DET FINNS MÄNNISKOR….

22 maj - 2010 | 10 kommentarer

….som bara genom sin blotta existens eller är det mod? eller kanske rentav en positiv ”galenskap” eller helt enkelt bara en sann övertygelse om att ”detta måste vara rätt” får oss andra att tänka efter, stanna upp, uppleva och värdesätta saker på ett nytt sätt…

Som Kerstin och Anders (som tidigare arbetade på KTH!) men numera odlar sparris på Gällnö

P5210004

Och inte nog med det! De har kläckt en av de bästa idéer jag hört! Hos dem kan man köpa en sparrisprenumeration vilket innebär att man får hem pinfärsk sparris i brevlådan! Detta måste vara den  mest fantastiska presenten att både få och ge! Beställ här!

Sedan visade dem oss hur man planterar sparrisplantan, nämligen liggandes,,

P5210008

Och hör och häpna! En sparris växer 1 cm i timmen när solen ligger på! så det blir till att skörda flera gånger om dagen!

Och jag kan berätta att en nyskördat sparris är riktigt god rå, krispig och med en lätt smak av sockerärta! Så lova mig nu att aldrig koka er färska gröna sparris mer än två minuter!

P5210009

Sedan gick färden vidare mot helt fantastiska Lill och Per på Hjälmö

P5210011

De arrenderar sin gård av och arbetar åt Skärgårdsstiftelsen med att bevara natur- och kulturreservaten på öarna. Deras djur betar sig fram från ö till ö (Per fraktar dem mellan öarna på en liten färja), allt för att göra den vackra skärgårdsnaturen tillgänglig och vacker för oss. Och värt att tänka på är att det är tomterna som är inhängnade på öarna, djuren går fritt!

Enligt Lill så ägnar de sina dagar åt livskvalitét trots att de sliter oerhört hårt och är ”vanliga” företagare!

Från Lill och Per fick jag med mig nyvärpta ägg!

P5210014

Och hade gärna köpt med mig både lammkött och en fårskinnsfäll men vi hade en bit kvar på resan…

P5210017

Dags för lunch hos härliga Ulla och Roffe på vackra Finnhamn!

P5210026

Ulla och Roffe har jag stött på massor med gånger genom åren. Två genomengagerade människor som idag driver hela ön!

Och vilket käk sedan!

Två rejäla smörstekta brödskivor, från Ingmarsö bageri överrösta med lokala råvaror, Lamm från Hjälmö, Vit caprin från Stenviks gård, (tyvärr just nedlagd) möjatorsk, örtsallad med granskott….sköljdes ner med iskall öl från Norrtelje bränneri.

P5210020

Och den lilla söta chokladpralinen med iskall punch och gott kaffe får avsluta resan!

P5210021

Tusen tack till Visit skärgården för en underbar dag med livskvalitéten som ledstjärna!


Jonas! Det får bli nästa gång! /monika

monika | 2010-05-29 09:59:46

Såg att du hade varit ute på Gällnö och träffat Anders och Kerstin, riktigt inspirerande själar de två. Och underbar sparris dessutom! Synd att ni inte hade vägarna förbi oss på caféet, då hade vi kunnat bjuda på en härlig laxmacka, en annan gång kanske! Tänkte också tipsa dig om vår blogg som bland annat handlar om paret Rörbys sparrisar och annat som händer runt om Gällnö.  http://gallnohandelsbod.wordpress.com/2010/05/21/sparris-premiar/ Mvh Jonas Backlund

Jonas Backlund | 2010-05-28 22:45:48

Åh, Anna! Tack själv:)! Elin Maria! Ha, ha,,,ja pennor behövs alltid! Mina tycks vara borta jämt! /Monika

monika | 2010-05-23 09:11:36

JAAA, MONIKA, DU HAR SÅÅ RÄTT. DET FINNS MÄNNISKOR & SÅ FINNS DET " MÄN I SKOR. " MIN BROR ÄR EN HÄRLIGT BRA BLANDNING AV BÅDA. RÄKOR BLEV DET INGA. LÄGET VAR VÄL INTE DET RÄTTA ?? UTAN DET BLEV EN JÄTTESTOR PENNA. DET VAR OCKSÅ BRA, FÖR JAG ÄLSKAR, ATT SKRIVA, OFTA, MYCKET & GÄRNA. PENNOR BEHÖVS, SÅ OCK MÄNNISKORNA. MEN FIN RAPPORT FRÅN GÖTEBORGSVARVET VAR DET. TYCKTE MELLAN " VARVEN " ATT JAG NÄSTAN DELTOG. SÅ SLUTET GOTT.

ELIN MARIA | 2010-05-23 06:45:53

Åt färsk sparris igår, visserligen hade den rest från Tyskland men den var nyskördat när det drog till Sverige. Åh så gott det är, jag vill också odla sparris, måste forska i det där! Tack för ljuvliga bilder och härlig text, som vanligt!!!

Anna | 2010-05-22 22:20:57

Maud! Ja, egentligen förstår man inte efter en sådan fin dag vad man håller på med...;) Det låter vackert med dina blommor och mycket gott i grytan! Man är ju inte mer än människa.... /Monika

monika | 2010-05-22 16:27:01

Vilken underbar skärgårdstripp du gjort! Fint att låta djuren gå fritt utan inhägnad. Jag tycker att man blir stolt av att läsa hur duktiga och kreativa människor är. Så gott som allt som serverades i Finnhamn var ju närproducerat. Ja nu ska jag länka in på sparrisprenumerationen. Låter ju superbra! Jag har planterat vit lavendel och vita rosenpelargoner i krukor i dag. Kan bara säga att jag är mycket nöjd! Varmt och härligt har vi det också, ja det kan inte bli bättre. Lunchmaten i dag bestod av potatis från Gävletrakten liksom falukorven i grytan men den starka korven och alla grönsakerna har flygit långt. /Maud

Maud | 2010-05-22 14:12:03

Heléne! Gör det! Även om det krävs ett visst tålamod innan det blir dags att skörda! Men du kommer inte att ångra dig! Eva&Stefan! Jag kommer! Det låter helt fantastiskt! /monika

monika | 2010-05-22 13:41:31

Hej Monika. Landsorts lager är ett favoritöl bryggt av Nynäshamns Ångbryggeri (www.nyab.se) som bäst intas tillsammans med Hannas goda strömming hos Saltboden Kök & Proviant i Västerhamn på Landsort en solig eftermiddag. (www.landsort.com/saltboden/) Kom ut till ön med vatten i tre väderstreck när längtan till västkustens klippor blir för stor. Är vi där guidar vi gärna. Kram Eva & Stefan

Eva & Stefan | 2010-05-22 13:23:13

Vilken underbar dag! Ska beställa sparrisplantor på direkten. Jag har på mina föräldrars torp men vill gärna ha hemma också! Kram och njut helgen! Heléne

Heléne Persson | 2010-05-22 12:36:06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *