MYCKET GOS OCH EN GAMMAL KLASSIKER!

2 januari - 2010 | 11 kommentarer

God fortsättning på er alla!

Hoppas ni återhämtat er från Nyårsfirandet och gör som jag, njuter av en skön ledighet!

I dag var Beata och jag och införskaffade mat, leksaker, halsband, sand med mera till Nelly. I övrigt händer inte så mycket mer än att vi bara gosar! Vi har nog fått världens keligaste kattunge! Och när hon inte vill gosa vill hon leka och gör värsta sprången mellan bord, fåtöljer, soffbord och stolar! Än har vi inte riktigt vant oss vid alla plötsliga infall och passar henne noggrant…..

Till middag ska det bli en ”gammal kär klassiker”, Buljongkokt oxfilé med basilikasås. En rätt som passar utmärkt att göra såväl till många som till en familj. En bit oxfilé kokas i mörk buljong och skärs sedan upp i tunna skivor! Servera ljummen eller kall med den ljuvliga såsen, råstekt potatis (eller min ugnspotatis i skivor) och en sallad, Bon appetit!

BULJONGKOKT OXFILÉ MED BASILIKASÅS

Ca 1/2 kg oxfilé

3-4 buljongtärningar av mörk oxbuljong

Några lagerblad

2-3 vitlöksklyftor

BASILIKASÅS

2-3 vitlöksklyftor

4 msk balsamvinäger

Ca 100 g basilikablad

Ca 1/2 dl god olivolja

1/2 dl buljong från oxfilén

Salt och nymalen svartpeppar

Putsa köttet fritt från hinnor och eventuella senor. Bind upp det så att det håller formen.

Koka upp buljongen tillsammans med lagerblad och vitlök. Lägg ner oxfilén och låt den sjuda i ca 15 minuter. Den ska vara rosaröd inuti.

Ta upp köttet och lägg det åt sidan för att vila.

SÅSEN

Kör vitlök, balsamvinäger, basilikablad och olivoljan i en mixer. Tillsätt buljongen efterhand. Ta eventuellt i mer olivolja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Skär upp köttet i mycket tunna skivor och lägg dem på ett stort fat. Ringla över lite basilikasås och servera resten i en skål bredvid. Bjud på råstekt och sallad som tillbehör.


Anna! Hälsa din Pappa:) och tacka! /Monika

monika | 2010-01-06 12:44:17

Nu har vi då ätit denna otroligt mumsiga anrättning, den buljongkokta oxfilén visade sig naturligtvis (den är ju DIN, Monika!) vara helt suverän och i sällskap med vår favoritsås och den goda ugnspotatisen med vitlök och ett gott rödvin (Allesverloren Shiraz) så blev trettondagsafton en mycket trevlig afton. Min pappa hälsade särskilt när jag talade om att detta såklart kom från dig, Monika, och meddelade att han gillar dina recept! Han får ju smaka ett och annat ;-) Kram och tack igen!

Anna | 2010-01-05 20:08:33

Jaha, där är den igen! Om ni har missat den förut så gör inte det nu och då menar jag förstås världens godaste basilikasås! Har själv inte provat den till den buljongkokta oxfilén men den passar till sååå mycket annat också! Kanske kan det bli oxfilé på trettondagsafton. Om det inte blir ankbröst förstås... Svårt att välja mellan alla goda recept ;-)

Anna | 2010-01-03 22:19:09

Haha...nej du..bara på resandefot och precis landat tillbaka i Sverige:) självklart en del tips på goda viner även till bloggfamiljen;) ...dock inget som passar till Tussan eller Nelly...

TKB | 2010-01-03 14:14:12

Oj vad gott det låter - men jag ska gräva i skafferiets mörker efter rester att laga idag så jag slipper gå ut i kylan. Tack för tipset! Det ska jag garanterat laga en annan dag.

Bärbloggen | 2010-01-03 12:10:02

TKB! Japp, mer att göra och hamstern mår toppen! Har du flyttat utomlands? Margareta! Det ÄR både gott och rasande enkelt:)! Åsa! Flera stycken!!!Vi får nog nöja oss med en.... L8! Oh, jag har massor att rekommendera förstås;) särskilt om ni ska vara på tu man hand;)! Ska komma med förslag men nu ska jag på fotbollsturnering! Och jag läser också kokböcker.....det finns många, många goda grejer i Rosendalsboken! AnnSophie! Åh, ja, då vet du hur kul det är med både blogg och kommentarer:)! Hoppas din som kommer gillar oxfilén! /Monika

monika | 2010-01-03 11:53:12

Åh min nya matgud :-) här hemma..som du inspirerar mig invid spisen med alla dina härliga böcker..skoj att följa din blogg som är så personlig åxå!! Är inte sista gången som jag skriver dessa uppmuntrande ord till dig..alltid skoj med feedback ju..har själv en blogg (om hur det är att vara mamma till en elva åring med adhd/asberger..och det är så skoj när man märker att ens dyrbara tid invid bloggen uppskattas av andra..) nåväl..vi fick riktigt god huvudrätt på nyåret ur din "min mat"..nån flsäkfilehistoria..mmmmm.. Då sonen är superkinkig pga av sin diagnos med maten så har jag börjat exprimenterat mer och mer och sneglar mer och mer till dina böcker.. När jag introducerar en ny rätt för han frågar han numera " är det hon.. den där monikas recept igen" :-) Skall testa denna rätt på han då rent och fint kött är det bästa som han vet!! Hälsningar AnnSophie

AnnSophie | 2010-01-02 22:03:04

Jodå, nu har jag hämtat mig så mycket, så att nu var det riktigt gott med vitt vin till fisksoppan:-) Buljongkokta oxfilén kanske kan vara något till trettondagsafton som maken och jag troligtvis kommer att "fira" ensamma?! Eller har du något annat att rekommendera? Använder du förresten buljongtärningar och inte fond? Har fått för mig att det är "bättre" smak på fond, men det kanske är fel?? Och nu ska jag börja läsa Rosendals trädgårdscafé! (För här LÄSER vi kokböcker - i alla fall jag). Har du något speciellt att rekommendera från den? Har nog bara gjort en vallmofrökaka, och den var himla god.

L8 | 2010-01-02 19:42:46

Men vilken ljuvlig liten Nelly! ja, vet för vi har några stycken så kloka, goa, och fina. Buljongkokt Oxfilé så gott. Ha en god fortsättning på det nya året. Kram Åsa

Åsa | 2010-01-02 18:54:11

God fortsättning på det nya matåret. Det där låter ju både gott o rasande enkelt. Tack för detta! Margareta

Margareta | 2010-01-02 18:09:57

Mer og gøre, som sagt....og hamster mår bra?

TKB | 2010-01-02 18:05:09

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *