SMASKIGT VÄRRE!

23 maj - 2010 | 13 kommentarer

Varje ”ledig” stund ägnar jag numera åt att komponera snabblagade goda rätter till ”Monikas Matkasse” och det blir till att skaffa fram många ”lediga” stunder, här ska fram fem rätter i veckan;)!

Och efter en ”h-vetes” fotbollsmatch i ösregn, svinkallt och dessutom en svidande förlust för pojkarna fick jag trots allt till en riktig höjdare!

Lätt som en plätt, snabb, vacker, krämig och god!

P5220003

SMÅ BURGARE MED ITALIENSK SMAK OCH KRÄMIG SÅS

Snabbt gjorda små hamburgare med en krämig och god sås! Burgarna kan förstås också penslas med olja och grillas.

500 g nötfärs

Flingsalt och nymalen svartpeppar

1 tsk rivet citronskal

2-3 vitlöksklyftor

Olivolja eller smör till stekning

SÅS

6 soltorkade tomater, inlagda i olja

1/2 kruka basilika

1/2 dl vatten

2 1/2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING OCH GARNERING

400 g pasta

1 ask rucola, ca 50 g med vinägrette

Koka pastan enligt anvisning på paketet.

Blanda färs med salt, peppar, citronskal och vitlök till en smidig färs. Forma 8 små biffar.

Hetta upp en panna med smör eller olivolja och stek biffarna i 3-4 minuter på varje sida.

Hacka tomaterna i små bitar. Tillsätt till pannan tillsammans med basilikabladen och vattnet.  Koka ihop. Tillsätt grädden och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar, koka upp.

Servera burgarna med nykokt pasta, den krämiga såsen och rucolasallad.


Cami! Hoppas det smakade;)! /Monika

monika | 2010-05-28 18:10:47

Detta ska ätas till middag idag! Gott! (provsmakar maten till lunch, hehe). Tack!

Cami | 2010-05-28 12:22:36

Monica och Susanne! Tack för svaren! Så jag bör hellre ha nötterna och fröna i frysen än kylen? (både skalade och oskalade) Åh man blir så förvirrad, vissa säger kyl för att de härsknar i frys, medan vissa säger att de bör vara i frys... Men hur länge kan de ligga i frysen utan att de blir förstörda eller liknande? Ska vara borta hela sommaren, så vill veta hur de ska förvaras så att de håller då jag kommer tillbaka i september:) Går det bra med vanliga plastpåsar eller bör de ligga i något annat? Dagens I-lands problem! Ps. En oöppnad sojamjölk paket, kan de förvaras i kylen? Eller är det rumstemperatur som gäller? Tack!

Hannah | 2010-05-25 21:02:29

Susanne! Så bra att du ger oss tips om nötterna:)! Och kassen ja, den rullar på liksom jag i reklamen tunnelbanan;)/Monika

monika | 2010-05-25 20:13:25

Hannah! Du gör bäst i att ha dina nötter i frysen! Vi har ett bageri och där har vi alltid nötterna i frysen - funkar utmärkt! Monika! Vilka ljuvliga biffar - dem skall jag laga a.s.a.p. Går Monikas Matkasse bra? Det är ju en kanonidé!

Susanne | 2010-05-25 18:55:30

Gunilla! Åh vad kul att du beställde sparrisen! Den är kanon! Och jättekul att få veta hur du upplever det när den kommer i brevlådan! Och vi hade ösregn och svinkallt igår men fint idag:)! Lena! Åh, tack:)! /Monika

monika | 2010-05-24 17:32:23

Ser jättegott ut! Ska pröva detta nån gång. Å andra sidan ser allt gott ut på dina bilder!

Lena | 2010-05-24 15:56:38

Ser jättegott ut med biffarna, dagens middag är räddad! Beställde sparris igår från ditt ställe i skärgården, ska bli mycket spännande att se hur det blir ? Har idag en ledig dag och vädret är strålande. Det har det varit hela helgen här på den västra sidan. Ha det så gott :) // Gunilla

Gunilla | 2010-05-24 09:08:53

Maud, Namn och Biggan! Kul! Och lycka till med burgarna! Hannah! Åh, mitt bästa råd är alltid att lita mer till sin smak och sitt doftsinne än till datummärkning då det kommer till att avgöra om något är "gammalt" eller inte. Idag stirrar vi oss blinda på bäst före datum och slänger en hel del mat som fortfarande går att äta! Och vad det gäller dina nötter och frön, om det är stora mängder skulle jag förvara dem i kyl och plocka fram efterhand! Lycka till! /monika

monika | 2010-05-24 06:58:15

Hej Monika! Har ett par frågor som jag hoppas Du kan besvara:) (sällan) Hur förvarar Du dina nötter och frön? Jag vill förvara dem på bästa möjliga sätt så att de kan hålla länge! Har köpt några kilo nötter och frön som jag har tänkt ha i några månader.. Ska de förvaras i frys för bästa hållbarhet? Eller kyl? (Vet inte hur många månader nötter och frön håller sig...men vissa säger att de härsknar fort i rumstemperatur medan vissa säger att de gör det i frysen:S) De är köpta i lösvikt så det står inget bästföredatum. Det är blandade nötter, vissa med skal och vissa utan... Oj det blev mycket skrivning för en fråga, men jag är förvirrad vad gäller detta då man får höra så olika.. Vill ju inte att nötterna ska bli gamla fort då de är känsliga. Och om man köper bönor i konserv och det står bästföredatum 2011, kan jag alltså äta dem om ett år utan att de har blivit dåliga? Är det ingen skillnad på om jag äter dem idag eller om några månader? Det är väl i skafferiet/skåpet de ska förvaras? Tacksam för svar:)

Hannah | 2010-05-23 23:57:48

Tack för receptet Monika! Oj vad det såg smaskigt ut, citronskal i färsen, vilken strålande ide; tillsammans med vitlök---vet du jag använder även blasten på löken nu när det är så grön och ny i landet... Det testar jag i morgon...hade precis tagit fram ett paket färs ur frysen till i morgon. Det har lovats sol här..så jag ligger i och rensar, sår och fixar i landen på eftermiddagen. Sparisarna kommer upp som skjutna ut myllan varje dag, nu är det gött å leva!

Biggan | 2010-05-23 21:14:53

Hej Monika.Trots att jag är mätt så blir jag verkligen sugen på dessa små burgare. Härligt med dessa olika smaksensationer ihop. Även jag ska prova detta i veckan.

Namn | 2010-05-23 20:59:26

Monika! Du är fantastisk, det både ser gott ut och vattnas i munnen när jag läser receptet. Provar i veckan! / Maud

Maud | 2010-05-23 20:47:22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *