HÄRLIG LUNCH!

12 januari - 2010 | 20 kommentarer

Just nu ägnar jag mig åt sådant jag inte haft tid med på månader…äta luncher och fika med vänner!

I dag åt jag en synnerligen trevlig lunch med en för mig före lunchen, helt okänd människa, när jag gick därifrån hade jag fått en ny vän!

Valet var svårt mellan raggmunken med fläsk och de alldeles pinfärska blåmusslorna till Moulen…..men där är jag trogen mitt ursprung, västkusten, så det blev musslorna såklart!

Så till er som vill göra en egen het rykande gryta med Moules Mariniérs kommer receptet här!

MOULES MARINIÈRES

2 kg blåmusslor

3 msk olivolja

5 finhackade schalottenlökar

½ fänkål, hackad

3 vitlöksklyftor

5 persiljekvistar

Lagerblad

3 dl vitt vin

4 dl grädde

Salt och vitpeppar

REDNING (BEURRE MANIÈ, Kan uteslutas):

2 msk smör

1 msk mjöl

TILL GARNERING:

1 knippa hackad persilja

Borsta och skölj musslorna i kallt vatten. Släng spruckna och öppna musslor.

Stek fänkål, lök, persiljakvistar och vitlök i olivolja i en stor kastrull.

Lägg i musslor och vin. Koka under lock tills musslorna öppnat sig.

Sila över musselspadet i en annan kastrull. Låt musslorna ligga kvar i den stora kastrullen under lock så att de håller sig varma.

Koka ihop musselspadet med grädde tills drygt hälften återstår. Red eventuellt med beurre manié och smaka av med salt och vitpeppar.

Häll såsen över musslorna och dekorera med hackad persilja.

Servera med ett gott bröd, en god ost och festen är igång! Även en tisdag……..;)!

Och imorgon SKA jag köpa batterier till kameran…eller kanske rentav en ny kamera?


http://annicaoeva.blogspot.com/2010/01/nyttig-rora-eller-kanske-snarare.html "Så gör vi vår "nyttiga" röra!

Bärbloggen | 2010-01-13 17:41:12

http://annicaoeva.blogspot.com/2010/01/nyttig-rora-eller-kanske-snarare.html "Så gör vi vår "nyttiga" röra!

Bärbloggen | 2010-01-13 17:41:12

TKB! Tänk att jag inte tänkte på vinet;)! Lena A! Ha, ha,,,,ja men du ser att "skakningarna" tagit mig ända hit! Men nu är det nog faktiskt dags för en ny kamera.... Elin Maria! Ha, ha, valla sulorna:)! Caroline! Helt omedvetet, jag lovar;)! Anna! Du har rätt! Det var en riktigt bra dag! Bärbloggen! Ha, ha,,,,kan vi få receptet;)? Doris! Underbart! Och jag älskar spagetti vongole! Anneli! Åh,,,skirat smör och färskriven pepparrot! Finns inget bättre! /Monika

monika | 2010-01-13 15:58:38

TKB! Tänk att jag inte tänkte på vinet;)! Lena A! Ha, ha,,,,ja men du ser att "skakningarna" tagit mig ända hit! Men nu är det nog faktiskt dags för en ny kamera.... Elin Maria! Ha, ha, valla sulorna:)! Caroline! Helt omedvetet, jag lovar;)! Anna! Du har rätt! Det var en riktigt bra dag! Bärbloggen! Ha, ha,,,,kan vi få receptet;)? Doris! Underbart! Och jag älskar spagetti vongole! Anneli! Åh,,,skirat smör och färskriven pepparrot! Finns inget bättre! /Monika

monika | 2010-01-13 15:58:38

HJÄLP!!! Kokt potatis, torskrygg och vad mer?!? Har du nåt bra tips på en god sås till vit fisk, gärna med enkla ingredienser som man har hemma? Jag är inte den mest erfarna fiskmatlagare, men det är ju så gott om man har rätt tillbehör :)

Anneli Z | 2010-01-13 12:25:47

HJÄLP!!! Kokt potatis, torskrygg och vad mer?!? Har du nåt bra tips på en god sås till vit fisk, gärna med enkla ingredienser som man har hemma? Jag är inte den mest erfarna fiskmatlagare, men det är ju så gott om man har rätt tillbehör :)

Anneli Z | 2010-01-13 12:25:47

Musslor är ju bara hur gott som helst! Provat även ditt recept på hjärtmusslor med spagetti hur gott som helst! Allt blir mycket gott och lyckat från dina böcker! Idag onsdag blir det lövbiffswok med jasminris! Må så gott!

Doris fd dorran | 2010-01-13 10:29:59

Musslor är ju bara hur gott som helst! Provat även ditt recept på hjärtmusslor med spagetti hur gott som helst! Allt blir mycket gott och lyckat från dina böcker! Idag onsdag blir det lövbiffswok med jasminris! Må så gott!

Doris fd dorran | 2010-01-13 10:29:59

Åh vilka härliga minnen det väcker Med Moules M. Själv ska jag luncha med en vän idag med gårdagens rester av lax enligt ditt recept - och min egen "Evas Nyttiga Röra" som är en alldeles gudomlig efterrättsröra - fast kanske inte så nyttig som det låter! Men god.

Bärbloggen | 2010-01-13 08:19:44

Åh vilka härliga minnen det väcker Med Moules M. Själv ska jag luncha med en vän idag med gårdagens rester av lax enligt ditt recept - och min egen "Evas Nyttiga Röra" som är en alldeles gudomlig efterrättsröra - fast kanske inte så nyttig som det låter! Men god.

Bärbloggen | 2010-01-13 08:19:44

Sonen hälsar och tackar för gratulationerna, han var nöjd med sin dag! Jag har aldrig ätit färska musslor, bara såna på burk. Det verkar onekligen gott ut men sånt får man tyvärr inte tag på i lilla Boxholm, man får nog ge sig iväg till någon större stad då tror jag ;-) Lunch på Sturehof och en ny vän, vad kan man mer begära av en vanlig tisdag, egentligen? Ha det gott!

Anna | 2010-01-13 06:36:41

Sonen hälsar och tackar för gratulationerna, han var nöjd med sin dag! Jag har aldrig ätit färska musslor, bara såna på burk. Det verkar onekligen gott ut men sånt får man tyvärr inte tag på i lilla Boxholm, man får nog ge sig iväg till någon större stad då tror jag ;-) Lunch på Sturehof och en ny vän, vad kan man mer begära av en vanlig tisdag, egentligen? Ha det gott!

Anna | 2010-01-13 06:36:41

Du är expert på att väcka underbara aupair-minnen hos mig. Tillbringade en sommar som aupair i Frankrike för en massa år sedan. "Moulen" där var magisk... på musslor vi plockat i vattenbrynet på den lilla stranden intill sommarhuset i Normandie. Åhhh. Mumma.

Caroline | 2010-01-12 22:50:06

Du är expert på att väcka underbara aupair-minnen hos mig. Tillbringade en sommar som aupair i Frankrike för en massa år sedan. "Moulen" där var magisk... på musslor vi plockat i vattenbrynet på den lilla stranden intill sommarhuset i Normandie. Åhhh. Mumma.

Caroline | 2010-01-12 22:50:06

JAHA ! NU TACKAR JAG FÖR MUSSELDAGEN. SÅ SKÖNT MED GODA PÅMINNELSER. JAG BLIR SUGEN.......FÅR VÄL FIRA LITE KNUT I MORGON. VÅR FAR HETER KNUT, MEN FINNS INTE BLAND OSS LÄNGRE. JULEN DANSAS UT... VARFÖR INTE LITE KNUTSBAL ?? VALLA SULORNA ! PLUNDRA PÅ.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2010-01-12 22:38:27

JAHA ! NU TACKAR JAG FÖR MUSSELDAGEN. SÅ SKÖNT MED GODA PÅMINNELSER. JAG BLIR SUGEN.......FÅR VÄL FIRA LITE KNUT I MORGON. VÅR FAR HETER KNUT, MEN FINNS INTE BLAND OSS LÄNGRE. JULEN DANSAS UT... VARFÖR INTE LITE KNUTSBAL ?? VALLA SULORNA ! PLUNDRA PÅ.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2010-01-12 22:38:27

Åh, vilka härliga recept du gett oss på det nya året. Jag gläds med dej att du nu är inne i lite mer normala vanor. Köp en ny kamera. Jag tyckte den såg mkt sliten ut sist vi sågs. Faktiskt är jag förvånad över att den lever än efter allt skakande den varit med om ;) //Lena

Lena A | 2010-01-12 22:08:49

Åh, vilka härliga recept du gett oss på det nya året. Jag gläds med dej att du nu är inne i lite mer normala vanor. Köp en ny kamera. Jag tyckte den såg mkt sliten ut sist vi sågs. Faktiskt är jag förvånad över att den lever än efter allt skakande den varit med om ;) //Lena

Lena A | 2010-01-12 22:08:49

Musslor går alltid före både ragg, munk och fläsk;)... och som sagt den vita Tatachillan är som äkta maka med musslan...plötslig blev även tisdag en bra dag! Det är en viss skillnad mellan att köpa batterier eller kamera....inte bara priset..

TKB | 2010-01-12 18:15:57

Musslor går alltid före både ragg, munk och fläsk;)... och som sagt den vita Tatachillan är som äkta maka med musslan...plötslig blev även tisdag en bra dag! Det är en viss skillnad mellan att köpa batterier eller kamera....inte bara priset..

TKB | 2010-01-12 18:15:57

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *