ÅRETS ”U”, ETT RIKTIGT BRA TIPS OCH MUSEN ÄR DÖD!

3 september - 2010 | 34 kommentarer

Vilken julstämning vi fick till idag Pia, Micke och jag! Till och med Nelly la sig snällt på fällen framför amaryllisarna och låg still tills bilden var klar!

Jag kan ju inte ge er alla recepten eftersom ni måste springa och köpa Allt i hemmet när det blir dags!

Men en smygare kan jag bara inte låta bli att ge er! Och det är en kaka som är i klass med ”U”,  Ni kommer att älska den!

Jag har varit osams med den i flera dagar! Men igår när jag satt på Williams föräldramöte (fast jag inte hade tid i juletid!) kom jag på lösningen!

Åkte hem och gjorde en ny! Och idag var den som jag föreställt mig i mina drömmar….Len men kraftfull, kletig men fast och en alldeles underbar smak av choklad med hänförande inslag av saffran!

P9030001_1

100 g smör
200 g mörk choklad

2 dl strösocker

4 ägg

VIT CHOKLADTOPPING MED SAFFRAN
1 dl vispgrädde
1/2 g saffran, helst trådsaffran men det går bra med vanlig
200 g vit choklad
TILL GARNERING OCH SERVERING:

50 g mörk blockchoklad

1 färskt fikon i klyftor

3 dl lättvispad vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan.
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget till allt är fint blandat.
Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Häll i smeten och grädda mitt i ugnen på 200° i ca 25-30 minuter. (Den ska vara kladdig i konsistensen men inte lös) Låt kallna och ställ gärna i kyl över natten.

VIT CHOKLADTOPPING:

Stöt saffran i en mortel och låt det koka upp med grädden. Hacka den vita chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.

GARNERING:
Smält den mörka chokladen och ringla den över kakan.  Låt stå i kyl fram till serveringen och garnera med klyftor av färskt fikon. Servera med lättvispad grädde!

Det övriga blir inte fullt så svulstigt! Av någon anledning kom det in vegetariska inslag och sådant som blir perfekt på glöggminglet! Ett visuellt smakprov…

P9030005

Och nu till ett fantastiskt tips! Det bästa med att möta nya människor är ju att det blir nya kreativa lösningar!

Jag ville ha mer glans på mina Mendiants (chokladpraliner). Och då säger Micke att det löser vi med hårtorken!

Hårtorken? Jag som gick och funderade på att börja pensla gobitarna med olja!

P9030006

Och kära vänner, det fungerar! Jisses, så de glänste!

Och till dagens händelse! Musen med stort M!

Jag framstod antagligen som  en galning imorse när jag ringde KDF och kommenderade hit en helt vanlig enkel råttfälla innan alla nya sladdar och slangar äts upp!

Efter ett uppslitande samtal om att jag skulle ringa Anticimex och annat (där jag bara ständigt avbröt och sa att ingen tid fanns för jag ska ju fira jul) kom det till slut en fälla levererad!

Och det tog inte mer än en kvart, sen var musen där! Tänk, även idag är det enklaste det bästa!

Västerbottenost går hem hos alla i alla lägen;)!


Blondie! Jodå jag har makten men har ännu inte utnyttjat den! Har aldrig behövt! Tack och lov... /Monika

monika | 2010-09-08 21:12:04

Darling Monika! Ja, det kan du räkna med att jag är! "Snällisar" ska hålla ihop och stötta varandra... Så underbart att du kan radera, då är det DU som har makten. Det gillar jag! Kram från Blondie som upplever en "Survival Week" (se kommentar till dagens inlägg)

Fluffbabe Blondie | 2010-09-08 13:40:56

TKB! Topp! Blondie! Jag håller med! Varför ens bemöda sig? Men nu vill jag ha min blogg levande/ärlig/kommunikativ (det är väl ändå det det handlar om?) och tänker inte tiga ihjäl någon! (Jag kan radera kommentarer om jag vill) Och tusen tack för att du är med mig! /Monika

monika | 2010-09-07 18:42:03

Darling Monika! Normalt sett anser jag att idioti ska tigas ihjäl, men jag vill givetvis sälla mig till din "fan club" och samtidigt ge dig en KRAM för att du alltid är så positiv och härlig! Jag älskar också att nästan alla som kommenterar är så skojiga och coola människor. Vi stannar och jag är övertygad om att sådana som bara vill vara negativa kan hitta någon annanstans att kommentera! Du är BÄST! Kram från lilla Blondie

Fluffbabe Blondie | 2010-09-07 14:37:43

Monika Yes, jag håller mig till dina recept och mat;)

TKB | 2010-09-06 10:27:19

Åse! Vi SKA klara av det;)! TKB! Till Johnny...? /Monika

monika | 2010-09-06 07:07:00

Torrfoder kanske ännu bättre..

TKB | 2010-09-05 22:13:26

.. och bock . !!!!...Tycker dock att en och annan rör "motsols" i grytorna men kära nå,n då ... , bara du få ihop det hela några veckor före jul (så jag inte helt "bryter ihop"av tidsbrist ) så är jag så tacksam Musen som röt är redan i "himlen" men än lever Åse

... Ja., men,... tack | 2010-09-05 20:19:48

Tjoho Susanne! Undrade just när du skulle hugga;)! Millan! Tack själv! Och Åse "Musen som röt"! Det ÄR harmoniskt och kul här! Men ibland dyker det upp någon som "rör om i grytan" ;)! Och jag är så himla glad att du dök upp! /Monika

monika | 2010-09-05 19:20:55

... i cybervärlden !!!!! Vad har hänt ?? Den här bloggen som kändes så "harmonisk" tidigare !!!???Inte skall väl "matkreatören" behöva " medla" mellan TKB visavi Åse ??? Nej åter till ordningen !!! Monika lagar maten och vi läser recepten, och du Johnny, ... det säg's att kattmaten på Ica e helt suverän !!!! Mvh " Musen som röt" !!!!

... nej men hallå, därute | 2010-09-05 18:24:49

Johnny! Nu har jag inte tänkt at tvara din husläkare, men hallå??? Hur mår Du egentligen??!! Du röker kanske?Dricker mycket?Motionerar aldrig?Äter junk-food?Ok, lyssna nu : sköt Dig själv och skit i andra, gör som jag tro på dina gener och NJUT av livet, vad livet innebär ja det är att få äta smör i mat/kakor/godís men med MÅTTA! Att leva nu och vara lycklig det är LIVET!! Monika, tack för att Du gör mig GLAD du lagar mat i sådana härliga färger m.m..mums!!! Längtar efter din nya julbok :-) Ha en härlig söndag alla matroade människor !

millan | 2010-09-05 15:00:07

Johnny! Du är ingen vanlig kille hör jag! Förmodligen redan helt igensatt i hela hjärnan! Blä...

Susanne | 2010-09-05 11:45:38

Kära Åse och TKB! Jag är alldeles övertygad om att ni två har mycket gemensamt,vass tunga(penna), humor och ett gott intellekt, man eller kvinna, en sak eller två spelar ingen som helst roll och jag gillar er båda skarpt! Johnny! Vet inte vem du är, vad du är, vad du gör och framförallt inte vad du gör här? Om du nu tycker att både jag och min mat är så vedervärdiga förstår jag inte varför du bemödar dig med att titta in? Cybervärlden är full av bloggar som går ut på att utbyta vidrigheter och förnedringar. Håll dig till dem för här försöker jag att dela med mig av sådant som jag tror människor blir glada av, nämligen livet! och en och annan kreativ idé samt recept för njutning och smakupplevelser såklart! /Monika

Monika | 2010-09-05 11:27:10

Johnny Vad gör du här på bloggen...om du är rädd för "poff" - börja med hälsoundersökning!Laga mat och ät det som passar dig och håll dina vidriga individuella åsikter där dom hör hemma - i ditt huvud!

TKB | 2010-09-05 10:39:42

Åse Åh nej,nej.. TVÄRTOM!!Du är ju en rolig och humoristisk, frisk "fläck" här;) ...förlåt, inte alls menat negativt....hoppas verkligen att få läsa dina inspirerande inlägg och kommentarer även i fortsättningen!! Ha en fin söndag:)

TKB | 2010-09-05 10:27:04

VIDRIGT. Fullkomligt vidrigt. Denna föda leder till irreparabel åderförfettning. Ni som äter Monikas mat kommer få fett och kalk att lagras i blodkärlens väggar som gör dessa mindre elastiska. När hjärtat slår kommer det en våg av blod och kärlet kan inte utvidgas när denna vågen kommer. Poff.

Johnny | 2010-09-05 09:25:31

...Bäste/Bästa ? TKB Ser av din "recension" att jag verkar vara en "misslyckad" typ, så bra då att jag fortsättningsvis ägnar mig åt att läsa recept ( är ju trots allt en matblogg) så slipper du ägna dig åt att recensera mig , kanske kan du leverera något "spirituellt" alldeles på "egen hand" Lycka till!! Åse

... Oj då...kära nå´n då..... | 2010-09-05 05:29:56

...Bäste/Bästa ? TKB Ser av din "recension" att jag verkar vara en "misslyckad" typ, så bra då att jag fortsättningsvis ägnar mig åt att läsa recept ( är ju trots allt en matblogg) så slipper du ägna dig åt att recensera mig , kanske kan du leverera något "spirituellt" alldeles på "egen hand" Lycka till!! Åse

... Oj då...kära nå´n då..... | 2010-09-05 05:29:56

...Bäste/Bästa ? TKB Ser av din "recension" att jag verkar vara en "misslyckad" typ, så bra då att jag fortsättningsvis ägnar mig åt att läsa recept ( är ju trots allt en matblogg) så slipper du ägna dig åt att recensera mig , kanske kan du leverera något "spirituellt" alldeles på "egen hand" Lycka till!! Åse

... Oj då...kära nå´n då..... | 2010-09-05 05:29:56

Åse .maken till maken...det är väl baken..två delat? Som Adam och Eva;) Trodde förresten att du ingick i dom som kunde göra flera saker samtidigt.. kasta in handduken medans du läser recept, raljerar i skrift och låter bloggen tilltala dig..men,men (inte män) det är väl ok att även "ta en sak i taget":)

TKB | 2010-09-04 19:47:56

,,,, maken , har jag sällan skådat ( men visst är dom gulliga) ??? Att dessutom i "juletid" kunna ligga i hängmattan & åse "Tjejmilen" .... Herregud , vad tjejer kan !!!!. Nu kastar jag emellertid "in handduken" & satsar på att läsa recept i.st.f. att "raljera" i skrift" ( Faktum kvarstår , att denna blogg tilltalar mig .... mycket )!!! " Åse

... Ja , ... maken till ..... | 2010-09-04 15:48:33

Monika Ånej...går alltid före;)

TKB | 2010-09-04 11:44:57

Maud! Ha, ha,,jag visste det;)! Matpolisen! Och riktigt god! Anna! Japp, glutenfritt:)! Åse! Ha, ha,,du har så härliga rubriker! Och lustigt nog började jag på ett inlägg före jag läste kommentarerna om hur ofta det hänvisas till "maken" här! Hör bara några exempel: "Maken äter aldrig sill men nu vill han ha Västerbottensill jämt!", "Basilikasåsen är min makes nya älskling!" eller "Till och med maken uppskattade detta!" Osv.... Men visst finns här några män och ett flertal vi inte vet varken vem eller vad de är;) Och jag bara älskar din teori om tid! Du blir en frisk fläkt här! TKB! Gör du? Åse! Ha, ha,,nej, just det;)! TKB! Ha, ha,,,,som vanligt lika fyndig! /Monika

monika | 2010-09-04 11:19:39

Haha...eller sen är det nuförtiden man! är sig själv??

TKB | 2010-09-04 10:03:39

.... Ja,.. nu för tiden vet man ju inte vem som är vem ???!!!

Åse | 2010-09-04 09:47:16

Kanske gömmer de sig bakom kvinnan...och signaturen?

TKB | 2010-09-04 09:38:57

... en tanke slog mig, var är "pojkorna" i denna blogg? Är dom månne bara inne för att stjäla recept , utan att göra ett "tack så mycket" avstamp ?!! . Blev litet stressad över den nyss inklampande Julen men tänkte att om jag "hoppar" Mårten Gås och inriktar mig på en mix av Jul/Nyår så fixar det sig .Hur som helst, tid är ju ändå bara en sifferkombination . God Jul & Gott Nytt Åse

"Jösses, flickor" !!! | 2010-09-04 08:13:06

Ååååh den kakan, ser supergod ut, och alldeles, alldeles glutenfri! Bara en sån sak ;-) Och västerbottensost, alltid! Igår fick den vara smältost på kantarellpajen och det blev inte så mycket som en smula kvar av den pajen!

Anna | 2010-09-04 07:44:42

Vilken spännande kaka. Och just nu är ju rätt tid för färska fikon, jul eller inte.

Matpolisen | 2010-09-03 21:35:38

Åh! Kakan ser underbar ut. Bara att höra att det är choklad i den får det att vattnas i munnen. Så smart med saffran och fikon också. /Maud

Maud | 2010-09-03 20:51:44

Åse! Du har en sådan underbar rubrik: Musen som röt! Jag skrattade nästan ihjäl mig! Och sedan läste jag och log..Nu har TKB fått någon att "käfta" med tänkte jag....Jaa, jag ser fram emot fortsättningen:)! TKB! Så, där är du redan....;) Malin! Hälsa maken;)! /Monika

monika | 2010-09-03 19:27:57

Ja, västerbottenost går alltid hem- maken, som vägrar äta sill ,övertalades i julas att testa din västerbottenostsill. Och ser man på- han tog om, och nu i midsomras kom den åter på beställning:-) !

Malin | 2010-09-03 18:20:22

Åse Så sant...vita mus o vita Jul är bara en saga....förutom Monikas Jul den är sann och heltäckande med innehåll...inkl.dryck;)

TKB | 2010-09-03 18:16:44

... e borta !!! LYCKA !!! Litet " skitso" får man dock vara vad gäller årstider . Skall följa dina "julförberedelser" fr.o.m. nu . Du ser ju faktiskt till att vi slipper "stressfaktorn" som alla medier sätter igång oss med i det s.k. "sista minuten julbordet" Nu kan vi i lugn och ro förbereda oss . Monikas vita kommer jag att i bokform inmundiga ,.... men annars blir den inte helt vit ( Julen alltså) Bortsett från "kulinariska" måltider gratulerar jag till ett helt suveränt sätt att använda "ordet" i skrift, samt önskar jag en God Jul !!!! Åse

"Musen som röt"... | 2010-09-03 17:52:41

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *