NOSTALGITRIPP!

20 januari - 2011 | 15 kommentarer

Ja, i går blev jag lite nostalgisk faktiskt!

Skulle baka kakor till Rakels klass och plockade fram min allra första bok!

Fastnade sedan i gamla minnen från min tid på Rosendal och bläddrade fram och tillbaka i timmar!

Och en sak som slog mig! Trots att denna bok har snart 17 år på nacken så känns den märkligt modern, fantastiskt!

Till slut fick jag ta mig i kragen och baka!

Sirapssnittar..

Supergoda snittar, sega och krispiga och en kaka utan ägg som även Rakel kan äta!

200 g smör

1 3/4 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Rör smör, socker och sirap vitt och poröst. Blanda i övriga ingredienser.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Rulla till längder, (3 stycken) och lägg på smord eller plåt med bakplåtspapper.

Grädda längderna på 175° i 12-15 minuter. Låt svalna något, skär i snittar.

Och mmm, Kardemummakaka!

Saftig och god! Stöt kardemumman själv i mortel och hela köket doftar underbart!

200 g smör

2 1/2 dl strösocker

3 ägg

Ca 4 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk nystött kardemumma

Drygt 1 dl vispgrädde

Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda vetemjölet med bakpulver och kardemumma. Tillsätt omväxlande med grädden till ägg och sockersmeten.

Klicka ut i smord och bröad form (1 1/2-2 liter). Släta inte till ytan!

Grädda kakan på 180° i ca 40 minuter och låt gärna stå kvar i avstängd ugn i en kvart!


[...] i väskan har hon sina älsklingskakor, Sirapssnitt! (Receptet hittar ni här och detta är en äggfri kaka, därav Rakels [...]

Söndag! | Monika Ahlbergs Mat | 2011-09-11 16:56:47

[...] på Sirapssnitt finns här och receptet på Drömtårta finns [...]

DÅ VAR DET DAGS IGEN…. | Monika Ahlbergs Mat | 2011-02-10 10:26:21

Heléne! Visst är de goda:)! Mimmi! Åh, tack! Och vad kul! Och nejdå, jag har inga planer på att köra slut på mig.... /monika

monikasmat | 2011-01-21 09:53:08

Åh nu måste jag kommentera här på sidan och säga att den boken älskar jag, och med den upptäckte jag denna otroligt duktiga och driftiga "tjej"och mer där till som du är!! Jag har gjort tryffeln och pepparkakan flera ggr och blev tvungen att plasta in boken för all framtid!Den måste hålla i evigheter... Tag hand om dig bara och kör inte slut på dig för du måste ju hålla oss uppdaterade med dina goda recept!! Kram /Mimmi

Mimmi | 2011-01-20 21:24:00

Åh, dina sirapssnittar brukar jag också baka. Kram Heléne

Heléne Persson | 2011-01-20 21:02:13

Åse! Jag är glad att du var där då och inte bara nu..... och tack! Gunilla! Jodå....-99 tog resan slut! /Monika

monikasmat | 2011-01-20 19:28:48

Gillar också den boken, brukar baka ur den ibland. Sirapssnittarna ser goda ut. Kanske ska baka dem imorgon då jag är ledig. Var också på Rosendals trädgårdar och fikade i början på 90-T. Kanske var du där då, Monika ?

Gunilla | 2011-01-20 19:19:41

... ja , jag var där (mycket), på "din" tid,.. och du,.. de e lugnt, du gjorde "bra ifrån dig" redan då . Häpp !!!

Åse | 2011-01-20 19:14:25

Och Biggan! Du skrev samtidigt som jag...men Åh, Tack! Det där blev jag glad för! Och du anar inte hur lämpligt det kom...just i rätt ögonblick! Och du ska bara veta hur många gånger jag varit före min tid där det inte slagit lika väl ut;)! /Monika

monikasmat | 2011-01-20 18:21:53

Åse! Åh, hoppas du var där på "min" tid....;)! Catrin! Bra där!;)! TKB! Som sagt...den håller än;)! Bigge! Det finns faktiskt mest kakor, bullar, bakverk där men så upplevde inte människor det! Så de matrecept som finns är väl använda landet runt! Och nu fick jag en ny idé som står på spisen i detta nu och provlagas...Den älskade buljongkokta oxfilén med basilikasås (dock lite annorlunda än "vår" vanliga..)är just nu en fläskfilé... Återkommer om resultatet;)! /Monika

monikasmat | 2011-01-20 18:17:47

Åh, den "gamla" kära Rosendalsboken!!!! Jag är så glad över att jag äger den, tittar i den ofta...den är så otroligt vacker och "egen"...jisses Monika vad du var FÖRE DIN TID redan då. Den var min klippa för ca 15 år sedan, nu plockar jag fram den mellan varven och njuter....tänker tillbaka och minns... minns hur jag VÅGADE "fläska i" med litet ojämna kakor mm, mm och innerst inne kände jajamen det duger...oj vad jag lärde mig genom åren, kul var det och ÄR fortfarande- du inspirerar och ingjuter mod Monika!Keep it on ;-)

Biggan | 2011-01-20 18:15:49

Oj, den ska jag kanske plocka fram igen. Är ju ingen kakmänniska och inte mycket för bak heller, men visst fanns det även mat i den. Minns ju när vi var på 50-årsmottagning 1998 och ALLT på buffén var från denna bok. Kanske du kan ge oss lite läckra tips?

Bigge | 2011-01-20 17:48:22

Väldigt snygg nostalgi;) o mumsig nutid med bakresultatet...blev som lite sugen...

TKB | 2011-01-20 17:16:50

Åh,Jag fullkomligt älskar boken och dess fantastiska bilder! Är dessutom lycklig ägare till två.Den ena är i Spanien den andra i Svedala.:)

Catrin | 2011-01-20 15:06:03

... framkallade litet nostalgi, även här. På Rosendal har man fikat och "smaskat" på godsaker, schasandes på gråsparvarna som också de trivdes alldeles för bra i cafeet med dess läckerheter,.. för att inte tala om vad man "släpat" hem till den egna garden, en och anna romantisk vandring har man förstås också hunnit med , är ju fortfarande en oas , när man så behöver. ( Ser ut som om baket lyckades)

Åse | 2011-01-20 14:01:01

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *