BIFF RYDBERG!

4 januari - 2010 | 20 kommentarer

Enkel festmat! Ja nu när festligheterna ändå krockar varje dag…så varför inte äta gott hela tiden? Biff Rydberg är en klassiker som alltid går hem och är inte alls svår att få till!

RIFF RYDBERG

Enkelt, gott och festligt!

600 g -900 g oxfilé, putsad

2 gula lökar, finhackade

8-10 medelstora potatisar, skalade

Smör och olja till stekning

Flingsalt och nymalen svartpeppar

4-6 äggulor

Senap

Grön sallad

Skär potatisen i 1 1/2 cm stora tärningar och spola av dem med vatten. Låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Skär oxfilén i 2-2 1/2 cm stora tärningar.

Fräs löken i lite smör utan att den tar färg, salta och peppra en aning. Håll den varm.

Stek potatisen i en panna med olja och smör tills den fått vacker färg och är klar. Salta. Ställ potatisen åt sidan.

Värm upp en panna till oxfilén. Den bör vara ganska varm. Lägg i olja och smör och stek oxfilén hastigt så att den får bra färg. Salta och peppra.

Dela upp köttet och stek i omgångar så att det inte blir ”kokt”.

Lägg upp, gärna på varma tallrikar med ”högar” av kött, lök och potatis.

Servera omedelbart med äggulorna i sitt skal. Blandad sallad och en god stark senap är gott till.

Och än så länge lever Tussan!


Dorran Pata Negra???......byt till min bästa väns favorit...Lirac, från France, mycket mer värd pengarna och smak!

TKB | 2010-01-06 17:07:42

Susanne Lite Babooti och Xavier inte helt fel.....efter snösköttande...IGEN!! Nu vill jag att det skall bli vår og sommar...även i Jerusalem!! Biggan Smaken som baken...två delad;) öl...njaa, möjligtvis lättöl till en god äggmacka med smör,kaviar och ost....ellers vin till pytt...jaa-a, ta en av enkla favoriter Primitivo Di Mandura, 2007 Italien eller ännu bättre Tatachilla röd (finns bara en), bägge ligger på kring 100 kr;) Millan Bara det är Merlot från Zenato..funkar bra och det finns en eller flera nyans till, fast med andra gårdar och druvor! testa te.x lite franska viner ...de har goda årgångar nu på marknaden - värd att vidga vinsmaklökarna:)

TKB | 2010-01-06 16:43:45

Bigge! Buren är stängd och skaldjurstårta funkar absolut! Babooti? vet inte vad det är! Caroline och Marie-Louise och Cecilia! Ja, klassikerna hålller:)! Susanne! Det undrar jag med.... Dorran! Ha, ha,,,jag är också från görgoa Götet;)! TKB! Vi tackar och bugar! Lena Pe! Det är faktiskt görgott! att blanda äggulan med köttet men precis som Caroline säger, aldrig bara en rå äggula "rätt upp och ner"! Millan! Jodå, jag sprang igår.... Katja! Jag kontaktar dig! Tack Bigge! Pernilla! Jag mailar dig! Dorran! Nej, hamstern heter Tussan och katten heter Nelly..... Annakå! Biff Greta är en variant av Biff Rydberg och då med senap till... Helena! Du kan göra huvudrätten från min nyårsmeny, perfekt och väldigt gott! Biggan! Ha, ha... /Monika

monika | 2010-01-06 12:54:30

Anna Ká...... får jag skojsa till det litet... JAG har ätit pytt i panna, utan senap Vintips TKB???..eller går det bra med en öl till..

Biggan | 2010-01-06 12:13:52

Hej Monika! God fortsättning och 1000 tack för all härlig matinspiration du delar med dig av! Jag undrar vad du skulle göra med en ryggfilé av dovhjort en kall vinterdag? Jag ska överraska min just 40åriga man med dovhjort till helgen.

Helena | 2010-01-06 10:18:48

Biff Rydberg är gott, men jag minns en gång att jag åt nåt minst lika gott som hette Biff Greta... Minns inte ifall det var nån skillnad men det kanske du vet Monica, eller nån läsare här på bloggen. Det kanske var samma sak men ett annat namn bara. God fortsättning på det nya året från en nattuggla.

AnnaKå | 2010-01-06 01:26:56

Heter er katt oxå Tussan? Ja det undrar jag oxå om du verkligen springer varje dag när det är 15-16 gr kallt? Blev oxfilé rest till lunch på jobbet idag! Till mys blev det pata negra och Alagon 2002

Dorran | 2010-01-05 23:59:11

Hejhej! Jag vill egentligen bara veta hur man kan kontakta dig? Arbetar med ett projekt, där jag mer än gärna skulle vilja ställa dig några små frågor?

pernilla | 2010-01-05 19:39:34

Susanne! Babooti är en sydafrikansk "nationalrätt", ungefär som vår "köttfärslimpa" fast mer kryddad, finns flera recept att hitta på nätet. Vår familj gillar den skarpt. Bra att förbereda och ta med till landet, till stugan, till fjällen, på båten, .....

Bigge | 2010-01-05 19:36:43

Hej Monika! Jag jobbar på Tastecasting.se och just nu planerar vi flera spännande events i Stockholm. Jag undrar ifall du skulle vara intresserad av att få inbjudningar till kommande tillställningar? Maila mig då på katja@tastecasting.se. Du kan kika in på tidigare events på www.tastecasting.se. Ha det fint! Mvh Katja

Katja Wulff | 2010-01-05 15:48:03

Lena P! Vissa har ägggulor i pasta carbonara men jag gillar det icke..... Tkb!Tack för vintips, Zenato merlot är en favvo hemma:-)men så HAR Du bra smak!!! Monika!sist men inte minst nämd, fixar du att springa i 15-16minus!!!???brr brr jag skulle aldrig greja det .....;-) Ha en härlig kväll ALLA rara gulliga på denna blogg! Love<3

millan | 2010-01-05 15:31:53

LenaPe, jag tycker det är jättegott vid rätt tillfälle, som med den här rätten. Att bara ta en rakt upp och ner? Nej tack. Men att blanda med köttet i en Biff Rydberg- mumma. =) Smaken är som baken, och tur är väl det!

Caroline | 2010-01-05 15:03:59

Biff Rydberg = min sons favoriträtt = supergott (även med annat kött än oxfilé, fast då blir det ju inte riktigt rätt förstås...). Men vad är det där med att servera råa äggulor till? Skulle aldrig kunna få ner något sånt. Varför i hela fridens namn vill man äta rå äggula? Är det bara jag som tycker det är aningen avskyvärt...? /Lena

LenaPe | 2010-01-05 12:40:44

Biff Rydberg en höjdare att bjuda på. Tyvärr en glömd sådan. Tur att du dammar av våra smaklökar

Cecilia | 2010-01-05 12:22:48

Ser super gott ut!!! Och här kommer vintips till Trettondagsaftonsmeny;) Vitt:Tatachilla Chardonney 2007 och ni som gillar rött Zenato Merlot art.nr 32224 samt till er som vill lyxa till det kan söka efter en riktigt goding: Vina Robles/Petite Sirah 2005 :-) Ha en trevlig kväll!

TKB | 2010-01-05 11:37:46

Biff Rydberg! Helt klart "görgott" som vi säjer i Götet! Ska ju arbeta idag, så kärleken kanske gjort nåt på nån oxfilérest när jag kommer hem i kväll!

Dorran | 2010-01-05 10:17:29

Biff Rydberg är ju så gott!! Vi åt det för ett par dagar sedan,så enkelt men så gott! En riktigt klassiker som fler borde testa att göra.. inte svårt alls.

Marie-Louise | 2010-01-05 09:56:55

Bigge! Vad är Babooti?

Susanne | 2010-01-05 06:53:25

Ljuvliga klassiker. Jag smakade denna rätt för första gången i lördags, och den var verkligen en höjdare. Så mycket härligare än det låter på något vis. =)

Caroline | 2010-01-05 00:53:54

Nej det blir igen Rydberg. Letar i kväll något att servera på stående fot när vi bjudit in till "julslut" (vuxen plundring) fr ca 35 pers. nästa helg. Idéer? Funkar din skaldjurståta mitt i smällkalla vintern? Babooti? Håll burarna stängda!!

Bigge | 2010-01-04 23:43:32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *