ÄNTLIGEN!

2 mars - 2010 | 14 kommentarer

Har jag fått igång mitt internet! Grrr, inte klokt vad man får hålla på med allt och jättetrist att kunna dela alla upplevelser med er så ofta som jag vill!

Men här kommer en snabb sammanfattning av våra första dagar i backarna i Åre!

Flickorna, stärkta av fjällens första kopp varm choklad och på väg ner mot Fjällgården!

IMG_7379

Åres första middag åt vi på söndagskvällen på eminenta restauarang Grappa. Har ni vägarna förbi Åre bör ni verkligen gå hit! Inte minst för den goda maten utan också för det vackra taket:

IMG_7382

och den extremt trevliga påersonalen!

IMG_7383

I går hade vi en lång dag som började tidigt och fortsatte i Åres alla backar i underbart väder och fint före.

På kvällen bjöd jag på ett glas champagne innan middagen för att vara säker på att ingen skulle missa min makalösa utsikt;)!

IMG_7385

Middagen blev en stor utmaning för Fjällpuben! Vi blev inte mindre än 17 ungdomar och 7 vuxna som åt älgcarpaccio, (riktigt god!), laxtartar, (mums!) röding på jämtvis, (god!) chili, (kanske lite salt!) och alla ungdomarna var nöjda med sina köttbitar,” bea” och pommes!

Ett extra plus och riktigt kul var det när vi som behöver läsglasögon beklagade oss över att vi glömt våra kunde välja ett par från denna härliga tjej och vackra väv!

IMG_7386

Jag tog de vita;)! Och hela restaurangen har en härlig inredning av broderade tavlor, träslevar och andra nostalgiska ting, här är korsstygnen hippa!

Och på kortväggen hittade Agneta, Charlotte och jag en kompis!

IMG_7388

I dag är det strålande sol och vackrare än vackrast!

IMG_7390

Se upp i backarna, nu kommer vi!


Biggan! Åh...du formulerade dig utmärkt och jag tror bara att man i dessa tider måste välja och ta vara på det bästa som finns i varje minut och minnas det som varit förstås! Och tusen tack för fina ord! /Monika

monika | 2010-03-03 23:34:35

Tack kära Monika för att du förstod grund-innehållet i mitt blogginlägg i går! Jag formulerade mig inte precis så lysande, mycket kunde säkert missförstås. Tack för at du är en inkännande, empatisk, förstående och klipsk, intelligent person, jag älskar dig tillbaka! Litet ord till Bigge: jag önskar ingen avveckling av Åre, på inga villkor. Det jag vänder mig emot är rent estetiskt hur utbyggnaden skett. Förstår så väl att markhyrorna är skyhöga, då bygger man flervåningshus...jag hade önskat bebyggelse som mer "smälter in" i den alpina omgivningen. Jämför kanske litet för mycket med Härjedalens turistorter.. ...att en del av "kidsen" röjer runt nattetid är väl en av myntens avigsidor, inget specifikt för just Åre, bara ganska trist i mina ögon. Kram till er! Och TKB, jag är i grunden ingen gnällkärring, kramis salamis!

Biggan | 2010-03-03 12:21:44

Doris! Det är skönt och vi är lediga! Men att ha förmånen att vara på en operationssal och hjälpa människor måste ju bara vara fantastiskt!? Maud! Jaaa, tyvärr kommer dåliga nyheter i dagens inlägg! Maria! Härligt! Helena! Ingen trängsel vid så här fint väder...allt öppet och vi bara åker om än idag kanske lite FÖR fort! Biggan! Jag älskar verkligen dig och din styrka! Och jag förstår absolut vad du menar...inte minst för att jag är här uppe och jobbar då och då i egenskap av inspiratör och ambassadör för småskaliga marhantverkare...så jag har sett både Åre och dess omnejd i såväl hög- som lågsässång! MEN jag måste ändå säga att Åreborna, jämtarna (man märker på en gång vilka de är!) framförallt de äkta är makalösa på att skapa trivsel i vilken situation de än må vara...och jag är inte helt säker på att girigheten styr alla men absolut flertalet, Å andra sidan hade kanske inte allt funnits kvar och utvecklats utan de "giriga"? I skidbackarna, på skutan, på fjället finns inget att klaga på..men i byn finns en annan mentalitet här och där såklart men det är inte det jag menar med Åre! Malin! Så klart jag har men du får påminna mig när jag kommit hem! TKB! Bra sagt! För just så är det! Jag tar fällen, hundspannen, fjället, äter bara "inhemskt", frågar, undrar osv... Helene! Ja, visst var det bra! Marie! Var stolt! Hörde inte dig idag! Och imorgon ser du mig hos Dahlboms...;)! Millan! Det blir säkert alldeles underbart i Egypten! Bigge! Just så är det! Men Biggan har rätt också! Det gäller att välja också och uppmuntra det som ska uppmuntras! /Monika

monika | 2010-03-02 22:51:36

Underbart att ni är på plats, mitt i smeten, med fin utsikt,vackert väder, skidåk, champagne, mat på krog (ni fick alltså platser) och läsglas med ett leende (kul). Åres uveckling?! Bra! Alternativet kunde varit avveckling. Även nostalgisk glesbygd beöver sina moderna turister så njut ni!

Bigge | 2010-03-02 21:48:27

Åh, vilka härliga bilder på dina fina söta töser ;-) God mat/vara i naturen/solen skiner!?GRATTIS! Njut av dolce vita(det goda livet), för som kloke rim-Tkb och även jag skriver nu så är det grått och töigt här hemma.....men men min Tid kommer i november...kan resort i Egypten vara ngt?annorlunda kanske!?m family såklart! Kära Biggan, klokt skrivet.....Kungen.....ja Du vet väl att Stenmark;Ingemar kallas för kungen? Kramisar <3

millan | 2010-03-02 21:08:52

Härligt att höra att ni har det härligt i mitt Åre. Jag är stolt över bebyggelsen i byn, synnerhet Dahlbomshuset. Ser jag dig i backen hejar jag väl på Italienska,-)

Marie Lithen | 2010-03-02 18:00:15

Vilka härliga bilder och det där med läsglasögon var ju toppen. K Heléne

Heléne Persson | 2010-03-02 17:58:34

Monika DÄR: champagne,sol,god mat,snygg personal + ögonen med sig, skidåkning och vacker utsikt.. HÄR: kaffe,grått,molnigt,inget mat,snöskottning, personal utan ögon och utsikten kan alltid blir bättre.. så, jag är en dåre som inte är i Åre..dock fint att du är i det fina med dina..nu rimmar det också;) Biggan Paradigme byte och nostalgi...jaa-a svårt att ha kakan och att äta upp den /som min god vän brukar tjata på mig med;)/..men renfäll, apelsiner och upplevelsen för det finns kvar i flera generationer...fokus på det positiva "norrkvinnan", livet kan vara en evig party:-)

TKB | 2010-03-02 17:46:09

Hej Monika! gud vad härligt det ser ut. Skidsemester e ju så underbart. Tänkte skriva till dig o fråga om du har något bra recept på fisksoppa. Skall ha många gäster på middag och vill bjuda på en riktigt krämig och god fisksoppa. Det e ju väldigt smidigt med soppa just när man e många. Tack för en härlig blogg som jag följer och inspireras av. Kram från Malin i din gamla hemstad Kungälv!

Malin | 2010-03-02 17:39:02

....vadå "mitt i smeten"...Vi Jämtar har inte sett exploateringen av Åre BY som något helt positivt. Tyvärr är det mesta genuina försvunnet numera, förfulande bebyggelse, ser ut som en förort till Stockholm, just där i "smeten". Naturen är så underbar runt omkring att det fullständigt tar andan ur en. (Gamla fina Torvtaket står nog kvar, där huserar nu Grappa...) Det blir gärna så här när girighet och pengar får styra. För den skull tycker jag mig inte vara ogin och inte välkomna turister, men att bygga så in i vassen fult och göra det till det som det nu är är sorgligt. Jag tillbringar månader i sträck i den Jämtländska fjällvärlden. I min ungdom reste vi upp från Östersund in till fjällen med tåget "Fjällräven", på hemväg var det pjäxdans, vi åt på hotellen efter skidåken, det var sansat och OK, inga röjarställen! Rent och snyggtVissa gånger åkte Kungen upp med sällskap i samma tåg/egen vagn/ utan åthävor- då var det "lätt att leva", vi blandade oss- gubbar med via anoraker och röda toppluvor, unga med slalomutrustning- i snödrivorna utanför hotellen på en renfäll, skalade apelsiner och kisade upp mot himlen och kände friden, jag lovar. I hjärtat känner jag stor sorg över utvecklingen. Nostalgisk, ja kanske, men visst reagerar jag de gånger jag nu sett nätterna och röjet där uppe...den som uppskattar friluftslivet och själva ande-meningen i det här...ja, skaran minskar, åtminstone i Åre-by. Party, party, krogliv och "jag vill synas" "Alla andra var där",, åh jisses vad jag känner mig gnällig, men jag letar verkligen efter mitt gamla positiva sätt att vara och tänka, likt förbenat ramlar jag in i det här "tyckandet"- vet att vi är många likasinade, men många är tysta...och drar till Duved, Storlien, Högläkardalen, Bydalen .

Biggan | 2010-03-02 15:25:19

Monika, Nu längtar jag till min årliga Åre vecka, blir i år v 12, innan påsk- invasionen startar. Gäller att slippa trängseln i liftar/backar. Ser att din utsikt är byn, mitt i smeten och Åresjön, härligt! Ha en fortsatt härlig vecka i den jämtländska fjällvärlden. //Helena

Helena | 2010-03-02 13:09:33

Åh, så ljuvligt vintervackert i Åre!

Maria | 2010-03-02 12:39:35

Det ser verkligen härligt ut i Åre! Och sol!! Makalös utsikt över Åresjön. Skönt att allt gått bra med resan trots problemen vid incheckningen. Ja du har rätt! Ibland är det så där när det börjat strula så fortsätter det. Vi har haft ännu en snöstorm ( igår) med trafiksvårigheter. Hur mycket ska man orka egentligen? Tittade på långväderprognos och om en vecka har vi PLUSGRADER cirka 4-6, låter härligt men vågar man tro på det? /Maud

Maud | 2010-03-02 11:49:54

Det ser ju grymt härligt ut i Åre och ni verkar ha det hur kul och skönt som helst! Till skillnad från mig som är inne på en operationssal hela dagen...när det för en gångs skull är sol här i Götet! Må så gott!

Doris | 2010-03-02 10:54:28

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *