VILKA KONTRASTER!

7 maj - 2010 | 8 kommentarer

Vädret bjuder oss på! Igår var det högsommar….

P5060015

Och idag fryser man nästan ihjäl!

Dessutom hade jag Sofia här igår som gjorde mig snygg, idag hittar jag inte henne här….

P5060003

Gårdagens middag med Gotlandssparris, primörrödbetor, Ballotine (rullad) på gös och lax samt halstrad torsk var en riktig höjdare som Bibi och jag avslutade med den formidabla klassikern ”Riche Gala”!

Hur kommer det sig att mandelflarn, glass och varm chokladsås kan vara så fruktansvärt gott!

Ikväll blir det fredagsmys och Thaibouillabaise till middag!

THAIBOUILLABAISE

En frisk och god bouillabaisse. Räds inte för de många ingredienserna. Tillagningstiden är kort och soppan mycket enkel att göra trots sitt imponerande utseende.

2 chilifrukter

3 citrongräs, finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller asiatiska butiker

1 morot

4 schalottenlökar

1 purjolök

1 msk riven galangalrot, finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller asiatiska butiker

1 msk färsk riven ingefära

3 msk rapsolja

1 liter hönsbuljong

1 burk kokosmjölk

12 sparris

1 knippe gräslök, fint hackad

500 g musslor med skal, gärna hjärtmusslor men blåmusslor går också bra

2 lime, saften

Salt och nymalen peppar

400 g koljafile eller annan vit fast fisk

6 pilgrimsmusslor

30 räkor

TILL GARNERING;

Röd eller grön basilika

Dela och skrapa ur kärnorna ur chilifrukten. Finhacka chili och citrongräs. Skär moroten i tunna stavar. Strimla schalottenlök och purjolök. Riv galangalroten och ingefäran.

Fräs allt i olja i 10 minuter. Tillsätt hönsbuljong och kokosmjölk. Låt soppan koka i 15 minuter. Lägg i musslorna, väl rengjorda, gräslöken och sparrisen efter 10 minuter. Smaka av med limesaft, salt och peppar.

Skär fisken i bitar. Stek den och pilgrimsmusslorna i smör.

Fördela fisk, räkor och musslor i sopptallrikar. Häll på soppan och garnera med röd basilika.


Hej Monica, Många somrar i rad låndade jag min systers lägenhet vi Vätternsstranden. Första sommaren som tack, köpte jag Rosendahl till henne. Än idag använder min syster den och lagar dina underbara recept. Många kramar till dig kära Monica.

Lena N | 2010-05-08 13:07:37

Helen! Ha, ha,,,ja tyvärr behöver man en Sofia lite för ofta nuförtiden...;)! Millan! det lät gott! Lena! Åh, du har ju basen klar så det är bara att komplettera med olika grönsaker, tomatsallad, grönsallad, mina morotsslantar, kanske mina limemarinerade räkor för att få in något fiskaktigt om det finns de som inte äter kött, färskostbollar, ,,,,om du klickar på etiketterna på sidan av bloggen t ex, primör, festligt etc...så kommer en hel del förslag. du kan också gå in på min hemsida www.monikaahlberg.com och klicka på recept så kommer du till mina tv recept och det finns en hel del från Monikas mat, särskilt student, midsommar, nationaldagsprogrammen. Lycka till och tack för fina ord! TKB! Välkommen! Maud! Mums! Min basilikasås är ALDRIG fel! Och här är fruktansvärt kallt, ruggigt och blåsigt idag, behövs både mössa och vantar samt dunjacka nu när jag ska iväg på fotbollsmatch med tjejerna! /Monika

monika | 2010-05-08 12:28:23

Låter supergott! I går grillades det gambas och pilgrimsmusslor härhemma. Det var också gott. Kunde dock inte komma på någon god sås att servera till. Har du något förslag? Här är också iskallt i dag. Nordanvinden viner runt knutarna. Jag har längtat efter att få börja lite utomhus men i detta väder håller jag mig inne. /Maud

Maud | 2010-05-08 10:46:25

Här blev det ju som vanligt fredags skaldjur som omväxling ändock otroligt gott...grannar kom in och gjorde sällskap och din prickiga tunika eller blus så otroligt läcker ut...

Doris | 2010-05-07 23:32:18

Är det inte just kontrasterna och det oförväntade som är lite läckert?Fast föredrar solen, champagne och goda viner.. det är dags för sommar;) och Monika, fredagsmiddag låter lockande..jag kommer nästa gång!

TKB | 2010-05-07 21:00:31

Hej Monica Du har en så trevlig blogg med många goda recept och fina tips. På 90-talet köpte jag din Rosendahl, jag bara älskar den. Min hund har till och med gjort bitmärken i den när hon var valp. Dina andra böcker är också fina. Recept i min smak. Jag tänkte passa på att fråga dig om ett litet tips på recept. Jag fyller 50 år och tänkte bjuda på en liten buffé. Tänkte göra iordning älg stekar, lämna in och röka dom. Och en god potatis sallad till, det är liksom basen. Vad skulle du haft till det? Vore väldigt tacksam för din hjälp Lena Ha en fin helg.

Lena | 2010-05-07 16:36:01

mums vilken middá på Rich ola la! Din thaibouillabaise låte helt fantastico! Här hemma blir det entrecote och en härlig sallad ;-) med ugnpotatis m färska örter.... sedan att jag gjort en egen tzatziki......till MIG :-) Kram till Alla <3

millan | 2010-05-07 16:29:07

Åh, nu skulle jag behöva Sofia här, jag också. Ha en bra helg! Kram Heléne

Heléne Persson | 2010-05-07 15:16:23

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *