GÅRDAGENS BARNVAKTER!

20 februari - 2010 | 22 kommentarer

Klarade sig med bravur!

IMG_7365

De lagade till och med maten! Och vad blir det när barn får välja? Tacos så klart!

Däremot undrar jag något över hur dags de kom i säng för jag vaknade före ALLA barnen och jag kom i säng klockan 3 efter en osedvanligt trevlig middagsbjudning med ”Coq au vin”!

I kväll blir det  en ”Biff Sauté” och sedan mys i soffan. Och jag hoppas på Darin;)!

COQ AU VIN

1 ungtupp eller 1 stor kyckling  (1,5-2 kg)

MARINAD:

5 dl rödvin

1 gul lök

1 morot

2 lagerblad

Några pepparkorn

Några nejlikor

1 tsk torkad timjan

Ca 1 dl vetemjöl

3 msk smör

150 g bacon, strimlat

1 gul lök, hackad

100 g champinjoner, skivade

2 msk tomatpuré

Några kvistar persilja

TILL SERVERING:

Ris

Sallad

Stycka och skär fågeln i lagom stora bitar. Blanda ihop marinaden.

Skär lök och morot i små bitar tillsammans med kryddorna och lägg i marinaden. Lägg i köttet och ställ i kylen över natten.

Vänd köttet i mjöl och bryn köttet i smör i en gryta. Tillsätt ett par skedar tomatpuré.

Fräs sedan i egen panna lök, champinjoner och bacon och tillsätt ungefär en tredjedel i grytan. Resten sparas till garnering.

Slå i marinaden, lite vatten och persiljekvistar. Koka sakta under lock så att inte tuppen kokas sönder.

Köttet skall lossna precis från benen och släppa lätt när man provar med stekgaffel. Lyft sedan tuppen till en ny gryta. Lägg i övrig garnering.

Koka ihop såsen i den första grytan och krydda. Sila över i den nya grytan. Koka upp och servera med kokt ris och en grönsallad.


Kära Tkb, val av vin ? kan jag säga att Vi var bortbjudna ;-), lådvin.....sådär.....du vet att jag har en annan smak :-), men så har man blivir bortskämd de senaste åren att ha en man som kan lite om viner! och jag bara äääälskar viner med lite sting i !

millan | 2010-02-23 18:38:33

TKB! Spring på bara.. Och jag håller med dig Biggan! /Monika

monika | 2010-02-22 07:48:06

Susanne! Grattis och välkommen hem och tillbaka till bloggen! Nu blir det drag under galoscherna igen, KUL!!!!!!! Du är en frisk fläkt, nu börjar det roliga mellan dig och TKB...

Biggan | 2010-02-21 22:34:25

Helt säker att du har rätt pass..?

TKB | 2010-02-21 20:54:16

Japp, så står det i passet....

Susanne | 2010-02-21 20:29:15

Susanne INGEN CHAMPAGNE???hade ju tänkt skicka C till 50 jubileum med efterlängtad budpersonal....men men... Monika Visst f..n....du menar att antal mil kan reduceras med antal vinglas? Då får jag nog springa dygnet runt;).....på ett sätt gör jag det redan.. Millan Rött vin, Margarithas...tacos och fläskfile...nu är jag ruskigt nyfiken på vilken vin du valde till?? och Timotej var också bra:)

TKB | 2010-02-21 19:38:47

Susanne! Men har du fyllt 50????? /monika

monika | 2010-02-21 19:11:35

Gulliga Monika! Sorry , jag missade rött vin till tacos/fläskfilé emmelan margeritas.....så bra med dess alla antioxidanter ;-) Susanne! Stort HURRA HURRA för Dig så här i efterskott :-) Nu är det dax för barnbio m lite pop-corn, ingen vino idag! Sist men inte minst, visst vá Darin bra igår! Tjing på Er alla!

millan | 2010-02-21 18:29:06

Millan! Helt rätt - ingen champagne...inte ens på min 50-årsdag! :-)

Susanne | 2010-02-21 18:07:34

Millan! Tacos och fläskfilé med Margarithas?? Fantastisk blandning;) TKB! Bra kondis vet du väl!? Doris! Åh,nu blev jag avundsjuk på både bastu och de där hamburgarna med getost! /Monika

monika | 2010-02-21 17:28:54

Mycket vitt här i Götet, alltså snö...skottning och prommis och nu bastu, sen hemma gjorda hamburgare med marinerad getost i...kanske ett rött därtill? Duktiga killar som kockar och barnvakter! Må så gott!

Doris | 2010-02-21 16:58:08

Susanne - så rätt ...fast du kom ju på det helt själv:) och tänk på de vackra vita sandstränder medan du skottar det nordiska vita...skillnaden är marginell.... Monika Får man inte "ont i håret" med att komma i säng klockan 3, middagsbjudning med “Coq au vin” och först upp...jaa-a, då får man nog det aldrig....eller?

TKB | 2010-02-21 15:26:39

Ciao Monika! Ja vi var bortbjudna i går till "gamla"grannar i Bromma.... Tacos :-) TILL MIDDAG, för barnen och vuxna, men vi Vuxna fick även fläskfilé med en massa grönsaker...mums! Håller med Dig Monika visst har även jag saknat Susanne! Låter härligt med turkost hav och god mat/vin och öl och...... blev det ingen champagne ;-) Må så gott alla från en promenadvägrare idag.....så kallt och ja det blev nog en margerita för mkt igår(tål ingenting!)tung i huvudet!?Kramisar<3

millan | 2010-02-21 15:01:58

Bigge! Bra förslag med middagarna! Susanne! Välkommen hem! Och visst har det varit lite tomt här utan dig! Och snödriva på 1/2 meter? Det var väl ingenting! I morse klockan kvart över sju kunde jag inte ens öppna dörren för all snö! Fick kratta mig ut och sedan skotta nästan en timme för att min son sedan skulle kunna "trippa" till bilen i sina fotbollsskor! Bättre start på söndagen kan man ju ha men vackert är det! TKB! Ont i håret? Susanne! Skotta på bara;)! L8! Jodå! "barnen" är 10...och dessa unga herrar 14! Och jag är glad att risotton räckte;)! Lena! Vilken härlig kommentar! Tack och lycka till med woken! Anna! Kul att höra om Stifadon och kanske ännu roligare att du var nöjd med chokladhjärtat! Annica! Åh, det finns massor med bilder här på mitt kök och om du har min bok "Min mat" har du hela köket på första uppslaget, men visst kan jag ta en bild och lägga ut här! /Monika

monika | 2010-02-21 13:36:26

Hej monika, gud vilket underbart kök du verkar ha....kan du inte ta en bild på bara köket, det syns inte så bra för det stod två barnvakter där....;-))) Behöver inspiration....

Annica Lundgren | 2010-02-21 13:01:17

Ja de ser ju ut att trivas vid grytorna, grabbarna! Tacos är inte fel bara det inte blir alltför ofta, en del verkar ha det som stående fredagsmys och det vet jag inte om jag skulle klara jättemånga veckor i rad... Stifado på vildsvin, bara att kapitulera, oh så gott! Tack Martina för ett bra recept, vi mumsade och åt så magarna stod i fyra hörn. Lyckligtvis hade vi mumsat choklahjärta till eftermiddagsfikat för det hade vi inte njutit lika mycket av efter middagen. Det var väldigt gott, Monika, som alltid när du håller i recepten! Söndagskram från Anna

Anna | 2010-02-21 10:57:40

Hej kära Monica min underbara matininspiratör, idag blir det din kyckklingwok hos oss. Kramar Lena

Lena | 2010-02-21 10:12:12

Hmm, är barnvakterna äldre än barnen??... Kan annars meddela att risotton var ändå godare dagen efter. Och att det som stod i receptet att det skulle vara lagom för två personer var fel. Om du inte menade för två personer i två dagar:)

L8 | 2010-02-21 00:37:14

TKB! Sant - förvisso utvilad (och numer en aning fetlagd av ett allt för generöst intag av öl och vin), så jag antar att lite fysiskt arbete bara gör gott. Du är så klok.....

Susanne | 2010-02-20 21:57:49

Susanne Välkommen hem och halv meter är bara förnamnet för det vita som skottas här....o nu är du ju utvilad:) Monika Finns inget bättre val av barnvakter..:) o lite ont i håret får du väl står ut med;)

TKB | 2010-02-20 19:12:31

Hola! Hemma från Tacons hemland - och tacos ÄR gott! Ätit och druckit som ett svin i två veckor - nu blir det ny detox i två veckor! Traumatiskt att komma från turkost hav och vit strand till det som VERKLIGEN är vitt (och kallt...), nämligen en driva på en halvmeter framför ytterdörren. Tja, det är bara att inse att semestern är över för den här gången....

Susanne | 2010-02-20 18:31:28

Tacos ÄR gott ibland. Bra att det bara BLIR mat så det är klart de ska bestämma själv. BRA JOBBAT killar! Har jag inte berättat om våra "lustiga" middagar under alla de år våra barn från 10 år hade var sin matdag. Kanelbullar, falukorv på längden och tvären, ..... Nu är alla duktiga kockar och föräldrar som vill göra likadant med sina barn.

Bigge | 2010-02-20 17:55:00

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *