HÄR KOMMER HJÄLPEN ATT FÅ TILL GODASTE JULBORDET!

22 december - 2010 | 8 kommentarer

Ja nu är det dags att bestämma vad som ska mumsas på på julbordet! Här kommer lite hjälp att lätt och snabbt hitta godsakerna som finns här på bloggen!

Sillarna hittar ni här

Godiset hittar ni här

Och alla recept med julanknytning här

Vill ni göra det ännu enklare grabbar ni tag i ett exemplar av ”Monikas Jul”! Jag vågar lova att allt ni söker finns där!

Och som en liten klapp kommer här de sprillans nya julrecepten jag tog fram åt ”Allt i Hemmet”! Blomkålen måste ni bara göra, för att inte tala om chokladkakan. Mums!

God Jul!

FRITTATA MED GRÖNKÅL

Perfekt som lunch eller tillbehör till glöggminglet eller julbordet. Vill man servera den som ensamrätt är några skinkskivor och en tomatsallad utsökt till.

1 medelstort grönkålsstånd (eller ca 250 g fryst grönkål)

1/2 purjolök, ca 20 cm

50 g smör

Flingsalt och nymalen svartpeppar

6 ägg

1 dl Vispgrädde

2 dl riven Västerbottenost

TILL SERVERING:

Några skinkskivor

Tomatsallad

Ta bort bladen från stjälkarna på den färska grönkålen. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Låt bladen rinna av och hacka dem grovt. (Eller tina den frysta grönkålen).

Hacka purjolöken. Fräs grönkål och purjolök i smör på inte alltför hög värme i en stor stekpanna. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Vispa samman ägg, grädde och ost och häll smeten i pannan. Grädda på svag värme tills smeten stelnar. Lyft eller stick på några ställen i den så att lös smet kan rinna ner och stelna. Sätt eventuellt in den i ett par minuter på grillvärme så den får en fin yta.

Skär portionsbitar och servera! (Eventuellt med skinkskivor och en tomatsallad).

BLOMKÅL MED SAFFRAN OCH PINJENÖTTER

Jag har behov av lite grönt på julbordet och söker hela tiden nya ”roliga” gröna rätter som matchar julbordet. Detta kommer definitivt att finnas på mitt julbord i år!

1 blomkålshuvud

1 huvud romanesco eller 1-2 broccoli

1 dl pinjenötter

2 röda lökar

50 g smör

1/2 g saffran, helst trådsaffran men vanlig går bra

2 dl Crème Fraiche

2 dl blandade torkade bär gärna Goijibär och tranbär

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Dela blomkål och romanesco i små buketter. Koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter, häll av kokvattnet.

Rosta pinjenötterna i en torr och inte alltför het panna. Skiva löken tunt och och tillsätt till pinjenötterna. Tillsätt smöret och låt fräsa på inte alltför hög värme tills löken mjuknar.

Stöt saffran med salt i en mortel.

Blanda ihop crème fraiche och saffran. Vänd ner de torkade bären, blomkål och romanesco. Smaka av med salt och peppar och servera.

LAXLÅDA

Lax i alla former är ju alltid populärt kring jul. Denna laxlåda är lättlagad och god. Den passar lika bra till lunch som ett gott tillbehör på julbordet.

200 g kallröktrökt lax, skinn och benfri

2 dl hackad dill

6 ägg

2 dl Vispgrädde

Nymalen svartpeppar

Skär laxen i bitar eller strimlor. Lägg lax och dill i en smord ugnssäker form. Vispa samman ägg, grädde och nymalen svartpeppar.

Häll äggstanningen över laxen. Grädda på 200° i ca 30 min. Servera!

MAFFIGASTE CHOKLADTRYFFELKAKAN MED SAFFRAN OCH FIKON

Den här chokladkakan kan ingen motstå, underbart god!

100 g smör

200 g mörk choklad

2 dl strösocker

4 ägg

VIT CHOKLADTOPPING MED SAFFRAN
1 dl vispgrädde
1/2 g saffran, helst trådsaffran men det går bra med vanlig
200 g vit choklad
TILL GARNERING OCH SERVERING:

50 g mörk blockchoklad

1 färskt fikon i klyftor

3 dl lättvispad vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan.

Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.

Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget till allt är fint blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Häll i smeten och grädda mitt i ugnen på 200° i ca 25-30 minuter. (Den ska vara väldigt kladdig i konsistensen men inte lös) Låt kallna och ställ gärna i kyl över natten.

VIT CHOKLADTOPPING:

Stöt saffran i en mortel och låt det koka upp med grädden. Hacka den vita chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.

GARNERING:
Smält den mörka chokladen och ringla den över kakan.  Låt stå i kyl fram till serveringen och garnera med klyftor av färskt fikon. Servera med lättvispad grädde!

MENDIANTS

Franska praliner med tjusigt namn som är så enkla att göra! Och här är valet fritt efter egen smak vad man trycker dit! Hemligheten är blandningen mellan nötter och torkad frukt.

200 g riktigt god choklad

Ca 20 pekannötter

Ca 20 pistaschnötter

Ca 20 goijibär

Ca 2p0 tranbär

Smält chokladen i ett vattenbad.

Klicka ut cirka 20 klickar på ett bakplåtspapper.

Tryck dit nötter och torkad frukt efter egen smak eller mitt förslag.

Låt stelna, helst i sval rumstemperatur och inte i kyl, chokladen kan missfärgas.

Ha nu en riktigt bra dag idag, såhär dan före dan före Dopparedan!


Tkb! En goding som hälsaa till Dig Monika Biggan m fler ;-) God Jul! Vila och ät God mat Monika...stark mat i Thailand gör nog susen....baciller försvinner :-) Låter härligt med Sol resan nu....här hemma är det över -22 brr brr brrr.....men Glad ändå....min man rullar köttbullar , jag har hunnit baka lite till mamsen i kväll! Kram OCH jULPEACE PÅ eR <3

millan | 2010-12-23 21:45:20

TKB! Nejdå! Det är meningen att jag ska inspirera Er! Inte göra det åt er;)! Marita! Åh, tack detsamma! /monika

monikasmat | 2010-12-23 21:25:13

God Jul och stort tack för det här året med alla härliga recept och tips! Ha en skön och avkopplande semester med god mat och härliga bad!

Marita | 2010-12-23 11:39:15

Monika ..tack men skall det inte också följa en kock med? ;) Biggan ..penicillin biter sällan på "urkrafter" (Monika verkar ha samma problem nämligen om jag minns rätt) Alla godingar GOD JUL till alla här och måste säga att Monikas blogg piggar upp tillvaron, kylskåpet och smaklökarna!

TKB | 2010-12-23 09:19:41

Malin! Lycka till! Det blir Gott! Örjan! Tack:) och Detsamma! Biggan! Åh, tack själv! Och även jag har hållit på med doktorer och mediciner idag....Och vår resa ska bli alldeles fantastiskt hoppas jag! Har ju heller aldrig varit där....Och klart du ska åka dit! Kram och God Jul! /Monika

monikasmat | 2010-12-22 21:29:16

Åh Monika! Fantastiska du, som tar dig tid till att delge oss alla andra recept, mitt i julbrådskan. Tack för att du är så generös och tack för att du är precis som du är! Nu önskar jag dig en riktigt välförtjänt, avkopplande GOD JUL! ..själv skall jag på läkarbesök igen, pencillinet bet inte på tanten... Trevlig vistelse i Thailand hoppas jag du och barnen får nu efter julhelgen. Själv har jag aldrig varit där trots att min lillsyrra har egen lägenhet där nere sedan fem år tillbaka....Kanske det blir av någon gång i framtiden...

Biggan | 2010-12-22 18:47:47

God Jul Monika!

Örjan Kantor | 2010-12-22 16:15:28

Ska testa den italienska sillen i år- hoppas bara basilikan inte frostskadades på vägen från affären, den ser lite hängig ut...fast den ska ju snart ner i röran ändå, så det gör nog inget=). Kanske ska ta och testa senaps-och pepparrotssillen också, ifallen den första går åt skogen....=)!

malin | 2010-12-22 14:39:35

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *