SNART TRETTONDAGSAFTON!

3 januari - 2010 | 19 kommentarer

Ja, Jisses!

Dags att åter ladda festbatterierna, i övermorgon är det ju Trettondagsafton! Men i dag blir det först fotbollsturnering hela dagen!

Till er som söker inspiration till Trettondagsmenyn kommer här ett festligt förslag där jag vågar lova att huvudrätten är något av det godaste som finns! Så gör åtminstone den….Recepten är beräknade för 6 personer.

SCAMPICOCTAIL MED AVOKADO, MYNTA OCH CHILI

En enkel och fräsch coctail med sting.

12 scampi eller 1/2 kg räkor

Olja till pannan

2 avokador, fasta och fina

1/2 msk pressad citronsaft

1/2 gurka

1/2 röd lök

1/2 röd spansk peppar

1 msk hackad mynta

1 msk olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

TILL GARNERING OCH SERVERING

Myntablad

Rostat bröd

Skala och kärna ur avokadorna. Dela dem i bitar. Lägg bitarna i en liten skål med citronsaften. Blanda.

Skala och dela gurkan på längden. Gröp ur kärnorna och grovhacka den. Tillsätt till avokadon. Finhacka rödlök, chili och mynta. Blanda ner i skålen. Smaka av med salt och peppar.

Hetta upp olja i en grillpanna. Halstra scampin några minuter på varje sida. Servera scampi med avokadosalladen, garnera med myntablad och servera med rostat bröd.

STEKT PIGGVAR MED DRAGONSMÖRSÅS OCH MANDELPOTATISPURÉ

Till huvudrätt bjuder jag på en av mina favoritfiskar, piggvar. Jag steker den i portionsbitar och serverar en len smörsås och puré  därtill.

1 piggvar på drygt 1 1/2 kg som kan delas i 6 bitar

Salt och peppar

3 msk rapsolja + 3 msk smör till stekning

SMÖRSÅS

50-75 g smör

1 citron, saften

1/2 kruka dragon

Salt och peppar

5 msk fiskfond

MANDELPOTATISPURÉ

600 g mandelpotatis

1 1/2 dl mjölk

50 g rumstempererat smör

Börja med potatisen. Skala och koka den i saltat vatten. Låt den svalna helt. Pressa den i en potatispress. Hetta upp mjölken till potatispurén till lite mer än fingervarmt. Lägg i den kalla pressade potatisen och vispa kraftigt samtidigt som det rumsvarma smöret tillsätts. Smaka av med salt och peppar.

Klipp bort fenor och stjärt på fisken. Dela den sedan i 6 portionsbitar rakt över benet. Hetta upp smör och olja i en eller två pannor. Stek bitarna långsamt i 5 minuter med den mörka skinnsidan neråt. Vänd den och stek ytterligare 5 minuter.

Tillsätt smöret och låt det ”skumma” upp. Ös fisken med smöret. Tillsätt citronsaft och dragonblad, ös fisken ytterligare 1 gång. Tillsätt fiskfonden och servera genast tillsammans med potatismos, salladsskott och extra smörsås.

INGEFÄRSGINO

En Gino är alltid gott, i dag smaksätter jag den lite extra med färskriven ingefära.

3 bananer

3 kiwifrukter

1 ask hallon, 250 g

1 dl kokosflingor

200 g vit choklad

4-5 cm färsk ingefära

TILL SERVERING

Glass

Skala och skiva bananerna och kiwifrukterna. Lägg skivorna i en ugnsfast form tillsammans med hallonen.

Blanda samman kokos, hackad vit choklad och färskriven ingefära. Strö blandningen över frukten och gratinera i ugn på 200° i ca 10 minuter.


Åh, Harriet! Tusen tack själv! Och kul att det blev gott:)! /Monika

monika | 2010-01-24 13:11:44

Tack för Kycklinglårs Osso Buccon, den var himla god och så himla mycket billigare än kalven. Tack för att du är en sådan fantastisk inspiratör. Harriet

Harriet Åkerlund | 2010-01-24 12:22:22

Jaha....det ser ut som att Susanne har modulerat mitt liv om det nu inte är så att hon lagar maten bara till riktiga matkreatörer..... What ever...trevlig kväll alla bloggare,hamstrar,marsviner,katter,hundar och mat & vin intresserade:)

TKB | 2010-01-04 20:11:09

Lena P! Tack, då är jag inte ensam om take-away ibland ;-) Gud vá jag blev sugen på boef bourguinonen m fläsk och ett gottt rött vin till, La dolce vita mina vänner!!

millan | 2010-01-04 16:24:57

Tackar för vägledning, Monika & även TKB. Allergier är en djungel och jag blir inte riktigt klok på det hela. Beslutet är fattat, det blir biff bourguignon på Monikas vis... Med fläsk! Problemet är dock fortfarande desserten. Tur att det finns mycket att söka igenom här. Tänk så lustigt förresten - när min man ska "laga" mat blir det också nästan jämt thaimat (se Millans inlägg). El pizza... /Lena

LenaPe | 2010-01-04 15:54:28

Susanne, vill bara förtydliga att jag satte ner min fot härhemma efter jul , det är så lustigt att ibland när min man ska laga middá, då är det thaimat - take away :-) (men visst kan min karl laga mat, så skönt ibland!)Fantastico att de finns ibland! Men ni börjar jag bli sugen på Monika´s pilgrimsmusslor till trettondagsafton eller på söndag, tänk min favvopappa fyller hela 65!

millan | 2010-01-04 14:43:58

Hrrmm Susanne! Jag har ätit middag hemma hos dig två gånger....och inte var det du som stod vid grytorna då..... Cathrine! Ja, det ska du göra, ljuvligt goda båda två! Millan! Susannes man KAN laga mat och GÖR det också...åtminstone när jag var där.... /Monika

monika | 2010-01-04 13:46:35

Där satte du allt ned foten, Millan ;-)

Susanne | 2010-01-04 12:14:15

Susanne! Slå näven i bordet idag ;-), din man kan väl laga mat ngn dag? eller så funkar ibland take-away , thai mat perfecto :-) eller en snabb pasta går ju fort......Min man hjälpter till hemma, jag tycker man får hjälpa varandra och glöm framförallt inte ha kul emellanåt ;-)Kram!

millan | 2010-01-04 11:25:16

Såg Julia&Julie i dag på bio Smultronstället. Vilken film och vilka härliga människor! Ska genast göra Boufe B. och chokladtårta.

Cathrine | 2010-01-03 22:22:03

PS: Jag är inte bitter....längtar bara efter lite struktur!

Susanne | 2010-01-03 22:13:50

Åh Monika...chockerade jag dig? Men i ärlighetens namn...visst är det så under alla skollov, att man skall passa upp med frukost, mellanmål, lunch och middag mest hela tiden??? Jag blir dödstrött på det! Inte f-n är det någon som ropar:"Mamma nu är maten klar - kom och ät!" Inte hos oss i alla fall.... Men så har säkert alla ni andra det ;-)

Susanne | 2010-01-03 22:12:20

Varmt Välkommen MariAnne! Och kul att du gillade mitt vinterprogram! Men Susanne!???? Dorran! Åh, den! det var längesedan! Ja, den är ju supergod! TKB! Just det! Lena Pe! Min dotter är allergisk mot ägg och nötter......Men ibland är det så att man tål t ex choklad med mjölk i såvida man inte är hyperallergisk och inte ens tål "spår av mjölk" Det måste du fråga din gäst! Det finns choklader gjorda på rismjölk. Tyvärr är det väl så att den mörka är mer lyckad än den vita....men som sagt fråga, det är det bästa! Och ska du göra Boeuf Bourguignon så har du två superrecept här under "gryta", dels mitt och dels Julia Childs....Och fläsk ska det vara! Tack för hjälpen TKB;)! /Monika

monika | 2010-01-03 21:57:37

Hej Lena Intressant fråga! Här finner du svar på din fråga om choklad och mjölk:) Lycka till! http://sv.wikipedia.org/wiki/Mjölkchoklad#Mj.C3.B6lkchoklad

TKB | 2010-01-03 21:10:06

Tack för tips på Gino - har funderat i flera dagar på vad jag ska ha för dessert på trettondagsafton när vi bjudit in grannar med barn till middag. Gino är ju gott men något jag tenderar att "glömma" av. Problemet är bara att en av grannarna inte tål mjölk så vit choklad går väl bort antar jag? Eller...Har aningen dålig koll på sånt känner jag men har kanske för mig att en (el båda?) av dina döttrar är allergisk mot ??? mjölk...Eller minns jag fel? Är säker på att du Monika el någon annan här vet helt säkert. Fungerar det med mörk choklad istället? Min huvudrätt blir Biff Bourgougne (säkert felstavat), i vissa recept ingår apelsinskal, frågan nu är med eller utan? Bacon el fläsk är en annan fundering... Tacksam för tips... Får man inte svar här så får man det ingenstans. /Lena

LenaPe | 2010-01-03 20:37:39

Susanne Har du feber eller ev. baconsnuvan???Om du vill kan du gärna vara med mig "en hel vanlig måndag":) Eller sen kan du kasta dig bara över någon av dessa härliga mattips från Monika..."festsuget" kommer med recepten...

TKB | 2010-01-03 20:17:39

Låter ju himla gott! Gjorde faktiskt din goda marinerad oxfilé i ugn i går med potatis/rotselleri mos med västerbottenost och jätte god sås på skyn från oxfilén! Allt från din bok "Monikas bästa menyer" För vintern! Kram

Dorran | 2010-01-03 17:03:26

Ja herre gud vad helger och fester det är!!! Längtar efter en helt vanlig, hederlig måndag med allt vad det innebär... Barnen till skolan t.ex! Slippa laga mat/fika/mellanmål hela långa dagen.... Lite vanliga rutiner, helt enklt!

Susanne | 2010-01-03 16:50:31

Hej Monika och ett stort tack för trevligt "Vinterprogram". Det var så trevligt att höra lite mer om Dig och Ditt liv. Jag var en av alla glada inköpare av Din första kokbok så extratrevligt att höra lite om historien kring den. På nyårsafton blev vi också bjudna på en meny komponerad av Dig. Dock hade våra kokkunniga värdar anpassat den för mig som är vegetarian. Otroligt gott! De hade också inspirerats av Ditt vinterprogram och recepten var hämtade i Buffé (troMarir jag). Nu har jag sällat mig till Din stora bloggfamilj. Tack för all glad inspiration.

MariAnne | 2010-01-03 15:01:38

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *