HEL ROSTBIFF I UGN MED GRÄDDSÅS!

24 januari - 2010 | 22 kommentarer

Hel rostbiff i ugn är väldigt enkelt att laga och ger ett gott, mört och saftigt kött. Rostbiffen kan sedan serveras varm, ljummen eller kall vilket gör den till en perfekt rätt om man är många.

Ska den serveras kall bör skivorna vara tunna, tunna och några goda kalla såser passar då bra till liksom en krämig potatissallad. Ska den serveras varm gör jag lite tjockare skivor och bjuder en riktigt god gräddsås, pressgurka och gelé till.

IMG_7294

1 1/2 kg rostbiff

Smör till stekning

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Stektermometer

GRÄDDSÅS

Skyn från stekningen

1 rejäl msk kalvfond eller 1 buljongtärning

3-5 dl vispgrädde

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runtom. Salta och peppra.

Stick in en köttermometer i tjockaste delen och sätt in hela stekpannan i ugnen på 125° (om skaftet tål det) eller lägg över köttet i en ugnsfast form. Låt steka tills innertemperaturen håller 55°.

Ta upp köttbiten och linda in den i folie och låt vila ca 10 minuter innan den skärs upp.

Vispa ur pannan med skyn och späd den med grädde. Tillsätt fond och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Servera rostbiffen varm, skuren i drygt 1 cm tjocka skivor med den rykande heta såsen, nykokt potatis samt gärna pressgurka, gelé och sallad.

IMG_7293


Susanne och Anna! Vi ser fram emot många härliga rätter med Vildsvin! Millan! Japp, Keith är gift med Kidman.... /monika

monika | 2010-01-26 08:15:39

Tack och kram Millan, det var rart skrivet av Dig!

Anna | 2010-01-26 07:25:21

Susanne, lyckost......vildsvin ska ju vara en delikatess, mums! Jag tror att det inte bara är jag som vill komma till Dig på rester för gud så mkt kött Du fick! Hoppas Du fick ett gott glas vin till;-) Anna, du verkar helt grym på att laga mat och vildsvin!!!Kära Biggan, nu måste jag också lyssna på Keith, är det han som är git m Kidman!?Trevlig kväll alla rara på bloggen!

millan | 2010-01-25 20:15:42

Susanne! Vi har med gott resultat både grillat skivor av vildsvin och stekt det som stekar i ugnen. När jag grillar brukar jag marinera först (och ta mycket vitlök för det gillar vi!). Vissa bitar kan vara lite seniga och trådiga men det syns ju när man skär i köttet. Igår gjorde jag en stor och god köttfärslimpa på ett standardrecept och den försvann i ett litet kick. Jag tillsatte ingen fläskfärs utan körde enbart det vilda och hela familjen var fullt nöjd t.o.m. de som inte gillar lever (se min kommentar ovan...) Lycka till!

Anna | 2010-01-25 19:36:36

Jag har en vildsvinsgryta puttrande på spisen i detta nu! Har aldrig lagat detta kött förr, så det blir spännande. En god vän som är jägare tittade upp igår och frågade om vi ville ha lite kött (vildsvinen på hans mark har länge avnjutit vårt bröd, så det var payback-time s.a.s.). Efter att klentroget tittat ned i hans kasse, visade sig "lite kött" vara en enorm skank på säkert 7-8 kg! Herregud, vad gör man med en sådan? Tack och lov styckade han den åt mig, men tips på hur man anrättar detta kött mottages tacksamt! :-)

Susanne | 2010-01-25 17:54:16

Anna! Härlig Morfar;)! /Monika

monika | 2010-01-25 16:48:50

Vildsvin, väl värt att testa! Vi hade även filén med vid lördagens middag och då råkade min far fälla en för barnen förödande kommentar nämligen denna: Den (filén alltså, inte steken) är lite lik lever i konsistensen. Hmmmm, lever tillhör inte våra barns livrätter som du förstår! Det hjälpte föga att morfar försökte rädda situationen genom att tala om att det inte var smaken han menade. Fr.o.m. den stunden smakar vildsvinfilé lever. Bara så du vet... Fast jag håller med far, en viss likhet finns det ;-) Man får bara inte säga sånt när barnen lyssnar, låt vara att "barnen" är 19 och 16, idéer om maten har de ändå!

Anna | 2010-01-25 14:56:40

Susanne 95% ?? dags och fördela lite av ansvaret;)

TKB | 2010-01-25 09:02:17

Anna! Vildsvinstek har jag aldrig gjort..... Susanne! Jag förstår.....mannen "arbetar" vid festliga tillfällen;)? /Monika

monika | 2010-01-25 08:10:44

Detta är en villfarelse!!!! JAG lagar 95% av maten hemma hos oss....vad än Monika har lyckats få för intryck!!! ;-)

Susanne | 2010-01-25 05:22:12

Susanne Jag vet!! att du står bredvid (eller var det framför?) grytorna.....? Monika Den visuella på tallriken skall vara från hjärtat..inte från tj....t .. Litar på det visuella fortfarande...lite beroende på "konstnären" om man sig...:)

TKB | 2010-01-24 20:42:53

Monika! Skäms på dig - det var så klart jag som lagade!!!!

Susanne | 2010-01-24 20:20:31

Mmmm, gott! Jag gjorde vildsvinsstek igår och till den hade vi pressgurka, gräddsås,gelé och hasselbackare. Pressgurka till stek är väl bland det godaste man kan ha!

Anna | 2010-01-24 19:59:02

Ha, ha Biggan! Hoppas du lyssnade på "Making memories of us" eller "God Morning Beatiful" och ja, visst är han snygg;)? TKB! Oftast är det så ja,,,men efter mitt senaste restaurangbesök behöver jag tänka om! Susanne! Ditt eller makens verk;)? TKB! Kul att stå för marinad och salt i en lyckad middag;)! Martina! åh, så gott! Och det är ju så om lite tid finns att "de stora köttbitarna" aldrig gör oss besvikna! Bigge! Jag skulle tina den.... /Monika

monika | 2010-01-24 19:52:03

Hade också köpt inför helgen, men så blev vi med kort varsel bortbjudna fred-lörd-sönd. Lägger den i frysen, för veckan ger ingen tid för gemensamma middagar. Tillagar sen fryst väl??

Bigge | 2010-01-24 19:27:57

Hel rostbiff låter smarrigt, har också "jobbat" med en hel bit kött idag, närmare bestämt märgpipa med ben, blev nog världens godaste köttgryta tror jag :-)

Martina | 2010-01-24 18:25:22

Monika Du är en räddande ängel..just nu på en helt vanligt söndag Söndagsmiddag...hade inte tänkt vad eller hur...men men,,, tog marinaden med olivolja, balsamvinäger, soya + chili och vitlök + liten skvätt av Limoncello solos scorze di limone, riktig Ricetta Originade ..som min vän tillverkar i Italien..(det är alltså en citronlikör på svenska) ..lite Monikas julsalt, kyckling fileér i lergrytan och fabian vad gott det blev....nu har jag överraskad tom mig själv:) Ha en trevlig söndag och glöm inte att maten....det är aldrig nägot problm så länge vi följer "Monikas matspår"...

TKB | 2010-01-24 18:10:20

Vad komiskt! Precis detta hade vi till middag idag också! Det var "dell" som sonen utrycker det...! (För den som inte begriper, är "dell" en förkortning av delicious.... :-) )

Susanne | 2010-01-24 18:05:43

Biggan Absolut en komplimang!!! och jag blir väldigt sällan rädd....;) kram

TKB | 2010-01-24 17:44:29

Shit...TKB, inte meningen att skrämmas så.... Åsch, jag tror jag tar det som en liten,liten komplimang... Positivt tänkande , du vet... ;-)

Biggan | 2010-01-24 17:21:19

Monika Ser och låter gudomligt gott ut....gillar också uppläggningsfatet, snyggt! Eller som "någon" sa i vinterprogrammet "Ser det gott ut så är det gott";) Biggan Nu börjar du bli riktigt farlig...:)

TKB | 2010-01-24 17:08:14

Jaa, ddu Monika, nu har jag tack vare dig hittat en ny GODING!!! ...tänkte inte på den underbara rostbiffen du presenterade i dag, den är också urläcker, med all säkerhet... KEITH URBAN!!! Vilken pipa! Vilken lyrik, vilken röst och så är ju killen "ganska" estetiskt tilltalande.... Inte illa...

Biggan | 2010-01-24 16:50:03

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *