HEKTISK VECKA!

29 september - 2010 | 14 kommentarer

Förutom en hel del roliga saker som ska hända nästa vecka ska jag också hinna till Lycksele:

monica

Och till ”Det Goda livet” på Tjolöholms slott!

Tills dess kan ni prova denna Kinagryta!

P9280001

KINESISK KYCKLINGGRYTA

En lättlagad kycklinggryta med spännande smak.

1 dl naturella cashewnötter, (kan uteslutas för allergiker)

1 broccoli

3-4 msk olivolja

3 vitlöksklyftor

2 gula lökar

Kycklingfiléer

2 msk majzena utrörd i 2 dl vatten

2 msk mörk soja

2 msk råsocker strö

1 msk sesamolja

5 cm ingefära, riven och pressad

1 tetra/burk svarta bönor, avspolade

TILL SERVERING:

Ris

1 huvud salladskål

2-3 tomater

Koka riset enligt anvisning.

Grovhacka nötterna och rosta dem i en torr stekpanna på inte alltför hög värme. Lägg upp i en skål och ställ åt sidan.

Skär broccolin i buketter och slanta stjälken. Skala och hacka löken, finhacka vitlöken.

Skär kycklingen i 1/2 cm breda strimlor.

Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna. Stek broccolin snabbt och hett i olja. Ta upp och lägg åt sidan.

Slå ny olja i pannan, sänk värmen och fräs vitlök och lök genomskinliga, OBS! Bryn dem inte!

Tillsätt kycklingstrimlorna till pannan. Stek den nästan klar.

Rör ut maizenan i vattnet och tillsätt till pannan tillsammans med soja, råsocker och sesamolja. Skala och riv ingefäran på ett rivjärn. Pressa ur juicen med handen och tillsätt. (Vill man ha starkare ingefärssmak så kan man även ta med lite av rivet). Låt grytan tjockna på svag värme. (Blir den för tjock kan man späda med mer vatten)

Låt bönorna rinna av och skölj dem. Tillsätt dem och den stekta broccolin. Låt allt bli varmt och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar. Toppa med de rostade nötterna.

Skölj och strimla salladskålen grovt. Klyfta tomaterna och blanda i en skål. Vispa ihop en vinägrette, (1 del vinäger+2-3 delar olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar) och häll den över.

Servera kycklingen med ris och salladen.


TKB! Ja, det vore hur kul som helst! Elin Maria! Det är klart det blir bra! /Monika

monika | 2010-09-30 08:18:48

JEZZ TKB, SI, GRACIAS ! DET BLIR NOG BRA.

ELIN MARIA | 2010-09-29 21:43:35

Monika Den grytan blev jag sugen på!! och det vore väl fint om Biggan skulle "poppa upp" i Lycksele..... ELIN MARIA Önskar dig en trevlig vistelse...värme,värme;)

TKB | 2010-09-29 20:50:01

Trevlig resa, Elin Maria! /monika

monika | 2010-09-29 19:35:33

JAHA ! PÅ SÖNDAG SKA OCKSÅ JAG " HINNA ", OM EJ TILL LYCKSELE, SÅ TILL PALMA FÖR ATT KOLLA LÄGET & STÖTTA MIN BROR & HANS GRANNAR, SOM ÄVEN DE ÅKER DIT. DET BLIR EN ANNAN " SORTS " RESA AV FÖRSTÅELIGA SKÄL, MEN VET, ATT MEDELHAVET LIGGER KVAR & DET RÄCKER FÖR MIG, EN BRA STUND......BUENOS TARDES !

ELIN MARIA | 2010-09-29 19:15:44

Biggan! Ja, tack! Det ska bli spännande att komma till Lycksele! Och visst är det kul med Östersund, det är dem verkligen värda! Catharina! Den är min favorit också! Och kul med Micael! Lycka till med Ninonen;)! /Monika

monika | 2010-09-29 18:51:12

Det receptet måste provas, så gott det låter! Läste i senaste numret av Elle Mat & Vin att Micael Bindefelds favoritkokbok är din "Min mat". Inget dåligt betyg från en man som kan det här med mat och dryck ,stil och finess. Kan bara instämma, den är även min favorit. Ikväll lagas en av favoriterna, Crème Ninon.

Catharina | 2010-09-29 17:52:15

Oj Monika så många bollar du har i luften! Men samtidigt förstår jag att du stortrivs med det! "till lykke med det hele"!!!!!! Kul att få se dig på TV igen, det brukar alltid vara så fantastiskt inspirerande. Hurra, hurra att även Norrland- Lycksele får ta del av all din kunskap, charm och matkonst! Eftersom jag vet att du är engagerad och brinner för Eldrimner, känner jag extra glädje över att Östersund blivit utsedd till nästa års Mathuvudstad!Mitt Jämtländska hjärta pyser av stolthet..... From slutet av juli får Ösd och J-land kalla sig för gastronomisk region. Utmärkelsen delades ut av Creative Cities Network, som är ett initiativ från FN:organet UNESKO. ...inte illa.... Hoppas Lycksele bjuder dig på sol och öppna hjärtan! Kram Biggan

Biggan | 2010-09-29 16:58:18

Gunilla! Favorit i repris;) Och jättekul att du kommer! /monika

monika | 2010-09-29 16:48:32

Hej Monika ! Vad kul då kommer jag och lyssnar på dig eftersom jag nästan bor granne med Tjolöholms slott. Har lyssnat på dig förut när du berättat om din matresa men gör det gärna igen. Denna gången får nog maken följa med också ;) //Gunilla

Gunilla | 2010-09-29 15:33:02

AnnSophie! Så underbart att höra och hälsa Sam:)! /Monika

monika | 2010-09-29 11:13:04

Aha..det är då man skall knycka åt sig den välbehövliga "egentiden" från familjen och alla måsten :-) Gjort lite av dina recept både från din blogg här och dina kokböcker och till min stora glädje så har Sam tyckt att de faktiskt går att äta och det har gått i lite.. ( Hans asperger gör att smaker upplevs annorlunda och även konsistensen på maten..han ligger 800 kcal back varje dag i sitt matintag så man prövar ju så mkt för att pojkstackarn skall få i sig näring.. ) Du är en stor inspirationskälla för vårat matbord.. (ja vet att jag marat om det förr ha ha..) Så blir att bli ännumera inspirerad nu då ;-) Soliga höstkramisar från Fagersta

AnnSophie | 2010-09-29 11:11:02

Åh, tusen tack Lena A! /Monika

monika | 2010-09-29 10:40:16

Så roligt att få se dej i rutan :) Stort Lycka Till med detta!!!

Lena A | 2010-09-29 10:32:26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *