MAN RIVSTARTAR!

10 januari - 2011 | 23 kommentarer

Redan i går till middagen blev det till att laga tre rätter! Monikas Matkasse ska fyllas med nya läckerheter….

Dock ska jag erkänna: en blev supergod, (en lax) en blev endast okey (en kyckling) och en var en katastrof! (en slags ”sjömansbiff” på köttfärs)! Inte klokt!

Det är faktiskt inte så ofta som det blir så fel men jag får vara nöjd med att jag fick till en riktigt bra och riktigt god laxrätt!

Och nu, hör och häpna!

Sitter jag och skriver julrecept inför morgondagens julreportage till en tidning inför julen 2011! Och snart ska jag ge mig ut på stan och jaga julblommor!

Här kommer den goda laxen!

HONUNGS- OCH BALSAMICOMARINERAD LAX

4 laxfiléer (ca 600 g)

Flingsalt och nymalen svartpeppar

1/2 dl flytande honung

1/2 dl balsamvinäger

TILL SERVERING:

400-500 g pasta

1 skiva fetaost, ca 125 g

Rucolasallad, ca 50 g

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra.

Värm honung och balsamvinäger i en kastrull. Rör tills det smält samman. Häll marinaden över laxfiléerna. Stek i ugn på 175° i ca 20 minuter.

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av vattnet och lägg upp pastan i en skål. Smula ner fetaosten och  blanda ner rucolasalladen. Servera!


Lovar att jag ska prova båda dina recept! När jag gör "Falsk sjömansbiff" som vi brukar kalla den så bryner jag köttfärsen o smular den, varvar med skivad potatis o lök samt slår en kraftig buljong över anrättningen, skjuts in i ugnen på 225 grader tills potatisen är mjuk. Viktigt att använda mjölig potatis tycker jag, det blir godast ;-)

Anna | 2011-01-16 17:35:41

Anna! Oj! Då kanske jag kan få receptet;)? För min blev sådär ska jag erkänna....Du måste absolut göra Laxen och Tom! Supergoda! /Monika

monikasmat | 2011-01-16 11:41:19

Sjömansbiff på köttfärs är en riktig favorit i vårt hus, nu blev jag sugen ;-) Men laxen o Tom Kha Gai låter väldigt gott det också, måste testas!

Anna | 2011-01-15 21:50:31

[...] så var det liksom kört med Tom Kha Gai men jag hade (nästan alla) ingredienser till den goda Honungs- och balsamicomarinerade laxen som jag skrev om häromdagen så det fick bli den istället, inte så dumt det heller! Men idag SKA [...]

DET BIDDE INGEN TOM KHA GAI… | Monika Ahlbergs Mat | 2011-01-15 15:24:35

Cecilia! Åh, ingen orsak! Frågar man inte får man ju inget veta;)! Och Tack:) Just nu inspireras jag lite a Thailand! /monika

monikasmat | 2011-01-13 09:22:39

Hej! Tack för ditt svar! Intressant att veta hur upplägget kring matkassen är! Fantastiska recept hittills! Lycka till med "de nya"! Hälsn. Cecilia

cecilia | 2011-01-12 23:20:19

maud! Lite segt var det allt...och JAAA!!! Idag började skolan, Hurra! Och kändes ändå inte vårljuset LITE idag? Cecilia! Jodå! Självklart kommer recepten tillbaka! Vi har i dagsläget ett 9 veckorsschema dvs man får 9 veckor med nya recept! Och nu har de rullat i två omgångar. Nu är det nytt år, ny säsong och jag kommer naturligtvis med nya inputs, men det kommer aldrig att bli nya recept för årets alla dagar, det är omöjligt! Då får jag sluta jobba med annat...dessutom inbillar jag mig att det är skönt och gott att få tillbaka gamla favoriter! Matkassen är ju ingen receptbank! Utan ett hjälpmedel till att få god och bra mat i vardagen. /Monika

monikasmat | 2011-01-11 19:05:33

Hej igen! Jag tänkte på de recept som gäller för vecka 2 med bla guldsoppa med tortillasnittar!/hälsn Cecilia

cecilia | 2011-01-10 20:49:40

Grattis, härligt att "julstöket" drar igång igen. Hur orkar du? Laxen låter jättegod. Idag var det skolstart och ny termin. Vårtermin!! Vi går mot ljusare tider. Härligt att träffa alla rara och gulliga elever igen. Alla var glada och sugna på att arbeta. Sådant gillar man! /Maud

Namn | 2011-01-10 20:46:32

Cecilia! Om du syftar på dagens recept så är det omöjligt! Jag har just skapat dem!!! Men du kanske menade något annat? /monika

monikasmat | 2011-01-10 20:41:47

Hej! Tycker mig känna igen en del recept från Monikas matkasse. Går vissa i repris, eller? /vänliga hälsn. Cecilia

cecilia engman | 2011-01-10 20:32:00

TKB! Jag håller med....;)! I alla fall just nu! /Monika

monikasmat | 2011-01-10 20:29:44

Susanne! Jag ska göra slut på onsdag!!! AnnSophie! Japp! Jag är lite sugen på vardagen nu....;) Maria Levin! Åh, det är så synd att vi inte kan ha färsk fisk i ALLA kassar! Visste vi vilken dag alla skulle ha kassen vore det ju inga problem, men som det är nu med leveranser varje dag kan vi bara ta färsk ibland...tyvärr! Men vi jobbar på det! Och synd ändå att ni inte varit överrens med fiskrätterna för en del funkar ju utmärkt även med fryst fisk tycker jag! men som sagt...vi jobbar på färsk fisk varje dag! Martina! Ja, just nu känns det lite stackars faktiskt! Fyra år i sträck har jag firat jul sedan augusti......men som sagt! På onsdag gör jag slut! Millan! Åh, flingsalt har jag använt på trappen när inget annat dög! Det funkar superbra;)! Gunilla! Jaaa, jag är utvilad! Och mannen var hemma men hittade väl inte till städskåpet;)! Och snart finns kassen nära dig! Helene! ha, ha..inte längtar du väl till jul nu???;) /Monika

monikasmat | 2011-01-10 20:10:25

Solklart rivstart på glasklart och glashalt vardag! Jul och vinter för all ära men sommar, sol och champagne lockar lite mer...

TKB | 2011-01-10 20:06:09

Ja, då har vi något att längta till...nytt reportage och nya recept till jul! Ha det så bra! Kram Heléne

Heléne Persson | 2011-01-10 18:58:18

Du är helt otrolig, planerar du redan för nästa jul. Vi har ju just slängt ut våran år 2010 ! Men du såg ut att ha det härligt i Thailand med mycket sol och bad, så du är väl utvilad nu då ? Fast jag såg att du både fick städa och handla mat samt betala räkningar när du kom hem. Vad var mannen ? ? Laxen verkar kanon den måste provas. Synd att inte vi på västkusten kan få din kasse ! // Gunilla

Gunilla | 2011-01-10 17:59:10

Välkommen hem! Laxrätten ska jag tillaga i veckan, Love it :-) Ja denna vinter kommer att bli lång, funderade på att ta skridskor till arbetet idag.....halt halt....var är sanden? Kanske ska ta med mig lite flingsalt ;-)?och strö på vägen...... Må väl alla matfantaster och inte minst härliga Monika! Tjing<3!!

millan | 2011-01-10 16:48:56

Nej, inte jul igen, stackars dig ;-) Min jul åkte ut igår, gran tillsammans med alla tomtar!

Martina | 2011-01-10 16:24:53

Oh, det låter spännande med laxen! Vi har Monikas matkasse sedan i början av hösten och alla är supernöjda. Familjen består av mamma + 3 tonårssöner och vi får massor med god mat, variation mot våra egna familjefavoriter och en del helt nya råvaror - tex hade vi inte upptäckt matvete förut. Veckan med matkassen är en lyxvecka - vi slipper fundera på vad vi ska äta och äter gott!! Det vi har varit minst nöjda med är just fisken - en del goda rätter (ffa den enda gången vi fick färsk fisk) men en del som vi aldig gör om!! Så nu ser vi fram emot den här laxen!! Keep on skapa fler smarriga matkasserecept!! God fortsättning och tack för all god mat!!

Maria Levin | 2011-01-10 16:20:59

Hoppas på att du snart kommer ut med en ny kokbok åxå :-) med massor av inspiration till middagar om skolveckorna, då det jobbas, skall hinnas handlas och lagas mat till hungriga barn vid 18 snåret..PHU.. Du har så mycket gott här på bloggen åxå iof som vi provar på..men är ändå en kokboksfantast!! Kramis <3

AnnSophie | 2011-01-10 15:09:34

Jag gjorde slut med julen i helgen, och jag har inga planer att ta den till nåder förrän i slutet på november igen. Behåller däremot gärna vintern ett tag till. Dessvärre har den ju fått sig en smäll nu, och det mesta är glashalt, slaskigt, skitigt och mörkt. Har hellre -2 grader och vit, fin snö!

Susanne | 2011-01-10 12:21:45

Ja Kära Åse! Tyvärr!! Fast samtidigt så är det ju min stora lycka att det det blir jul varje år så "Monikas Jul" får många liv! Förresten funkar den såväl till påsk som till Midsommar;) /monika

monikasmat | 2011-01-10 11:52:17

.. Ja,..du är då på hugget, med både grönsåpa och annat, .. men är det verkligen "Jul igen "???, undrar en något "förvirrad" Åse,... som ju alldeles nyssens hivat i väg rubbet i sina lådor och nu zzzzover vidare i väntan på vårens ankomst !!!! ( Må den komma snart),

Åse | 2011-01-10 11:45:34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *