VÄRLDENS GODASTE PÅSKTÅRTA OCH LITE TILL…

31 mars - 2010 | 13 kommentarer

Ja, jag vet att jag lagt ut denna förut, min underbara ”Oscar II” tårta!  Men den är så god att den tål att upprepas om och om igen….

Bottnarna är just färdigbakade….

IMG_7498

..fyller den går jag i Sollentuna!

Och eftersom den ingår i vad jag ska bjuda på idag i Sollentuna centrum så bjuder jag er som inte kan åka dit på receptet här.

Annan favorit som kommer med är Teriyaki marinerad lax men för dagen ugnsstekt i kuber som jag serverar med en sparris och sockerärta till välkomstdrinken.

Det är just detta som är så kul med bra recept, de kan lätt komponeras om och dyka upp i ny förklädnad!

Currysillen i äggskal är en riktig påskfavorit. Kanske inte lika vass som Västerbottenssillen men gulare och påskigare;)!

Kuckeliku!

FYLLDA ÄGGSKAL

Att servera små rätter i äggskal är trevligt i påsktider så börja spara äggskal en tid före påsk! Skalen kan även målas med äggfärg. Låt gärna den skalhalvan som ska användas vara lite större, så knäck äggen försiktigt. Det är viktigt att tvätta och torka skalen noga innan de fylls. Idag gör jag en sill men omelett eller räkor är andra tips på fyllning.

CURRYSILL I ÄGGSKAL

Currysill är en trevlig påsksill men den passar även bra både till jul och midsommar!

1 burk matjessillfiléer, 200 g

1 syrligt äpple

1 röd lök

1/2-1 msk curry

1 dl majonnäs

1/2-1 dl créme fraiche

1 knippa dill

TILL SERVERING

6 äggskal

Skär sillfiléerna i 1 cm breda bitar. Kärna ur och finhacka äpplet. Finhacka löken. Blanda samman i en skål. Tillsätt majonnäs och créme fraiche till lagom konsistens. Finhacka dillen och rör ner den.

Servera currysillen i tomma äggskal.

TERIYAKIMARINERAD SESAMLAX I KUBER MED SPARRIS OCH SOCKERÄRTOR

Ett perfekt välkomsttilltugg i påsktider, vackert och gott! Kan serveras i äggskal eller  också som en liten förrätt.

500 g skinn- och benfri laxfilé av mittbit

MARINAD

1 bit, ca 3 cm färskriven ingefära

Knappt 1 dl Teriyakisås

4-6 msk sesamfrön, gärna blandat svarta och vita

Salt och peppar

TILL SERVERING

Sockerärtor

6 gröna sparris

Grönsaksbuljong

Späda salladsblad

Sweet chilisås

Blanda teriyakisåsen med ingefäran. Skär laxen i rejäla kuber och lägg ner dem i såsen att marinera. Lyft upp kuberna och lägg dem i en smord eller oljad ugnssäker form. Strö över sesamfröna. Salta och peppra. Stek laxen i ugn på 200° i ca 1o minuter.

Dela sparrisen i 2 bitar. Koka sparrisen i grönsaksbuljong i ca 4 minuter och tillsätt sockerärtorna då 2  minuter återstår. Häll av vattnet.

Lägg upp späd sallad, laxkuber, sparris och sockerärtor på fat. Droppa över sweet chilisås och servera.

MIN Oscar II-TÅRTA

Här kommer en variant av min egen version av denna klassiska tårta, mycket förenklad med färdighackad mandel i bottnarna. Däremot satsar jag stort på dekorationen,  chokladkycklingar, kanderad mimosa, violer …..

Bottnar

2 påsar hackad och skållad ­sötmandel (à 50 g)

1 1/2 dl strösocker

4 äggvitor

FYLLNING

6 äggulor

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vispgrädde

225 g osaltat smör, rumsvarmt

Till garnering

Kanderad mimosa

Kanderade syrener

Rita två runda bottnar, ca 22-23 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem lätt.

Blanda den hackade mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret.

Bred ut smeten så jämnt och fint som möjligt i cirklarna på plåtarna.

Grädda i 150–175° varm ugn i ca 15 minuter. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.

Blanda äggulor, strösocker och grädde i en kastrull. Låt ­sjuda upp till en tjock kräm under ständig omrörning.
Låt svalna och rör ner det mjuka smöret i klickar under ­omrörning. Ställ gärna i kyl en timme.

Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen emellan.
Lägg resten ovanpå.

Dekorera med kanderad mimosa, violer, kycklingar….


[...] var inte så allvarligt, Monica Ahlberg  använder tydligen färdighackad mandel på påse när hon gör bottnarna och det fungerar. Flitige macaronbagaren  Anne tycker till och med att det [...]

Debriefing: Påsk « Pipopp pratar på | 2010-04-12 08:35:09

TKB! det tror jag nog att du vågar, tack för vintips och hoppas du menar min resa?! Emilia! Oh, ja det är krångligt ibland! Men är det ägg i "mat" så "struntar" jag bara ofta i ägget och det blir rätt ok ändå. Med bakning är det ju värre, tyvärr. Men mina Havreformar från förra veckan är Rakels absoluta favoritdessert fyllda med grädde eller glass och bär! Lena Pe! Glad påsk själv och det kommer att bli gott! /monika

monika | 2010-04-01 11:19:48

Millan - så gulligt tänkt av dig...! Jag gör sill med min lagrade präst så får vi se hur det blir. Något hände vid ostdisken när jag irrade runt, provsmakning och flera barn att hålla reda på och plötsligt glömde jag väl i förvirringen bort att jag skulle ha Västerbotten antar jag... Glad påsk alla trevliga matmänniskor! Vi kanske ses i Blåkulla... /Lena

Lena Pe | 2010-04-01 07:59:52

Hej Monika! Har hört dig säga någonstans att ett av dina barn är allergisk mot ägg. Hur gör du för att lösa det i dessa äggtider. Många av dina recept innehåller ju ägg. Min son är allergisk därav min nyfikenhet. Tack för enormt med inspiration. Läser ofta dina kokböcker och har precis bakat två sorters bröd från dessa. Mycket gott!

emilia | 2010-03-31 22:04:24

Monika Låter och ser gott ut...kanske,kanske vågar jag mig på "påskäventyr i köket"...vin? Rött, Bandol 2007 från Frankrike...franska viner har frammarsch..kan det ha med din reda att göra med?? Ha de på Påsk allesammen:)

TKB | 2010-03-31 21:00:51

Anneli! Såklart man får fuska! Bara det är gott;) Lena Pe! det går med vällagrad annan ost men blir ju förstås inte samma grej men gott nog! Anna! Kanderade violer finns att köpa i välsorterade/större livsmedelsbutiker. Jag skulle bli förvånad om det inte finns på Ica Focus i Göteborg tex..Det går att kandera själv och då plockar du fina violblad doppar i äggvita och socker. Violextrakt däremot jag jag inte sett. Catrin! Din påskbuffé äger som min son skulle sagt! Birgitta! Låter kufiskt intressant, ska prova! Millan! Bra! Tipsa på:)! /Monika

monika | 2010-03-31 20:49:24

det ska vara din blogg och inget annat ;-)

millan | 2010-03-31 20:12:15

Västerbottensillen.....ja jag tipsade en patient om den idag att titta in på din bogg :-)! Oscar II-tårta....ja!den hamnar nog på min påskbuffé hemma på påskafton;-)! Lena pe, jag hade hjälp dig med en västerbottenost om jag bodde Dig nära, Kram!

millan | 2010-03-31 20:11:51

Vad mycket läckert du har på Påskbuffén. Västerbottenssill har jag inte hör förut, det lät gott. Den osten kan man ha till mycket. Jag hade en Västerbottensglass med hjortron till på menyn för många år sen. Den var suverän, salt mot sött. Glad Påsk :)

Birgitta Höglund's Mat | 2010-03-31 19:09:34

Tack för att du återigen inspirerar. Tänk att du orkar förse oss med tips hela tiden. Du fixar till knorren på familjens påskbuffé i år helt garanterat. Jag plockar lite recept av dig här, samt så har en liten idé sedan tidigare och så skall jag göra "Lyxiga sillpuckar", ett recept från tidningen Hemtrevligt. Till det tillkommer mammas bidrag, (som aldrig brukar göra någon besviken). Vår påskbuffé kommer att blir legendar..., nej jag nöjer mig med fantastisk. Glad Påsk till dig och din familj.

Catrin | 2010-03-31 15:07:06

Jag har en fråga. Vart kan man få tag på violblad/blommor som man kan kandera själv eller som redan är färdigkanderade? Jag har sökt på nätet och i butiker. Sen en annan fråga är, vet du vart man kan få tag på olika extrakter? Jag söker återigen efter violextrakt! Har kollat på nätet, panduro m.m Har du tips så ge mig gärna =) Jag bor i Göteborg! Mvh Anna Tonelli

Anna Tonelli | 2010-03-31 13:17:28

Hjälp! Glömde köpa Västerbotten igår när jag handlade - nu sitter jag där jag sitter - ute på landet med endast en pytteaffär inom räckhåll. Ska ha gäster på fredag och hade tänkt göra västerbottenssillen. Kan man använda extra lagrad prästost istället för västerbotten tro? Jag fattar ju att det inte blir samma sak men kanske gott ändå? Tacksam om någon har någon ide ang detta...Prövar nog ändå men iallafall. /Lena

Lena Pe | 2010-03-31 12:50:38

Just det ja.... Västerbottensillen..... Skickade maken igår att köpa fiskbilens kräftströmming. Jobbar man hela påsken utom påskafton tycker jag att det är okej att fuska lite med färdigköpt. ;)

Anneli Z | 2010-03-31 12:29:27

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *