PÅ BEGÄRAN!

8 februari - 2010 | 15 kommentarer

Kommer här ett riktigt härligt recept på en god risotto med kräftstjärtar. Den kräver inga tillbehör och blir en fin kärleksfull måltid på söndag då det är ”Alla Hjärtans Dag”!

KRÄFTSTJÄRTSRISOTTO

Festlig risotto med kräftstjärtar för två personer.

3 dl avorioris

1 röd lök

1 vitlöksklyfta

1 liter hönsbuljong

25 g smör

2 msk olivolja av god kvalitét

1-2 dl vitt torrt vin

75 g sockerärtor

Salt och peppar

150 g kräftstjärtar

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

2 msk hackade svarta oliver utan kärna

2 msk hackade marinerade soltorkade tomater

1/2 – 1 dl riven parmesanost

TILL GARNERING

Grovt hackad persilja

Skölj riset under rinnande kallt vatten i ett durkslag. Finhacka löken och koka upp buljongen.

Smält hälften av smöret tillsammans med olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt den hackade löken och pressa ner vitlöken. Låt fräsa tills det blir mjukt. Tillsätt resten av smöret och rör ner riset.

Häll ner 4 dl av den kokheta buljongen. Ge det hela ett uppkok och låt alltsammans koka under omrörning tills all vätska kokat in. Tillsätt ytterligare 4 dl buljong och koka under omrörning tills vätskan återigen kokat bort. Fortsätt på detta vis tills ingenting av buljongen återstår. Häll då till sist ner vinet och låt det koka in. det brukar ta ungefär 25 minuter allt som allt. Tillsätt sockerärtorna då 5 minuter återstår. Det är fint att dela dem snett på mitten. Salta och peppra.

Hetta upp olivoljan i en panna. Fräs kräftstjärtarna i några minuter. Pressa ner vitlöken.

Tag risottogrytan från värmen och rör ner de frästa kräftstjärtarna, oliver, tomater och parmesanost. Garnera med grovt hackad persilja.


[...] Kräftstjärtsrisotto, Fricasse på lax och pilgrimsmussla och lite blandade kärleksfulla läckerheter! OAS_AD('k2a2'); CheckAd('k2a2_s5y48hrj645tj21efs'); OAS_AD('k2a3'); CheckAd('k2a3_s5y48hrj645tj21efs'); [...]

Imorgon är det Alla Hjärtans Dag! | Monika Ahlbergs Mat | 2012-02-13 09:53:46

Emm! Lycka till och välkommen tillbaka:)! /monika

Monika | 2010-02-13 16:40:54

Hejhej! Har inte kikat in här på ett tag men så idag... Le voila så hittar man vad man skall laga till idag lördag innan bion. Tack för tipset! Spännande&Gott blir det:-)

Emm | 2010-02-13 14:26:08

Millan! :) Karin! Åh, tack! Och det är ju själva kommunikationen med er som är det roliga! /Monika

monika | 2010-02-10 08:07:36

TACK fina Monika för receptet. Jag tycker så mycket om denna blogg eftersom du kommunicerar med läsarna. Hoppas du och din familj får en trevlig alla hjärtans dag.

Karin | 2010-02-10 00:49:52

Tack Monika, gulli-dej ;-) <3

millan | 2010-02-09 18:51:13

Millan! Lycka till med jobb och Alla Hjärtans kräftrisotto;)! L8! Jodå :) Monica S! Tack för att du delar med dig av goda råd! Alexander! Tog receptet till dagens inlägg och hoppas nu innerligt att det stämmer;)! /monika

monika | 2010-02-09 09:15:51

Hej, Verkar magiskt god!!! Om du vill pröva en fänkålsrisotto som jag knepat ihop så kolla här: http://maxiander.blogspot.com/2010/01/matlagning-risotto-med-gottigotti-fran.html Du kommer inte bli missnöjd! Världsklass! /A

Alexander | 2010-02-08 22:54:33

SusanneJ - jag äter enl LCHF på doktors order - ska inte äta mer än 20 gr kolhydrater/dag, vilket gör det till en utmaning att läsa denna blogg med fantastisk risotto osv. Jag har ätit så tidigare och mådde väldigt bra av det, men föll av lasset för jag älskar risotto, bröd osv. Men nu har jag stränga läkarorder. Visst är det en omställningsperiod osv, men när man passerat det går det lätt som en plätt (nåja det var att ta i...) Men - jag tror man måste känna sig fram. Av vilken orsak ville du testa LCHF? En del mår dåligt av att ta bort alla kolhydrater och behöver äta lite mer. Jag tror du måste lyssna på kroppen och hitta din modell. Om man inte har några hälsoproblem är jag helt på Monikas linje - ät lite av allt, men ät så naturligt som möjligt.

MonicaS | 2010-02-08 18:49:03

Tack!! Precis något sådant här var det jag ville ha, när jag efterlyste risottorecept tidigare. Men det kanske inte var den efterlysningen du tänkte på :-) Hur som helst. Nu ska här lagas risotto. Med kräftstjärtar!

L8 | 2010-02-08 18:37:47

Ciao Monika! Åh, denna risotto låter helt underbar ;-)!!!Me like! Jag äääälskar kräftstjärtar, mums! Ja, varför inte detta på allahjärtansdag!? Har lagat en broccolipaj härhemma m lite gul lök och lite ost, perfekt att ta med som lunch-låda!man kan ha mögelost eller stekt bacon som topping om man vill...... Börjar på nytt arbete imorgon :-)!slipper pendla men kan göra cityshoping ngn måndag i vår! kRAM till alla <3!

millan | 2010-02-08 18:27:24

Susanne J! Härligt att minglet blev lyckat! Och ja, jag håller igång joggandet men det blir lite som du säger, man slinter hit och dit.....Och jag och kostprogram, bvad det än må vara är ingenting som fungerar, jag tror på att "äta av allt men inte jämt"...dessutom är jag precis som du, otroligt förtjust i sådant som inte passar in i LCHF....pasta och bröd! AnnSophie! Ska försöka.... Anna! Och ja! Broddar ska jag köpa! Fattar inte varför jag glömmer det hela tiden...... /monika

monika | 2010-02-08 17:07:44

Mmmm, det lät verkligen spännande och gott! Susanne J, Tips för vinterjogg är att införskaffa sig ett par spiky-broddar till joggingskorna. Finns i sportaffären och får en att känna sig lite säkrare på underlaget när det är halt. Annars finns det ju skor med inbyggda broddar men det har sagts mig att de inte är lika bra uppbyggda som en "riktig" löparsko så jag fortsätter med broddarna som jag trär på skorna.

Anna | 2010-02-08 15:40:44

Hej igen Monika..nu kommer jag med mina inlägg igen :-) Du skriver på begäran, om detta recept.. Undrar om du framledes skulle kunna ge oss bloggläsare ett recept på något så svenskt som en falukorv? Tack ännu en gång för en inspirerande och personlig blogg!

AnnSophie | 2010-02-08 13:55:45

Hej det låter gott det.Din mingel mat blev poppis i helgen gott gott!!!Jag undrar om du håller igång joggandet på vintern med trots kyla och snömodd?jag var ute idag men de är inte lätt,det går mer åt sidan än framåt:(:)Jag undrar även vad du tycker om LCHF kost?Jag har testat men mådde ej så bra,men dom säger att det tar ett tag innan kroppen vänjer sig.Men jag lyckades inte vänta så länge.Tycker ju mycket om pasta,pajer,potatis.Ha det gott!

SusanneJ | 2010-02-08 13:34:45

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *