ETT SÄKERT KORT!

21 september - 2010 | 15 kommentarer

Ja Jisses vilken dag kära vänner!

Den började ju rätt så bra med en skön promenad i ösregnet och fast beslutsamhet att attackera skrivbordet! So far so good!

Sen kom eftermiddagsbestyren och vad sägs om följande:

Ett ärende som skulle ta ca 2 minuter, hämta en (förbeställd) telefon, resulterade i 1 timme och 20 minuter av bara krångel.

Telefonen fanns inte just i den butiken där jag befann mig utan behövde hämtas i en annan butik… men eftersom datorn krånglade fick de inte ut själva ”lappen”!

Men jag fick en gul lapp på vindrutan under tiden!!!!!

Min teknik dock, är att till slut ta saken i egna händer, det är ju inte mitt fel att butikens dator inte fungerar… Och det tog faktiskt bara 1 minut för mig att få fram det budskapet! (Men dååå hade det gått 1 timme och 20 minuter som sagt……)

Därefter blev det kort om tid såklart. Alla skulle ha mat före allt från balett till efter allt från fotboll!

Och när Rakel sedan påpekar att jag glömt! att sy hennes resårband på balettskorna fast det är första gången i sitt liv hon ska dansa balett…ja då var det bara att sätta sig och sy!

Sydda!

P9210005

Och det bara måste bli en snabb middag!

Så, kära vänner här kommer ett säkert kort för att inte säga en räddare i nöden! Riktigt gott på 25 minuter blankt!

P9210004

KYCKLINGSOPPGRYTA MED INGEFÄRA

Jag är mycket förtjust i färsk ingefära. I den här soppgrytan med kyckling och ris är ingefäran verkligen en fullträff.

1 röd lök

3 morötter

4-5 kycklingfiléer, ca  600 g

Smör

5 dl vatten

2 1/2 dl matlagningsgrädde

2 hönsbuljongtärningar

1 bit färsk ingefära, ca 5-7 cm

3 tsk ketjap manis eller annan soja

Salt och peppar

TILL SERVERING OCH GARNERING

Jasminris eller vanligt vitt ris

Eventuellt ett gott bröd

1/2 kruka persilja

Finhacka löken. Skala och skär morötterna i stavar. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Hetta upp smör i en gryta. Fräs lök och kyckling i smöret. Häll på vattnet och grädden. Tillsätt buljongtärningarna och morotsstavarna. Riv ner ingefäran och smaka av med soja, salt och peppar. Låt soppan koka i ca 5 minuter tills kycklingen är klar.

Servera soppgrytan med ris och eventuellt bröd. Garnera med  hackad persilja.


Biggan ..visst är det franskt äppelbrännvin...och nästa steg är väl konjak..om man har tålamod?..;) Åse Så klart "liten komplimang"..är jo en blygsam människa:) och tack..känner på den samtidigt som jag "sörplar i mitt kök"... Monika ..morgonstund, guld i mun..?? blomsterland i skakande hand....nejdå.. Hoppas att kvällen var lyckat och (det viktigaste här i livet) rolig med fullt av glädje;)

TKB | 2010-09-22 20:03:04

konstigt det kan bli !!?? " Kaffegök", "Muntergök" , Morgongök" ...., o.s.v.... .Huvudsaken ,... som du TKB förmedlade ,... är att ,.. vi oavsett gök,... gillar att stöka i "kök" , min kvinnliga fåfänga sade mig dessutom att du gav mig en "liten komplimang" ,..?? som jag i så fall , ... bara "sörplar" i mig !! och returnerar,... känn på den du !!?? ( Egentligen pratade vi väl om " Calvado's" )!!!! Snacka om flexibilitet !!! ,.... men som Monika sa' ,... fortsättning följer !!?? ... Åse (Jag vill också tillföra Monika en morgonhälsning,... när alla grannar sover ,... vilken lycka att i tystnaden,.. få ,...- åtnjuta,... i " sin "garden",... just tystnaden. !! )

Tänk , .. ändå.., vad | 2010-09-22 14:40:58

vem som knackar på dörren?..har aldrig varit förtjust i uniform folk....men "matpolisen" låter rätt ofarligt och snäll...eller? Monika Så klart sant..fast de som tillverkar Calvados kanske ser det mer som en fin råvara....det är som att "tulla på" lagrad vin innan den har nått sin optimala smak och färdighet... Åse Beundrar att du kan stava till ordet "tråkig"...eftersom det knappast kan finnas i dina gener över huvudtaget;) Däremot finns det väl inget bättre än "munter kaffegök efter "morgongökande"....övrigt är "gök" som ett kök - alltid bra och ha och det finns plats för alla;)

TKB | 2010-09-22 10:24:38

Karin! Ja visst var det en underbar morgon! Idag blir det en bra dag, det känner jag på mig! Åse! Du tråkig? Det kan jag aldrig tänka mig! Elin Maria! Nu fick du till det! Åse! Jag kan knappt bärga mig tills TKB får tag i denna! Det är det jag säger: Du kan väl aldrig anses tråkig?? /Monika

monika | 2010-09-22 09:11:58

du ELIN MARIA, måste väl vara en "Muntergök"(eftersom jag anses rolig i den tidiga morgonstunden ) för "Kaffegök" är det litet för tidigt för, och f.övr. får det vara även med annat gökande . ( Nästan litet "ekivok" där,..kände jag) Är ju ändå en matblogg. Åse

...Ha det själv... | 2010-09-22 08:31:57

ÅSE, VILKEN " GÖK " KAN DU TESTA SÅ PASS TIDIGT, ÄR DET DEN I " VÄST / EN ? " VÄLKOMMEN TILL " DE TIDIGAS SKARA !" " ATT MORGONSTUND HAR GULD I MUND " DET VET JU DU REDAN. TILL ÖVRIGA EN MELODI : " JAG GER DIG / ER MIN MORGON. " BÖRJA DAGEN NU MED MORNING HAS BROKEN. HA DET !

ELIN MARIA | 2010-09-22 08:02:37

Är s.k. "gryningsmänniska" (framåt aftonen , däremot,.. drar jag mig mot sänghalmem " utmattad, tvättad & lagd" runt 22-tiden ), m.a.o. en tråkig typ , enl. familjen .

Åse | 2010-09-22 07:59:37

den ska jag också testa , behöver ha något snabbt och gott till lördag lunch, Underbart soligt lite kyligt höstväder att cykla till kontoret i stan , drygt 1 mil nu på morgonen , i stället för jogging :-)

Karin | 2010-09-22 07:35:36

TKB! Är det verkligen sant?? Biggan! Åh, hon tyckte det var "mer än kul"! Och idag skiner solen och jag ska jogga! Och calvadosen...fortsättning följer.... Åse! Ha, ha!! Jag höll på att skratta ihjäl mig, du är för roligt och morgonpigg!!!!???? Eller enormt kvällspigg!!?? (Skriva kommentarer tio fem?) Eller kanske jobbar du natt? Anna! Testa, den är supergod! /monika

monika | 2010-09-22 07:27:10

Vilken härlig, mustig soppa, sparar genast receptet för att testa! Ingefära och kyckling är mmmmmmmmmm!

Anna | 2010-09-22 07:06:24

blev jag orolig å Doris vägnar ,...men Biggan & TKB klargjorde det hela . Vid sådan "dekokt" innanför hemmets väggar, knackar nog inte enbart MATPOLISEN på dörren , Calvado's på er så här i gryningen , Åse

För en stund .... | 2010-09-22 04:46:41

Monika; en oslagbar kombination med ingefära till just kyckling! Mums! Hoppas du får en något lugnare morgondag. Och så underbart att Rakel börjat dansa balett! Jag minns själv den åldern, när jag startade med att stoppa bomull i dojorna för att fixa tåspetsen på hemmaplan till mina föräldrars blandade förtjusning...det bidde ingen tåspets, det bidde jazzbalett... TKB...inga funderingar på hem-bränning hoppas jag.!!!! Och du- nu måste jag "Pruseluska" litet, calvados är ett äppelbrännvin gjort på cider.... :-). Men rekomenderas inte att producera hemma vid spisen...

Biggan | 2010-09-21 21:42:08

Doris Calvados är "gasket" från första lagring av konjak....så..hur gör man konjak?

TKB | 2010-09-21 20:36:40

Doris! Åh, kan inte hjälpa dig med Calvadosen men visst kommer jag till Göteborg och bokmässan! /Monika

monika | 2010-09-21 19:27:38

Du är ju helt grym...stressar runt och dessutom hinner du svänga till en god kycklingsoppgryta! Mums...jag undrar bara om du möjligtvis vet hur man gör Calvados? Usch jag får dåligt samvete som frågar dig! Kommer du till bokmässan i Götet?

Doris | 2010-09-21 18:40:55

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *