BARN ÄR LISTIGA!

10 februari - 2010 | 11 kommentarer

Sedan flera dagar tillbaka hade jag utlovat Tacos till gårdagens middag. Därför var det inte särskilt svårt att säga – nej på frågan om vi kunde köpa semlor att mumsa på efter maten. Dessutom är det faktiskt inte fettisdag förrän nästa vecka…..

Men Beata nöjde sig inte med det utan ringde Thommy och lurade i honom att det faktiskt var Fettisdag, så igår blev det både Tacos och semlor!

Kanske inte så underligt att han blev lurad eftersom Fettisdagen infaller på olika dagar varje år, förra året var det den 24 februari och nästa år får vi vänta med semlan ända tills 8 mars!

Och för att inte ni också ska bli ”lurade” kan jag berätta att den inträffar, enligt kyrkokalendern, 40 dagar före påsk, vilken i sin tur inträffar första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det är således månens bana som styr tidpunkterna för varje år.

Detta är lika säkert som att det inte blir någon semla för mig ikväll för då ska Birgitte och jag gå på Lux och äta!

0eeb122360ee93de50

Och till er som nu blev sugna kommer här recept på världens godaste semlor!

1 ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1/2 tsk hjorthornssalt
Knappt 1 liter vetemjöl

FYLLNING MED FÄRDIG MANDELMASSA
Ca 150 g mandelmassa
Några matskedar mjölk

FYLLNING MED EGEN MANDELMASSA:
125 g skållad sötmandel
Ca 1 dl mjölk
1 dl strösocker

TILL PENSLING OCH GARNERING:
1 ägg
Ca 5-6 dl vispgrädde, (samvetsfråga!)
Florsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.

Låt degen jäsa under bakduk på dragfri plats i ca 30-40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i ca 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen på 225° -250° i 8-10 minuter.
Låt bullarna kallna under duk.

Gör önskad fyllning.

Skär av locken på bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. Värm mjölken och tillsätt, rör om till en smidig röra. (Eller kör mandel, inkråm, socker och mjölk i en mixer till en smidig röra.)

Lägg röran i hålen i bullarna. Spritsa på vispad grädde, lägg på locken och pudra med florsocker. Servera med varm mjölk och lite kanel……mums!


Sandra! Du får lära dig att älska vecken som jag har gjort;)! /Monika

monika | 2010-02-16 17:16:56

Mmm...snart klara. Men...varför kan jag inte lära mej få dem helt släta, behärskar det inte alls, alltid nåt veck nånstans på bullen:( Sandra

Sandra | 2010-02-16 15:04:09

Ha, ha Cecilia! Ingen så klart;)! Lena Pe! Åh,,,jag älskar att äta semlor med varm mjölk! L8! Så fint som jag åt igår har jag nästan aldrig ätit, det var en totalupplevelse! Och jag har ju åtagit mig ett uppdrag att skriva för en tidning om ett antal restauranger vilket jag förenar med att bjuda mina nära och kära på en härlig middag och sämre jobb kan man ju ha....nej, jag tröttnar aldrig på mat;)! Maud! Hoppas de lyckas bättre i Sandviken än förra veckan.... Bigge! Ja, länge leve barnen:)! Anna! Åh, stackars dig! Och ja, listiga barn är kul! /monika

monika | 2010-02-11 08:35:59

Semlor, tyvärr inget som är så roligt när man är glutenintolerant... Bullarna blir så kompakta och tråkiga. Men jag har bakat semlebullar tillsammans med barnen på fritids idag och lagt i frysen i väntan på nästa tisdag, då blir det fest! Visst är det underbart med listiga barn förresten ;-)

Anna | 2010-02-10 21:28:58

Skönt att denna klassiker lever.....om inte mamma så pappa. Länge leve barnen!

Bigge | 2010-02-10 19:20:13

Jag älskar semlor! En kopp starkt kaffe och en semla. Mums! Får väl se om det blir semmelbak eller Melodifestival i helgen. Deltävling 2 går i Sandviken (grannstaden) och det skulle vara roligt att se den "live". /Maud

Maud | 2010-02-10 19:19:23

Tröttnar du aldrig på all god mat och att äta ute på "fina" restauranger så ofta? Höll jag på att skriva. Och gjorde. Men raderade nästan ut. För det låter nog konstigt. Tänkte mer såhär, att om man nu inte äter ute på "fina" restaurangen så ofta, så uppskattar man det mer när det blir av. Men du kanske aldrig tröttnar?? (Äsch, jag är nog bara avundsjuk...)

L8 | 2010-02-10 17:40:23

Jag älskar semlor! Gjorde årets första för två veckor sedan, har bullar att fylla i frysen, perfekt när man blir sugen... Min regel är att bara vi kommit halvägs in i tråkiga januari är det fritt fram. Har ett litet tips när man gör egen mandelmassa - rosta mandeln efter skållning - bara en liten stund och lite färg ger så mkt mer smak. Men jag vill inte äta mina med varm mjölk! /Lena

LenaPe | 2010-02-10 17:25:53

Det är inte bara barn som kan luras;)! Jag har en man som fullständigt älskar semlor.Jag är uppvuxen med att man inte får äta semlor innan fettisdagen ... men han kanoch vem kan motstå en man med vackra ögon och ett härligt leende ...?? ;) Cissi

Cecilia | 2010-02-10 16:56:45

Maria! Härligt! /monika

monika | 2010-02-10 12:25:41

Tack för semmeltips! Barnen längtar... nu blir det bakning!

Maria | 2010-02-10 12:11:42

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *