tkb Vad skulle din "burk"inehålla!? Undrar vad min burk skulle innehålla, lite fluortabletter kanske för våran Monika kanske måste smaka på allt gott hon bakar och lagar ofta ofta varje dag ;-)!näh, vad tråkigt, hon skulle få toskansk päronkaka av mig:-), helt underbar god! ps Det låter supergott med fikonmarmelad!

millan | 2009-12-02 19:14:43

Vackert och säkert gott! Kan inte alla bloggare göra en liten "burk" till dig som julpresent..Susanne i Jönköping tex. är ju en hacker på fikonmarmelad sägs det;)

TKB | 2009-12-02 18:51:54

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *