NÖDTIPS PÅ GODASTE SILLEN OCH SMASKIGASTE GODISET!

23 december - 2010 | 17 kommentarer

Har ni stressat in i det sista och inte hunnit med en enda godsak?

Lugn!

Det är inte försent att röra ihop en Västerbottensill eller att tillverka ”U”! Har ni fem minuter över så gör det! (Jag kommer själv stt göra detta idag!)

Båda är en perfekt present om ni ska gå bort och alldeles perfekta på julbordet om ni ska vara hemma!

Och har ni inte hittat klappen? Då vill jag ge er ett sista tips:

”Monikas Jul” kan glädja många flera jular framöver…..

Här kommer recepten!

VÄSTERBOTTENSSILL

Jag är väldigt förtjust i Västerbottenost och de flesta vet ju att den är god till sillen men att den även är god i sillen upptäckte jag nu!

1 burk 5-minuterssill, 420 g

1 dl majonnäs

1 dl matlagningsyoghurt

1 1/2 dl vällagrad riven västerbottenost

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk dijonsenap

1 nypa cayennepeppar

Salt och nymalen peppar

Låt sillen rinna av noga i ett durkslag. Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.

UNDERBAR WIENERNOUGAT

Mitt godaste godis, jag vågar lova att ingen blir besviken!

250 g nougat

150 g mörk choklad

100 g flagad mandel

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.

Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Smält nougaten i ett vattenbad.

Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.

Blanda till sist ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.


[...] Ja, vi som vet ,vet ju att det inte är lätt att slå min Västerbottensill! [...]

Jag tror jag kommit på ”vår nya” favoritsill! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-06-17 13:24:14

[...] Det blir ett par sillar såklart! (Måste hitta på en ny som kan köra om min Västerbottensill;)) [...]

Funderar på… | Monika Ahlbergs Mat | 2011-06-17 10:09:12

[...] er som inte kan välja sort väljer jag min Västerbottensill och min Italienska sill, supergoda! OAS_AD('k2a2'); CheckAd('k2a2_s5y48hrj645tj21efs'); [...]

Helt underbart! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-04-15 08:42:49

Magdalena! Åh, tack själv! Så kul! /monika

monikasmat | 2010-12-29 17:35:54

Västerbottenssill blev en given succé på årets julbord. Kanon. Tack för inspirationen!

magdalena | 2010-12-29 15:51:03

Gülay, Biggan, Eva-Lis, Lena A, Tkb, Gunilla, Anna! Underbart kul att ni står där och gör mina grejer....ännu roligare att ni kommer tillbaka och berättar! Tusen tack för det! En God fortsättning önskar jag er och alla andra så klart! /Monika

monikasmat | 2010-12-24 22:43:42

GOD JUL till alla på bloggen och alldeles särskilt till vår "spindel PÅ nätet" ;-), kära Monika! Västerbottenssill, succé, U succé, hur skulle det kunna gå fel??? Kram till er alla o önskningar om en god fortsättning på juldagarna!

Anna | 2010-12-24 20:38:35

God Jul till alla ! Har klarat julen i år tack vare din julbok samt en del andra recept som du levererat. Allt har varit super ! Önskar dig en trevlig och skön semester. // Gunilla

Gunilla | 2010-12-24 11:52:31

Monika ..även jag har lyckats i köket tack vare dina tips och recept! Har gjort Västerbottens-, Pesto- och Italienskasill - super gott!!! och med mina nya fina knivar (som jag fick från min absolut bästa och finaste vän) vill jag bara nu stå i köket och laga allt från din Julbok:) TACK och GOD JUL!! och ta mig f..n Stort Julkram!!

TKB | 2010-12-24 10:58:03

Här blir det bara "U". Men Monikas Jul finns kvar till ett annat år. God Jul och Gott Nytt År till er alla.

Lena A | 2010-12-24 10:45:14

Vill önska Dig en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT 2011!! Jag har liksom de andra i inläggen använt din JUL bok till mitt julbord som serveras i dag. Jag har även följt dig och dina recept på Förkväll och jag måste säga att Beatas pastagratäng och Kyckling Bombay får 10 stjärnor. Dessa rätter har förgyllt och räddat min fantasi när vi skulle ha gäster. ;-) Julkram från Eva-Lis

Eva-Lis | 2010-12-24 07:24:26

Phu...i elfte timmen. Nu är det klarrrt! Nu kan julen få anlända. Tänk att det som förr varit så krävande, arbetsamt och överarbetat för att kunna få till "min" Fanny och Alexander jul", nu kunde gå så lekande lätt och lustfyllt. 'Tack Monika för din inspiration, din kreativitet, din lustfylldhet, dina underlätande fantastiska recept. Tack för DIN JUL-bok, blev min hjälp och inspirationskälla. GOD JUL TILL ALLA PÅ MONIKAS EGEN UNIKA BLOGG!

Biggan | 2010-12-23 23:23:32

Hej Monika Jag har också gjort västerbottensill, köttbullar med pepparkakskrydda, sill på italienska och " U". Allt var underbart. Tack Monika God Jul och Gott nytt År till dig och alla som läser detta

Gülay | 2010-12-23 22:35:29

Åh Julia! Jag är fel människa att fråga! Jag är utbildad på Balettakademien......hamnade sedan efter en 10-årig karriär som dansare på Rosendals Trädgård av en slump! Var liksom på rätt plats vid rätt tillfälle......Men en sak kan jag säga: Häll din egen stil, ge inte upp den glada amatören i dig och var stark och envis! Lycka till! Marrimoster! Inte Sherry men väl Conjac eller Whisky! Min julstolle i "Monikas Jul" går inte av för hackor! Här finns också ett underbart bröd med nötter och torkad frukt! Lycka till och God Jul! Bigge! Nu fick jag min julklapp:)! Det är nämligen så att ingenting gör mig så glad som när jag får höra att ni verkligen använder min bok! Tusen tack till dig, bra jobbat och en riktigt God Jul! /Monika

monikasmat | 2010-12-23 21:32:28

Nu har jag gjort Monikas: 1 Västerbottensill (om och om igen) 2 den italienska sillen (ffg) 3 senapssill (på 5-minuters ffg TACK för att du lärt mig den) 4 revben (tog slut i går!), men fick pga allergi ersätta sojan med Skånsk Senapsmix från Borgeby och det blev sååå bra 5 fikonmarmelad till många julklappar 6 citronsnaps + en sockerbt 7 en del småplock till glögg 8 glögger TACK för underbar bok!

Bigge | 2010-12-23 13:43:53

Hej, jag är en stor anhängare av din blogg o följer dig oxå i tv - jag skulle behöva ett annat akutrecept - bröd som innehåller sherry - nötter o ev fikon . har du något bra tips ?? God Jul

marrimoster | 2010-12-23 13:05:35

Hej monika! Jag undrar lite vad du har för utbildning i bagaget för att ha nått dit du är idag? Hur bör jag gå till väga för att komma dit? Tack för en fin och inspirerande blogg, God Jul!

Julia | 2010-12-23 12:00:29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *