DAGENS STJÄRNA OCH TVÅ SMASKIGA VARDAGSMIDDAGAR!

18 augusti - 2010 | 10 kommentarer

Dagens stjärna måste nog bli Rakel som sjöng solo på Östermalmsskolans uppstartsfest idag, så modigt!

P8180033

Och nu är vardagen verkligen hemma i mitt kök! Imorgon ska de plåtas  rätter ur Monikas matkasse och här kommer två smakprov!

P8180037

TOMATFISK MED SENAP OCH GRÄDDE SAMT SNABBSTEKT ZUCCHINI

Denna rätt blir faktiskt god med de frysta fiskblocken…MEN, MEN!  kan jag få klaga på förpackningen på frysta fiskbitar! Jisses, hur ska 400 g räcka ens till 3 personer? Snälla, snälla någon ändra förpackningarna till åtminstone 600 g för alla kan inte få tag i färsk fisk! Och den snabbstekta Zucchinin är gott tillbehör till allt!

600-800 g vit fisk (fryst tinad går bra)

2 stora röda lökar

Smör till stekning

4 tomater

1/2 citron (2-3 msk citronsaft)

1 1/2 dl vispgrädde

1 msk fransk senap

Flingsalt och nymalen svartpeppar

SNABBSTEKT ZUCCHINI

2 zucchini, ca 2 dm långa

1/2 citron

2 vitlöksklyftor

Olivolja till stekning

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING:

Ris

Skala och skiva löken. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.

Lägg den stekta löken i botten på en ugnsfast form. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Lägg på fiskfiléerna och droppa över lite citronsaft. Salta och peppra.

Blanda grädden med senapen och häll över fisken.

Ställ in på 200° i ca 15-20 minuter.

Koka riset enligt anvisning på paketet.

Skär zucchinin i tunna skivor på längden, ju tunnare desto godare, prova med osthyvel.

Stek skivorna mycket hastigt i het olja.

Sänk värmen och tillsätt fint hackad vitlök men passa noga så att den inte bränns. Salta och peppra. Pressa över citron och servera genast tillsammans med fisken och riset.

Och favoriten i vår familj!

P8170014

KYCKLING, RIS OCH CURRY

I varje familj finns de ett par rätter som lagas om och om igen. Kyckling ris och curry är en sådan rätt i min familj. Ibland kokar jag flera kycklingar på en gång, gör en rejäl sats sås och fryser in i småportioner till barnens tidiga vardagsmiddagar,

1 stor kyckling, ca 1.4 kg (ja, det funkar med de hela ”vanliga” eller frysta men är ju naturligtvis godast med Bosarp…)

5-6 morötter

1 gul lök

2 lagerblad

Några vitpepparkorn

SÅS;

2 msk smör

4 msk vetemjöl

1-2 msk curry

Flingsalt

Buljong från kycklingen

TILL SERVERING,

1 kruka grönsallad

2-3 tomater

Mango chutney

Ris

Skölj av kycklingen och lägg den i en kastrull. Fyll på rikligt med vatten så att det gott och väl täcker kycklingen. Koka upp och skumma väl.

Skala morötterna och dela dem i bitar. Halvera löken. Tillsätt grönsakerna till kycklingen tillsammans med lagerblad och peppar. Låt koka sakta i 40 minuter.

Ta upp kycklingen och lossa köttet från benen, låt svalna något så att det går lätt att ta bort köttet. (eller om tiden är knapp, dela den i 4 bitar)

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Skölj och arrangera salladen.

SÅSEN;

Smält smöret och vispa ner mjölet. Späd med buljongen från kycklingen och vispa. så att såsen blir slät och fin. Smaksätt med curry och salt. Låt koka upp.

Lägg ner kycklingköttet och morötterna. Servera med ris, Mango Chutney och sallad.

Och så här ser det ut ungefär just nu i mitt kök!

P8170028

Med andra ord….vardagen är tillbaka och disken är precis lika stor som förr, om inte ännu större;)!


Ha, ha, TKB, precis så är det, funktionslinne på så står svamparna där och väntar! Och man kan ju ha funktionslinne när man promenerar också, för säkerhets skull även om man kanske måste hitta andra stråk än Djurgården då! Vilken modig dotter du har Monika, underbart!

Anna | 2010-08-20 06:16:02

Lena Pe! Så bra! Då är jag inte ensam att reta upp mig på förpackningar! Och ja, det är julen som hänger kvar...;) Och jag grät en skvätt igår ska du veta, så rörande! /Monika

monika | 2010-08-19 14:55:27

Vilken duktig dotter förresten! Hade det varit min hade jag skämt ut mig något alldeles genom att tok-gråta. /Lena

Lena Pe | 2010-08-19 10:51:21

Håller med fullständigt ang frysta fisk-pkt. Ett pkt är för lite för oss som är 5 i familjen och två pkt blir i mesta laget. Otroligt märkligt med dessa fåniga 400 g förpackningar. Fisken låter jättegod, ska rusa in på ica på lunchen och handla för detta vill jag äta idag. Har du en ljusslinga i köket Monika eller vad är det för spännande som glittrar på bilden likt ett halsband...? /Lena

Lena Pe | 2010-08-19 10:48:18

Mia! Ha ha,,på pizzavis;)! TKB! Dessvärre haglar det inte av svamp längs promenadstråken på Kungliga Djurgården....men jag promenerar på och lycka till med jobbet! Martina! Typiskt! Och gör fisken, ungarna åt som galningar! Kycklingen älskar de ju... /Monika

monika | 2010-08-19 08:53:51

Ja, nu är vardagen tillbaka här med och min dotter börjar med att få en rejäl förkylning :-( Den där rätten med fisken låter god, nästan exakt likadant gjorde jag häromdagen fast med kyckling istället och så hade jag även ostsås i senapssåsen. Currykyckling! Tack för påminnelsen, den måste jag göra snart!

Martina | 2010-08-19 06:56:05

Monika Du skall först bli HELT frisk!! Under tiden kan du ju ser efter svamparna i skogen...enligt Anna behöver man bara en funktionslinne och då "flyger" svamparna in...saltas av sig själv (kanske) och visst det skulle vara brist på svett och funktionslinne kan man bara ta en golfbagge och då fylls den med K-J...dock får svetten vänta då - precis som du må göra med springande!!;) Nu skall jag jobba..........igen...

TKB | 2010-08-18 20:58:16

Mina ungar är vuxna nu och bor i Stockholm bägge två så gemensamma middagar blir det inte så ofta... Men åtminstonne 1 gång varje gång jag är där gör vi kyckling och curry - och det ska vara vanlig gul curry , grädde och buljong i såsen. Och det ska ju som sagt ätas på "pizzaviset" först ris på tallriken, sen kyckling och sås på, sedan mango chutney , mandarinklyftor , banan, krossad ananas, jordnötter och allra överst kokos

Mia | 2010-08-18 20:17:17

Bigge! Tack för omtanken men oroa dig inte, jag prövar just nu något nytt, morgonpromenad! även om jag längtar efter en svettning såklart:)! /Monika

monika | 2010-08-18 19:35:18

….vardagen är tillbaka och hur MÅR du? Jo, jag tänkte på .... du är väl inte ute och springer varje morgon. DET är inte tillrådligt i återhämtningsfas efter sjukdom.

Bigge | 2010-08-18 19:21:49

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *