LÅNGHELG!

13 maj - 2010 | 31 kommentarer

Detta är väl den stora trädgårdshelgen ändå! Nu ska här sås det sista som inte varit möjligt i kylan! William konstaterade när han just kom hem att det luktade ”skit” utanför dörren och det var ju rätt, koskit! (Är ännu inte färdig med skiten….)

Men långhelg är ju också tid för umgänge, god mat och flera rätter. Och idag blev jag så sugen på Ninon, den gröna ärtsoppan som är så ljuvlig! Med en skiva rökt lax och smörstekt brödsnitt kan man inte ha en bättre förrätt, festen är redan igång!

4205756504

CRÉME NINON MED FÄRSKRÖKT LAX

God soppa på gröna ärtor som känns lyxig trots sitt enkla innehåll.

1 liten röd lök

1 msk smör

800 g frysta gröna ärtor

7 dl buljong

1.5 dl vispgrädde

1 dl champagne eller mousserande vin

Flingsalt och nymalen vitpeppar

Till garnering och servering:

Några kvistar färsk dragon

Några skivor färskrökt lax

Rostat bröd

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk utan att den tar färg i smöret.

Koka upp buljongen och tillsätt till den frästa löken.

Tillsätt ärtorna och låt koka upp.

Mixa soppan slät och fin. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen.

Häll i champagnen och smaka av med salt och peppar.

Garnera med färsk dragon och servera i ett glas och laxen samt den rostade brödskivan på en tallrik bredvid.


Jessica! Det kommer att gå bra! Jag lovar! /Monika

monikasmat | 2013-01-09 17:29:03

Hej Monika! Jag serverade en Créme Ninon (inte din) som förrätt på nyårsafton en gång. Ren katastrof INGEN åt upp eller gillade soppan och det blev ett skämt till nästa år. Nu har jag repat mod och skall göra efter DITT recept!! Hoppas jag lyckas denna gången! \ Jessica

Jessica | 2013-01-09 16:12:05

Susanne Plötslig blev även söndag en bra dag..trots att jag hoppade över kyrkan;) Monika Haha....du är nog ständig nr 1 i favvolistan:)

TKB | 2010-05-16 21:21:24

Susanne! Plötsligt fick jag ett sting av svartsjuka...;) /Monika

monika | 2010-05-16 20:38:18

TKB! Min favvo....

Susanne | 2010-05-16 18:58:32

Nu blir jag riktigt berörd...ni är goa ni...och det glädjer mig att det finns flera som har fattat poängen i livet.. "Här kommer den" Tror på dig själv,hitta förebilder(som tex Monika), lev livet med det som kan bidra till just att du själv mår bra i det du befinner dig i livet ! Nu ska jag fortsätta att ger folk vin upplevelser;) Ha en trevlig kväll alla!

TKB | 2010-05-15 19:33:41

Instämmer med Monika och de övriga i hyllningskören. TKB, TKB, TKB, du är allas "favvo"; bara så du vet.

Biggan | 2010-05-15 16:45:05

TKB! Den skulle inte vara hälften så rolig utan dig;)! Lena! Absolut! /monika

monika | 2010-05-15 16:37:22

Kära TKB, du gör alltid så mysiga inlägg, eller hur Monica o ni andra på bloggen.

Lena | 2010-05-15 12:17:02

Monika det närmaste toppen jag kan komma är här på bloggen...toppenblogg helt enkelt;)

TKB | 2010-05-14 19:23:57

Susanne! Så skönt, jag önskar att jag kunde vara där! Hälsa Johanna! Maud! Lycka till!:) TKB! På topp som alltid!;) /Monika

monika | 2010-05-14 18:53:32

Susanne Inte alls avens inte alls...jag skulle gärna tillbringa tiden där och med din dotter Johanna..det måste vara ett av livets höjdpunkter;)

TKB | 2010-05-14 18:03:44

Biggan När får jag komma och njuta av allt gott du har både i livet och framför trappan;)? Millan Japp, Monika hr rätt Weber är den bästa om du inte föredra att bygga en utomhusgrill på plats..som kan eldas med både grillbriketter, -kol, ved och faktiskt med torra kottar..fast det kanske är lite överkurs.. ALLA BLOGGARE Liten och ack så god överraskning till helgens mat och grill.. Picaé 2008, Italien och finns (om jag nu ser rätt) i varje folkapotek.. passar alla som gillar "fart och kraft" i smak och livet;) Monika Definitivt som hand i handske med dig och all din ruskigt goda mat:)

TKB | 2010-05-14 18:01:31

Tack för receptet! Nu ska här göras hemgjord musli. /Maud

Maud | 2010-05-14 17:56:07

Tillbringar helgen på Ystad Saltsjöbad med älskad dotter. Helt underbart ställe men uselt väder även här. Men kvalitetstid med Johanna är ändå underbart!! Ha en skön helg alla!

Susanne | 2010-05-14 17:54:05

Martina! Nästan så jag får lust;)! Bigge! Oj! Tänk att detta visste jag inte ens om själv! Men så roligt att du såg det! Skulle ju helst vilja bjuda er på nya förstås;)! Lena N! Åh, jag säger igen..tänk att jag inte ens själv visste om det men det är ju kul att ni är några som har koll;)! Och tack! Millan! Jag har inte bakat! Grävt, grävt och grävt! Och Weber ska du ha, ingenting annat! /Monika

monika | 2010-05-14 16:31:12

Trevlig helg på Er alla! Jag har bakat nygräddade bullar, inte helt fel det blir SOL imorgon dax att ta ut fikakorgen:-)!!!! Dax att köpa en ny grill....weber?ngn som kan detta!?TKB?

millan | 2010-05-14 15:41:12

Hej Moncia o alla andra kära bloggare. Har tittat på repriser på ditt matprogarm igår o idag. Vet att jag sett dem förr, men vad gör det. Lika trevligt ändå. Det är så roligt att programmen filmas från ditt kök, måste bara säga att ditt kök är så underbart.

Lena N | 2010-05-14 15:21:19

Uruselt väder, men ..... då förgyller jag min em. med att titta på Monikas mat i TV4+. Bröllop och midsommar. Blir dåpå gott humör igen.

Bigge | 2010-05-14 14:13:02

Monika: visst växer det i grönsakslanden, potatisen, rädisor, lök, bondbönor och vitlökarna, det gäller att vara tidigt ute. Jag bor i Göteborg (Torslanda). Kanske bättre du flyttar tillbaka till Göteborg, bättre zon här än i Stockholm ;-)

Martina | 2010-05-14 11:49:23

TKB! Tack för vintips! Alltid bra... ElinMaria! Så underbart kul med ett växthus på balkongen:)! Gunilla! Det ska bli bättre imorgon:)! Doris! Härligt! Biggan! Du har ett gott liv! Maud! Ja, koskit är det bästa;) och här har du muslin! http://blogg.alltommat.se/monikasmat/2010/03/14/god-musli-till-sondagens-frukost/ /Monika

monika | 2010-05-14 11:09:40

Så skönt med långhelg! Här blir nog inget fixande i trädgården i dag. Fyra plusgrader, regn och åska?! Lyssnade på Bosse Rappne på radion tidigare i veckan och han betonde verkligen vikten av naturgödsel i trädgården. Maskar och mikroorganismer dör av ex. vis Blåkorn. Viktigt att tänka på vad man gödslar med alltså. I dag blir en inomhusdag och då har jag planer på att göra de frukostflingor du brukar göra. Kommer du ihåg när du skrev receptet i bloggen? Har sökt på recept.nu och allt om mat men får inget napp. Hoppas DU får en skön dag i trädgården i alla fall. /Maud

Maud | 2010-05-14 09:13:49

I dag på fm gjorde vi med förenade krafter klart det näst sista på vårt nyinköpta växthus, bara dörren kvar till i morgon. Eftermiddagen blev det fest här hemma, vi hade våra två dötrar med familjer här på ----rådjurssadel---med diverse tillbehör, inte illa, mums. Yngsta dotterns svåger hade "fixat" rådjuret på gården i Västmanland, det ska va gött å leva. Kram till alla bloggare, måtte solen titta på oss med aningen mera värme som följd.

Biggan | 2010-05-13 19:51:24

Vad skulle jag ha hästskiten till? Jo min man Johan ska göra en drivbänk till att odla gurka...

Doris | 2010-05-13 19:21:18

På tal om skit...grannfrun och jag var och hämtade hästskit på en gård utanför götet..lassade in i bilen och på väg hem såg vi brännässlor...wow..hem och gjorde din goda gröna vårsoppa från boken om vårrätter! Vilken god förrätt! Till varmrätt blev det den goda pastarätten från "förkväll" där du var med... på grillköttresterna från igår...

Doris | 2010-05-13 19:19:17

Tack för välkomnandet, ska bli roligt att komma till Stockholm igen. Jättefin och vacker stad. Göteborg är också fint men visar sig inte från sin bästa sida idag. Hade också dunjacka men blev inte utskrattad, det var behövligt ! Tänker dock inte ta med den på lördag utan endast vårkläder :)

Gunilla | 2010-05-13 19:17:25

JA, DET ÄR EN FÖRBASKAT GOD SOPPA DET DÄR. DESSUTOM FESTLIG, GRÖNSKIR ( SÅSOM VÅREN ) OCH LITE LÄTT, MEN BLIR ÄN MATIGARE MED TILLTUGGEN. PERFEKT SÅLEDES. MYCKET INSPIRERANDE MONIKA. HAR F.Ö ETT LITET VÄXTHUS ( MEN MED MYCKET FANTASI ) PÅ BALKONGEN I INNERSTADEN. NÅGOT ÄR JU BÄTTRE ÄN INGET,ELLER HUR ?? VISST ÄR DET ROLIGT, OM DET BLIR RESULTAT, MEN ALLRA HÄRLIGAST ÄR JU PROCESSEN. TÄNK ATT DET LYCKADES, ÄR JU EN BRA MENING !! SÅ LÅT OSS FRÖJDAS I DENNA TID. TREVLIG HELG ÖNSKAR JAG NU ALLA HEM-TRÄDGÅRDSMÄSTARE. NI ÄR BÄST !

ELIN MARIA | 2010-05-13 18:37:45

Monika Tack för tipset med maten....kan man få det hemkört? Vin? ni som gillar vitt...en tillfällig parti i folkapoteket just nu Chardonnay 2009, Van Loveren , Syd Afrika....pris ca. 130 kr .. Passar väl som till dagens rätt (Monikas) och som svalkande fördrink med lite tilltugg (fisk/skaldjur) Trevlig helg! Gunilla Det är i allafall varmt på lördag...och Sthlm är fint;) Välkommen!

TBK | 2010-05-13 18:03:20

Martina! Javisst är det så och nu blev jag grymt avundsjuk på ditt växthus! Har önskat mig ett eget växthus så länge jag kan minnas!...men växer det verkligen i grönsakslanden??? Var bor du? Gunilla! Vet hur du känner dig! Kom hem i går kväll efter fotbollsmatch, strålande sol men jag iklädd dunjacka och först! utskrattad men sedan var ALLA avundsjuka! Det är kallt! Bara att erkänna....Hoppas det blir fint på lördag när du kommer hit! /Monika

monika | 2010-05-13 17:53:19

Hej ! Har ni fint väder i Stockholm ? Här är iskallt ! Kommer just hem ifrån en fotbollscup, stelfrusen ! Men på lördag ska jag åka till Stockholm och önskar mig vårväder där så jag kan njuta av staden :) // Gunilla

Gunilla | 2010-05-13 17:37:02

Javisst är det skönt med långhelg men för mig är nog varje helg trädgårdshelg :-) Det växer för fullt i växthuset och i grönsakslanden, skördade mina första vitlökar idag, vilken lyx!

Martina | 2010-05-13 17:36:20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *