YTTERST TREVLIGT!

15 september - 2010 | 15 kommentarer

Ja, det hade vi igår, en helt vanlig tisdagseftermiddag i September på smått fantastiska Operakällaren!

Inte bara det att lokalen i sig är alldeles enastående vacker,  Micael hade verkligen lyckats med att få dit en nästan lika enastående samling människor. Faktum är att jag hade väldigt svårt att slita mig från såväl anklevern, tryffeln, potatatissoppan, champagnen och inte minst människorna, (jag träffade flera som jag tycker otroligt mycket om som jag inte har träffat på länge).

Men har man lovat barnen att vara hemma halv sju så har man!!!

Och boken då?

P9150002

Ett praktverk för ögat såklart! Det kan ju inte bli annat med alla dessa duktiga fotografer! Se bara på den här bilden som Rakels Gudmor Denise Grünstein har tagit: (F-låt Denise om jag inte gör den rättvis!)

P9150001

Men kanske är det just detta som är bokens problem? Att den är mer en tjusig fotobok än en hyllning till en anrik restaurang?

Jag vill ha mer av själva historien kring Operakällaren, både från förr och nu och inte bara 1/3 av bokens 227 sidor!

Och tänk bara vilka fantastiska människor som entrat lokalen genom åren, den har funnits i över tvåhundra år!!! Allt från Beatels till Evert Taube! Märkligt….Det måste ju finnas såååå mycket att berätta!

Hur som helst blev det sedan tvära kast. Väl hemma var det dags för ytterligare en vardagsmiddag ur kassen!

P9140001

LAXFÄRSBIFFAR MED FETAOST, NUDLAR OCH SOCKERÄRTOR

Fina små biffar av lax som går fort och lätt att göra. De blir lite porösare/godare med ägg än med potatismjöl. Men eftersom Rakel inte tål ägg tar jag potatismjöl. (Ris passar också bra till om man inte vill ha nudlar)

600 g laxfilé utan skinn och ben

150 g Fetaost

1 ägg eller 1 msk potatismjöl

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Smör till stekning

1-2 pkt nudlar, 200 g

1-2 msk sesam- oliv- eller rapsolja

TILL SERVERING

Sweet chilisås

1 kruka grönsallad

1 paket sockerärtor

Skär bort skinnet på laxfilén. (Det går lätt om man först skär bort en liten bit, grabbar tag i skinnet och trycker sedan kniven ner mot skinnet hela vägen.) Skär fisken i grova bitar. Lägg bitarna i  en skål och kör hastigt med en handmixer. Obs! Låt det inte bli en alltför slät massa.

Tillsätt smulad fetaost, ägg eller potatismjöl och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Forma till biffar med blöta händer och stek i medelvarm panna med smör cirka 4 minuter på varje sida.

Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Häll av och tillsätt 1.-2 msk av önskad olja.

Koka sockerärtorna i 1 minut i lättsaltat vatten. Häll av. Skölj och arrangera salladen på ett fat. Blanda ner sockerärtorna och häll på en vinägrette.

Servera laxfärsbiffarna med nudlarna, sweet chilisås samt salladen.


Åse! Jag visste det;)! /Monika

monika | 2010-09-16 15:10:28

Biggan Lovely;)

TKB | 2010-09-16 13:02:16

att "både och" får samsas så där litet "på sidan om " ( dock under full kontroll , såklart !!!!) Åse

Dessvärre händer det.... | 2010-09-16 12:48:03

Åse! Är det receptet eller glaset;)? Biggan! Åh...vet inte vad jag ska svara, så fint sagt, tack! Och ha, ha,,jag tror din kaxighet håller dig vid liv! Elin Maria! Jag håller med! /Monika

monika | 2010-09-16 10:43:50

SÅ ROLIGT BIGGAN, ATT FÅ SE & HÖRA FRÅN DIG. JAG SER DIG JU INTE, MEN SER DU VET ÄNDÅ. HÖR HELLER INTE, MEN KAN TÄNKA....HAR SAKNAT DIG. KUL ATT DU KOM IGEN. LIVET KOM EMELLAN HOS DIG, MEN HÄR ÄR DU NU. FANTASTICO!!!!!SOM ETT LITET LJUS I HÖSTMÖRKRET KOM DU.

ELIN MARIA | 2010-09-15 22:23:53

Åh, rara, underbara Monika..du rör vid mitt allra innersta med din värme, empati, humor, lisglädje och "jäklar anamma". Och att du lyckas så bra med det du företar dig, beror inte bara på att du är så in i vassen fantasifull, ser möjligheter, är kreativ, utan hela DU sammantaget är som bäddat för att ta oss alla med storm. Hurra hurra! Och ALLA dina underbara, färgstarka, goda matrecept, helt outstanding!!! Jag hojtar före nästa operation(någon gång förhoppningsvis i november) skulle tro det blir en bloggpaus även då. Men ni är hos mig i tankarna dagligen, faktiskt. Skönt att vara på banan igen och ett ska ni veta någon steloperation av ryggen , nix nix det det accepterar jag inte, rör inte min ryggrad!(fast det varit på tapeten) ...sa hon kaxigt....

Biggan | 2010-09-15 18:20:12

... inte nog med att jag skriver ,... kan inte stava heller , ser jag i mitt senaste "inlägg" ,..... men "varav hjärtat är fullt" ,, (så "slinter man på tangentbordet") !!! Kan i.a.f. laga mat , säger familjen ( som inte sett att "den lilla vita" som f.övr. är väldigt liten, ligger litet "försynt" på sidan om. Åse

"Fy och usch".... | 2010-09-15 17:07:34

Biggan! Åh, diu ÄR tillbaka! Jag bara älskar dina kommentarer! Åse, TKB och Susanne here we go again;)! Åse! Ja men Jisses! Det var ju så jag kände! Fantastiskt vacker fotobok men alldeles för lite om livet på självaste "juvelen", krogen i sig (tänk om väggarna kunde tala)! Och nu hjälper jag Biggan! Biggan har varit favorit här sedan länge, vass, rolig, smart, intelligent, ja, allt! Hon förberedde oss visserligen på en bortavaro men nog tyckte jag att den började bli lite lång! Så inatt när jag inte kunde sova bestämde jag mig för att idag skulle jag söka igenom ALLA gamla kommentarer tills jag fann hennes mailadress och maila dig Biggan! Men se, det behövdes inte för idag var du tillbaka, Hurra! /Monika

monika | 2010-09-15 16:20:36

..jag måste komma med en "undring" ( Biggan, .. Olycka ??? Taggtråd"??"" Gips" !!! ??? , ändå gott humör ??? ( det här är ju en matblogg ,... men människan komer i.a.f för mig främst !!!! ??? Är det jag som "spårat ur " , .. eller ??? (Hur som helst,.. så med ett gott humör tycks man klara det mesta )!! ?? Åse

... Min människomedkänsa ,.. säger mig , att ...... ... | 2010-09-15 14:49:49

.. full poäng !!!! Trots att bli bjuden på god mat och dryck ,.... i denna så "histoiska " lokal .... (som bjudningen omfattade),.... ändå ge dessa "betyg" om boken ger dig som "matkreatör " högsta " betyg " hälsar Åse

Måste ge dig ... | 2010-09-15 14:30:31

Tack för kramen Monika och en varm kram tillbaka till dig. Känns bra att vara 1/2 tillbaka på G igen. Åh såná smarriga laxfärsbiffar du presenterar i dag; jag gillar helskarpt"att grabba tag i skinnet, och trycker sedan kniven ner mot skinnet hela vägen"!! Mina takter Monika!!!! Jag brukar göra en laxpaté med nästan samma ingred. Mums. Sockerärtor har jag nu i frysen, brukar ångkoka dom, visst är det gott så här på höstkanten. Börjar få in en viss snits med kryckorna nu, kunde tom göra syltade gröna tomater häromdagen....ett recept efter min gamla mamma- undrar om det görs numera? Någon mer som tycker det är kul med litet gammalt beprövat? Allt går ju i "cirkel "på ett sätt, kommer tillbaka med jämna mellanrum...Tänk att "Flygande Jakob-kycklingen" nu kommit tillbaka, bara en så´n sak.

Biggan | 2010-09-15 14:21:27

Nix, Anneli! /monika

monika | 2010-09-15 13:08:27

Måste ställa en fråga.... Monikas Jul s 153 kryddiga pepparkakor... ska det verkligen inte vara någon bikarbonat eller liknade i degen?

Anneli Z | 2010-09-15 12:59:54

M! Länge??? Jag hade velat stanna flera timmar till! Och Nu spricker det upp:)! Kram själv! /Monika

monika | 2010-09-15 11:52:16

Härligt att du trivdes och kul att du gillade gästmixen och stannade länge!!! Hoppas du får en fin dag, det urusla vädret till trots. kram, m

Namn | 2010-09-15 10:16:04

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *