STORA SUCKEN? OCH SÖNDAGSGRYTA!

19 december - 2010 | 12 kommentarer

Ja, nu ska jag ta ett djupt andetag och typ BLÅSA UT!

Signeringen i Sollentuna i dag var sista åtagandet för i år….och redan nu!!! brinner halsen, huvudet dunkar och kroppen värker…..

Är det inte fantastiskt ändå att kroppen VET när det är ok att få ont i halsen??

Hur som helst så hade vi tre jäntor, (Karin, jag och Caroline) så trevligt under dagens signering att Karin egentligen inte ville lämna oss! (Hon skulle vidare till Stinsen!)

Och vi kompletterade varandra bra vill jag lova! Tänk bara:

En roman som räddar äktenskap, en bok som förgyller smaklökarna och en bok som löser dina problem!

Karin ersattes dock av Mark som är allt annat än en ersättare!

Mark är fullkomligt fenomenal på att tala med besökarna!

Han talar om sin Morfar, Mamma, sina kusiner (bara ekonomer!) allt i ett enda svep med samma underbara ton i rösten,,,,

Frågar besökarna om släkten, om boken är julklapp eller om de har varit i Finland, stavar med h eller inte….och ALLA tar honom till sitt hjärta!

Käre Mark!

Det var en ynnest att dela bord med dig idag!

Jag matade folket med ”U” och du med anektdoter!

Och nu måste jag avslöja att Mark kommer att mumsa på ”U” i jul!

Det vet jag alldeles säkert för plötsligt frågade han mycket noggrant vad han skulle handla på hemvägen…

Väl hemma i snökaoset hade jag kommenderat mamma till att bryna köttbitarna av kalv som låg på tining i kylen.

Och nu puttrar grytan, en slags Boeuf Bourguignon fast med kalvkött på spisen!

Och receptet?

Ja jisses!

Köttbitar av kalv eller nöt, en påse steklök eller pärllök, morötter, lagerblad, timjan, kalvfond eller mörk oxbuljong. Smör till stekning och lite mjöl. En skvätt rödvin och ris eller potatis till servering!

Bryn köttet i omgångar i smör. Ta upp och låt vila.

Skala och dela morötterna i bitar. Skala lökarna, dela eller inte. Ta nytt smör i grytan och bryn löken, morotsbitarna. Tillsätt köttet, fond och vatten. Koka upp och lähgg i timjan, lagerblad. Häll på en skvätt (minst 3 dl rödvin). Låt puttra tills köttet är klart (faller i sönder i munnen)!

Servera med ris eller potatis, sallad, kanske en bit ost och en brödbit och gelé!! En söndagsmiddag som heter duga!


Maud! Kanske för att man "trycker bort allt"? Men det är u väldigt typiskt.... /Monika

monikasmat | 2010-12-20 19:21:54

Ja varför blir man sjuk efter en jobbig arbetsperiod. Det är lika för mig med. Muskelvärk, ont i huvud och hals, urjobbig helg när jag skulle göra såå mycket. Jobbade i dag i alla fall men nu har jag tappat rösten.... Det går inte att vara lärare utan röst. Tystnad råder! /Maud

Maud | 2010-12-20 16:00:43

Forsell! Har tyvärr svårt att ligga still.....;) och jättekul att ni gillade "U"! /Monika

monikasmat | 2010-12-20 12:02:43

Ja, visst är det väl konstigt - så fort man tror att man ska slappna av och bara må bra, då hittar bacillerna fram..... hmmmmm..... Du får krypa upp i soffan under pläd med en mugg varm te, mysa lite och krya på dej, så att allt är tipp-topp till jul och till resan!! Jag kan även försöka pigga upp dej med att du här har ännu en, som (igår) testat på att göra din "U" - och vi var bara tvungna att provsmaka "lite" redan igår.... Må gott, och God Jul & Gott Nytt!!

Forsell | 2010-12-20 11:57:04

Torprosen! Åh, detsamma! Dorran! Klart jag hinner med er och bloggen! och varför inte bjuda på en gryta? Köttgrytan med kanel i julboken.... Sofia! Kul med "U"! Åse! Åh, detsamma och verkligen roligt att ha just dig "här"! /Monika

monikasmat | 2010-12-20 08:32:30

Så här inför julveckan vill jag pasas på att önska God Jul & Gott Nytt år, samt tillägga, att denna blogg tillfört så mycket av positivitet att "tråkiga November" försvann rasande fort . Håller tummarna att du Monika "piggnar till" och med familjen kommer i väg mot behövlig solsemester Väl mött !! Åse

God morning..! | 2010-12-20 08:26:10

Vi har lagat "U" ikväll och MUMS. Fullkomligt älskar din kokbok som var förra årets julklapp. God Jul till dig och din familj. p.s. tänkte på dig när jag tittade på Kobra som handlade om film familjen Coppolas fru - som till slut inte kunde dölja sin kreativa ådra och nu skapar och skapar. Kvinnan bakom den stora konstnären alltså. Du kan nog hitta den på svt play, klart sevärd.

Sofia | 2010-12-19 22:35:55

Jisses vad du hinner med! Tom skriva på bloggen! Har du nåt bra förslag på nåt gott att bjuda på uppsittarkvällen? Vi blir 12 st ung! Krya på dig o God Jul!

Dorran | 2010-12-19 21:29:46

Oj,oj oj...nu tror jag att du behöver lite vila Monika, vilket tempo du har...imorgon tar jag fram din julbok och fixar lite god sill...ha nu en riktigt GOD JUL och vila upp dig med dina nära och kära. Kramar från Torprosen

Torprosen | 2010-12-19 20:38:31

Ingrid! Så underbart att du kom! Och att vi äntligen fick ses! Om än bara någon minut! Hoppas böckerna kommer till glädje och En riktigt God jul önskar jag dig och din familj! TKB! Ingefära! Ingefära! Ingefära! /monika

monikasmat | 2010-12-19 19:56:25

Det hade varit helt underbart att både se och lyssna på dig tillsammans med Mark...två fina människor! God Jul och GNÅ..se till och bli frisk!

TKB | 2010-12-19 19:42:37

Roligt att vi han träffas och att jag han köpa några böcker. Jag har några stressiga veckor kvar, men jag tar på mig skidorna från Täby in till stan :-). Många Kramar från Ingrid och en God Jul till dig och framförallt ett härligt Gott Nytt År.

Ingrid P | 2010-12-19 18:49:11

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *