SELMA SPA OCH GOD ÄLGFÄRS!

18 april - 2010 | 13 kommentarer

Hemma igen efter mitt besök i Sunne och på Sillegården.

Det var en riktigt trevlig dag för att inte säga natt! Jag fick nämligen på på smått fantastiska Selma spa!

Kika bara in entrén! Och under glasgolvet ligger poolen…

IMG_7531

Och Sillegården var ett förtjusande ställe med flera hus innehållandes restaurang, butik och kök beläget väldigt vackert vid vattnet….Väl värt ett besök!

IMG_7535

Och här är ”min” Muurikka!

IMG_7538

En gigantisk stekhäll där jag skulle woka älgfärs! Och det blev väldigt gott! Vi gjorde tunnbröd fyllda med älgfärs, sallad och en getostsås, mums!

Det gick till och med så bra att älgfärsen tog slut och vi fick uppfinna en ny rätt! Och med lite hjälp i form av nötfärs från lanthandeln gjorde jag en ny wok på älg och nöt som blev riktigt god! Jag blandade helt enkelt ner nyrökt strimlad älgstek i nötfärs och vips fick allt en härlig viltsmak!

IMG_7540

ÄLGFÄRSWOK I TUNNBRÖD

400 g älgfärs

2 msk tomatpuré

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, fint hackade

2 msk chilisås

1 nypa cayennepeppar

Flingsalt, nymalen svartpeppar

Smör till stekning

GETOSTSÅS

150 g getost

2 dl créme fraiche

Några kvistar basilika

TILL SERVERING

tunnbröd

Strimlad sallad

Tomater

Lökskivor

Hetta upp smöret i en panna och fräs färsen. Tillsätt löken och låt fräsa ytterligare några minuter. Ta eventuellt i mer smör och det känns torrt.

Tillsätt Tomatpuré, chilisås och kryddor. Låt puttra i några minuter. Smaka av med flingsalt ocvh nymalen svartpeppar.

Rör ihop getost och créme fraiche. Om såsen vispas ihop med elvisp så får den en fluffig och fin konsistens. Finhacka basilikan och blanda ner den. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Breda ut sallad på ett tunnbröd, sedan tomater, därefter getostsås och toppa med lökringar. Vik ihop och servera!


Monika Så klart..och det är tålamod!

TKB | 2010-04-19 19:05:36

TKB! Jag "håller ut" hela tiden;)! Mia! Åh, detta är inte min starka sida tyvärr. Vi äter ju mest surdegsbröd men det hjälper ju inte hela vägen förstås. Men jag har just mejlat dig en godhjärtad människas mejladress Anna. Så kontakta henne vet jag! Det är ju detta som är så härligt med min blogg, här utbyter vi saker helt enkelt! Helene! Du borde åka dit! Anna! Helt underbart och jag SKA skaffa mig en muurikka! Och tack för engagemang om glutenfria bröd. Mia har nu fått din mejladress! Cecilia!Tyvärr fanns ingen tid för en endaste lite behandling! Inte ens en simtur! Men jag kommer tillbaka! Och tusen tack för receptet, det kommer glädja många! /Monika

monika | 2010-04-19 15:49:37

Hej Monika! Vad härligt det ser ut med matlaging över "öppen wok" och att blanda de två färssorterna, gott! Hoppas att du fick din egen tid och kunde njuta på Selmas SPA, det är du värd! Hej Mia! Jag kan bara hjälpa dig med ett glutefritt knäckebröd som jag fått av min svägerska, hennes dotter är gluten intolerant och detta knäcke är superenkelt och vi äter det allihop i familjen. Du kan varier det genom att strö på salt eller parmensan ellr ngt annat gott. Kristinas knäckebröd Sätt ugnen på 150 grader 2 dl majsmjöl 1 dl solroskärnor 1 dl sesamfrön ½ dl olivolja ½ tsk salt 2½ dl varmt vatten Rör ihop allt, det blir en lös "deg" Häll ut din smeten på en plåt med bakplåtspapper Smaksätt med lite flingsalt eller riven parmesanost eller annat gott som du vill ha på In i ugnen ca 60 - 75 min - det ska vara knaprigt när du tar ut det. Lycka till! Själv bakar jag detta minst 2 gg per vecka, det går åt som kex hos oss! Kram alla Cissi

Cecilia | 2010-04-19 11:32:23

Mia! Nu såg jag din kommentar, tråkigt att du har drabbats av glutenintolerans. Jag har själv levt med det i 24 år nu och jag har bra recept på bröd men inget jag kan skriva här, det blir ju för långt! Om det går att förmedla mailadresser så får du, Monika, mer än gärna ge Mia min adress så ska jag försöka hjälpa till med det jag kan för det är inte lätt i början! Tips på en bra bakbok är "Bakglädje - baka utan gluten och mjölk" som jag har köpt via Svenska celiakiförbundet.

Anna | 2010-04-18 20:20:17

Måste säga att muurikkan klär dig ;-) Ett underbart sätt att laga mat, eller hur! Ser härligt ut!

Anna | 2010-04-18 20:16:10

Härliga bilder och va´mysigt att bo på Selma Spa. Kram Heléne

Heléne Persson | 2010-04-18 20:11:14

Hej Monika, Det verkar inte bättre än att min bubbliga mage är glutenintolerans. Har varit och köpt bröd på ICA men det är groteskt äckligt! Kan du tänkas ha något recept på ett gott glutenfritt bröd eller finns det inga sådana..?

mia | 2010-04-18 18:39:30

Ser gott ut i Muurikka .och kolla in bild 4 hennes uttryck säger väl allt? och Monika självklart skall du ha en Muurikka...håll ut;) Biggan Tålamod - det är jag;)

TKB | 2010-04-18 18:30:28

Anna! Jag vill också vara vän med dina jägarvänner! Karin W! Absolut! En Muurikka står högst upp på min önskelista! Biggan! Ha, ha..tålamod? Inte vet jag...jag har inget! Och visst förstod jag att du hade en muurikka gömd.... Ingrid Johansson! Ja, jag brukar reda mig...tack och lov! Och visst ses vi på Rival! /monika

monika | 2010-04-18 18:07:46

Välkommen tillbaka till stan. En bra husmor/kock reder sig själ alltid. :) Redan Kajsa Varg sa ju -Man tager vad man haver. Vi syns på Rival på södermalm

Ingrid Johansson | 2010-04-18 15:53:45

Åh Monika, nu längtar jag upp till fjällhuset igen...där tar vi ut Muurikkan och brassar på för fullt och lever vildmarksliv när det blivit barmark, när vi känner för det/på grillplatsen...kokar kaffe!!över öppen eld. En lisa för kropp och själ, fjärran från jäkt och stadsliv. Oj vad du verkar ha haft det mysigt i Sunne! I dag kom litet snö här, va!!! Sedan tittade solen fram igen, några minuter... jag som vill plantera ut mina växter NU!!! Tålamod, vad är det???? ;-(

Biggan | 2010-04-18 15:01:57

Det är ju en upplevelse i sig att laga mat ute på Muurikka . Det här älgfärswokreceptet sparar jag och i väntan på några varmare dagar framöver.

Karin W. | 2010-04-18 14:47:57

Kul med recept på älg. Brukar få viltkött av jägarvänner och har alltid lika svårt att hitta på något nytt. Detta var en kanonidé! Tack!

Anna | 2010-04-18 14:02:54

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *