MAT, MAT, MAT OCH SCONES!

16 september - 2010 | 9 kommentarer

Ja i går var det ingen tvekan om att jag sysslar med mat!

Min familj fick två rätter till middag, inte för att jag skulle vara extra snäll eller så, nej, nej utan mer för att jag var tvungen att få till två recept!

Hela spisen var full med grytor och pannor!

P9150002_1

Här puttrar både Papa al Pomodoro och Ratatouille. Kotletter grillas och bröd rostas!

PAPA AL POMODORO

En härlig ”tomatsoppgryta” från Italien som kan serveras såväl varm som kall en het sommardag.

2 tetror krossade tomater, a´500 g

3 färska tomater

3 dl vatten + 1 tärning grönsaksbuljong eller 1 kapsel fond

1 tsk strösocker

6 msk olivolja

Några kvistar basilika

Några kvistar oregano

3-4 skivor dagsgammalt vitt bröd utan kanter

2 vitlöksklyftor

Flingalt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING OCH GARNERING

Färskriven parmesanost

1/2 kruka basilika

Klyfta eller grovhacka tomaterna och lägg i en kastrull tillsammans med tomatkrosset, buljong, vatten, socker, 2 msk av oljan, några kvistar basilika och oregano. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Låt det hela koka upp och sedan sjuda under lock i 30 minuter.

Stek/rosta brödskivorna på båda sidor i resten av oljan i en stekpanna. Pressa över vitlöklyftorna.

Dela brödskivorna i bitar, ca 2×2 cm. Tillsätt bitarna till soppan. Låt sjuda ytterligare 5 minuter tills brödet ”sugits” upp. Grovhacka basilikabladen och tillsätt till soppan. Smaka av och servera med riven parmesanost.

CITRUSMARINERADE KOTLETTER MED RATATOUILLE

Ratatouille är ett gott tillbehör till både grillat kött och grillad fisk. Ratatouillen är lika god varm som kall varför jag alltid gör en rejäl sats och hoppas att det blir något över till nästa dags lunch!

5-6 rejäla kalvkotletter eller fläskkotletter

CITRUSMARINAD

1 dl rapsolja

1 citron, skal och saft

2 lime, skal och saft

1 schalottenlök

Flingsalt och nymalen svartpeppar

RATATOUILLE

1 aubergine

5 msk olivolja

1 stor gul lök i tunna skivor

2 stora pressade vitlöksklyftor

1 zucchini i skivor

1 selleristjälk i skivor

1 förpackning krossade tomater, 500 g

1 tsk strösocker

Några kvistar timjan, persilja, basilika

2 lagerblad

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden, skal och saft av citrusfrukter, fint hackad schalottenlök, rapsolja, flingsalt och peppar. Låt köttet marinera i minst 1 timme eller gärna över natten.

Skär auberginen till ratatouillen i stora tärningar (dela på längden och skiva rakt över, dela de halva skivorna en gång till) och lägg dem i ett durkslag. Strö över salt och låt ”vattna ur” i ca 20 minuter. Skölj bort saltet och torka auberginen.

Skiva löken tunt och finhacka vitlöken.

Skär Zucchinin i bitar, (dela på längden och skiva sedan rakt över och dela en gång till), Skiva sellerin i ca 3 mm breda skivor

Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta. Lägg i löken och låt den bli mjuk utan att den tar färg på inte alltför hög värme. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 2 minuter.

Tillsätt aubergine, zucchini, selleri, tomatkrosset, strösocker och de färska kryddorna samt lagerbladen. Salta och peppra. Låt koka upp och sänk till mycket låg värme. Låt grytan sjuda under lock i ca 30 minuter.

Grilla köttet i en grillpanna (eller stek det i en stekpanna med smör.) Servera kotletterna tillsammans med ratatouillen.

Och någon gång vid tio-tiden kommer Beata på att hon lovat ha scones med sig till skolan idag. De ska ha ”afternoon-tea” på Engelskalektionen!

Bara att börja baka…Men smöret är slut! Det ordnar sig för William åker iväg på grannens moppe (hans är ju på verkstad som bekant…) och köper smör!

P9150005

SCONES

Lättbakat och ska helst ätas nygräddade med marmelad!

8 dl vetemjöl

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 g smör

3 dl filmjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en grynig massa. Tillsätt filmjölken och rör snabbt ihop degen.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor. Skär skåror i varje kaka, som ett kors så varje kaka får fyra delar.

Grädda på 250° i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Servera med smör och marmelad.


Millan! Tack för kramen:)! /Monika

monika | 2010-09-17 09:45:00

God kväll mina matvänner och inte minst Monika! ha ha lilla Gullefjun, njae sååå liten kvinna är jag ej längre mer Du förstår Biggan av allt jag läser här och ser....(o ätergott) Men men ,man lever bara en gång, och Du Biggan är värt ett stort blomfång....welcome back ;-) Monika ska få min största kram idag Det är Du värd Hurra ;-)!<3

millan | 2010-09-16 20:57:16

Karin! Hoppas den italienska buffén smakade! Inte utan att man blir lite avundsjuk! Ana! Det bådar gott för framtiden:)! Biggan! Du är verkligen tillbaka med hull och hår! Lycka till med sconsen! Doris! Nej då,,ingen fara! Och precis som du säger så är det bara positivt för mig att ha många järn i elden! Och nu blev jag avundsjuk på din Amarone;)! /monika

monika | 2010-09-16 20:28:36

Kära gulliga Monika...du får väl ingen hjärtinfarkt på kuppen? Jag menar med all stress...men du Monika det är sååå mycket positiv stress runt dig så jag håller tummarna för ännu mer roliga och fantastiska goda recept du ger oss! Idag blev det efter all sallad och omeletter din goda chilli con carne! Ock ett underbar god Amarone därtill...hepp

Doris | 2010-09-16 17:25:56

Oj vad det doftar gott ända hit! Mums fillibabba... Tack alla snälla, rara människor för era vänliga ord, jag känner mig styrkt genom er och faktiskt välkommen tillbaka till er blogg-vänner. Och du- Elin Maria vi är väl sådana som också läser en del "mellan raderan" skulle jag tro, vissa här bara" känner man av" personligheten hos på ett sätt. Monikas "fan-club" är en samling underbara människor, uppskattar god mat och varandra. Ingen nämnd och ingen glömd...men lilla gullefjunet Millan var är du? TKB love you, du om någon har visat här vad du går för! Humor är den bästa medicinen, själv har jag kallat min för överlevnadshumor, den som jag uppskattar så hos Gösta Ekman. Nu skall jag ta och baka scones till i morgon bitti, något att glädjas åt även det!

Biggan | 2010-09-16 17:15:07

Håller med Karin, man börjar minsann sniffa när man ser allt gott på spisen!

Anna | 2010-09-16 16:42:48

oj va allt verkar gott , känner nästan doften från grytorna när man tittar på bilderna :-) men i kväll har jag lyckan att bli bjuden på en Italiensk buffe' , hoppas den infriar högt ställda förväntningar ;-) Scones blir det att baka i helgen ,jag gömmer bort det förträffliga snabb-brödet som är så gott med marmelad och ost.

Karin | 2010-09-16 15:14:14

TKB! Ha, ha,,nej, nej:)! /monika

monika | 2010-09-16 15:11:23

Monika Har du tvekat någon gång??? Lycko familj med en snäll mamma...också:)

TKB | 2010-09-16 13:05:43

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *