GENOMFRUSEN!

8 maj - 2010 | 12 kommentarer

Och med iskalla fötter kom jag just hem efter några timmar på fotbollsplanen. För dagen  klädd i dunjacka! (är det inte maj?) och gummistövlar eftersom det regnade småspik, men inte hjälpte det, här är iskallt idag!

Men flickornas seger hjälpte till att hålla hjärtat varmt och nu leder de serien, Hurra!

Fick en stund över vid samlingen att handla (45 minuter) och eftersom vi var nära grossistbutiken för  restauranger fanns inte en tanke att tveka, jag bullar upp helt enkelt!

Med stora, (alldeles för stora egentligen!) köttbitar, entrecote, biff… stor påse med bästa sortens pilgrimsmusslor, olivolja (dunk!), parmesanost (jättebit!) och jag vet inte varför men ändå, Cornflakes i jätteförpackning som känns som att man vunnit på lotteri på Gröna lund! kom jag just hem.

Hur som helst blir det nu helstekt entrecote till middag med min goda potatis i ugn förstås och vill ni inte ha min sås kan ni ju ta Mammas!

Entrecoten är på G!

P5080001

HELSTEKT ENTRECOTE

Till 7-8 hungriga!

Ca 1 1/2 kg entrecote

2 msk smör+2 msk olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

SÅS

3 schalottenlökar, hackade

3 vitlöksklyftor, krossade

2 + 2 msk smör

1/2 dl strösocker

4 dl rött vin

1/2 dl kalvfond

2 dl vatten

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Ev, maizena

Putsa köttet och torka av det. Bryn entrecoten runt om i smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet under tiden.

Sätt in stekpannan (eller lägg över steken i en ugnssäker form) och stek klart steken i nedre delen av ugnen på 125º, tills innertemperaturen i köttet är ca 56º, då är köttet rosa.

Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp i drygt 1/2 cm tjocka skivor.

Fräs lök och vitlök till såsen i 2 msk smör i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt strösocker, rött vin, kalvfond och vatten. Låt det koka tills ca 4 dl återstår i kastrullen. Sila bort löken och tryck ur all vätska ur den genom en finmaskig sil.

Koka upp såsen strax före serveringen och rör ner 2 msk rumsvarmt smör. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Om du tycker att såsen är för tunn kan du reda den med lite maizena.

Servera köttskivorna med såsen, min goda potatis i ugn och en fräsch sallad.


Tack så mycket för gratulationerna!

Anna | 2010-05-09 18:11:19

Tack Helena, I will survive, men det känns lite hårt dock ;-)

millan | 2010-05-09 17:14:22

Millan, Det kommer helt säkert att bli en trevlig och intressant kväll. Kanske det kan kan komma ett annat tillfälle för dig, ibland så kolliderar saker i ens liv, och lite svårt att "klona" sig för att vara med överallt, fast man gärna skulle vilja det...... //Helena

helena | 2010-05-09 14:25:22

Rival ska det stå ;-)

millan | 2010-05-09 09:31:29

Helena, lyckost! Rivsal med Monika, jag missardet , snyft min man är i Genevé.....på arbete, puh! Ha det så trevligt från en som hade velat vara med!

millan | 2010-05-09 09:31:02

Helene! Ja då var vi lika kalla och låter gott med rabarberkräm! Millan! Ja nu vill vi ha värme! Doris! Ja, nu längtar vi! Mia! Såklart du skulle hälsat! Det gör du nästa gång! Helena! Åh,. då ses vi:)! Anna! Härligt att det blev så lyckat! och grattis i efterskott... /Monika

monika | 2010-05-09 08:53:48

Grattis till segern, flickor och till serieledningen! Här hade vi också både kallt och regnigt igår, det blev inget av med att sitta ute och ha födelsedag... Men jag ville tala om att pajvärmartiderna för de tinade pajerna kan du ta patent på, Monika, du pålitliga varelse! Tusen tack för hjälpen, det blev perfekt!

Anna | 2010-05-09 07:15:10

Hej Monika, Kom själv hem här ikväll med sonen som har varit på tennisturnering. Imorgon fm är det fotbollsmatch som gäller. Mannen är på landet och fixar i helgen. Jag kommer till Rival på måndag kväll, ser fram emot det. Nu är det tekoppen och dagens SvD som ska läsas kl 23.15 pip! //Helena

helena | 2010-05-08 22:14:50

Hej Monika, Då var det dig jag såg! Jag satt på läktaren och tittade på 96:orna Djurgården mot Brommapojkarna som spelade på stora planen, när någon gick förbi nedanför och liknade dig väldigt mycket... Tänkte att jag kanske skulle gå fram och hälsa men du gick aldrig och köpte fika så det blev inte av, man vill ju inte jaga folk...:) Jag frös också, det var skönt att sätta sig i en varm bil sedan. Mia : )

Mia | 2010-05-08 22:11:03

Så underbart gott med Entrecote alltid så gott att just grilla...blir ju så lyckat! Här i götet har det varit hur kallt och ruggigt som helst verkligen inget grillväder, men efter regn och rusk kommer väl sol? Nu längtar vi efter grillsäsongen...hm hockey på tv?

Doris | 2010-05-08 20:32:07

Ja, huga så kyligt det känns ute......:-( Härligt att dina tjejer vann fotbollen!Att jag och maken åkte runt för att titta på nya utemöbler kändes faktiskt mycket konstigt idá....hade hellre varit i en bastu :-) Vill ha värme nu!!!! Trevlig lördagskväll!<3

millan | 2010-05-08 19:56:45

Ja, jag har också varit genomfrusen idag! Var i M-ö med dottern på match. Det blev 1-1. Nu är i alla fall den första rabarber krämen kokt! Kram Heléne

Heléne Persson | 2010-05-08 19:21:39

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *