TÄNK ATT JAG GLÖMDE TA KORT!

14 juni - 2010 | 4 kommentarer

på gårdsgens revbensspjäll!

Lite synd eftersom de blev hur goda som helst trots att jag fick göra dem i stekpannan istället för på grillen!

GRILLADE MARINERADE REVBENSSPJÄLL MED BASILIKAROSTAD FÄRSKPOTATIS

Revben kanske inte är det vanligaste valet av kött i grilltider. Men de här är urgoda. Koka dem gärna dagen före. Och blir det något kvar av basilikasåsen så är den god till allt!

1-1 1/2 kg tunna revben

LAG

2 liter vatten

1 msk salt

1 gul lök

2 stora morötter

2 lagerblad

10 pepparkorn

MARINAD

1/2 dl koncentrerad apelsinjuice

1 msk balsamvinäger

1 msk olivolja

1 röd chilifrukt, spansk peppar urkärnad och fint hackad

ROSTAD FÄRSKPOTATIS MED BASILIKASÅS

Välj små fina färskpotatisar.

700-800 g små färskpotatis

2 msk olivolja

1/2 msk flingsalt

BASILIKASÅS

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta, pressad

1/2 dl vit balsamvinäger

1 dl olivolja, gärna med citronsmak

Salt och nymalen peppar

TILL SERVERING:

4-5 tomater

1 rödlök

Vinägrette

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Dela spjällen på mitten och lägg ner det i grytan. Låt koka upp och skumma väl. Se till att vattnet täcker spjället.

Skala lök och morötter. Dela dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan tillsammans med lagerblad och pepparkorn. Låt koka till dess att köttet släpper något från benen, 50-60 minuter.

Ta upp spjällen och låt de svalna.

Dela spjällen till långa fina ben. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Pensla spjällen och grilla dem några minuter på varje sida. Eller gör som vi gjorde igår! Stek dem i en panna med smör.

Skiva tomaterna i skivor och löken mycket tunt. Blanda och lägg på ett fat. Vispa ihop en vinägrette, (1 del vinäger+ 2 delar olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar) häll den över tomatsalladen.

POTATISEN:

Lägg potatisen i en ugnsfast form tillsammans med olivolja och salt. Blanda. Rosta den på 225°  i ca 20 minuter. Rör om då och då.

Kör alla ingredienser till basilikasåsen i en mixer. Häll den över potatisen och servera till de nygrillade/nystekta spjällen tillsammans med tomatsalladen.


Gunilla! Njut av Paris! Och vi ses i väst;)! Pia! Härligt! BL! Ha, ha.... /Monika

monika | 2010-06-14 19:10:38

Revbensspjäll! gu´så gott! Här ska stekas;) Kram!

BL | 2010-06-14 15:56:15

Hejsan! Jag måste bara passa på att tacka för receptet på smulpajen med rabarber o jordgubbar, jag gjorde den på studentfesten i fredags och alla tyckte den var så himla god! Så roligt det är när det blir bra. Så tack än en gång =) Ha en bra dag Mvh Pia

Pia | 2010-06-14 13:49:16

Hej Monika ! Här har det också varit mycket med studenter och skolavslutningar, men nu är hela familjen samlad igen och det känns jätteroligt. Kul när stora barn kommer hem från sina studieorter för att tillbringa sommaren hemma. Vi har lagat massor med god mat, mycket från dina böcker. Igår gjorde vi parmalindad kycklingfilé med balsamicosås, jättegott ! Har nu sommarsemester så på söndag åker vi ett par dagar till Paris. Sedan blir det västkusten. Med massor av sol !! Trevlig sommar till alla på bloggen. ;) // Gunilla P.S Sparris har kommit !

Gunilla | 2010-06-14 11:09:50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *