GYLLENE FISKGRYTA OCH SMASKIG CHOKLADKAKA!

22 januari - 2011 | 15 kommentarer

Inga planer för lördagsmiddagen?

Då kommer hjälpen här i form av en underbart god gyllene fiskgryta och en (nostalgisk) chokladkaka med chokladsås!

Fiskgrytan som vi åt i går var så försvinnande god att jag inte ens hann ta en bild!

GYLLENE FISKGRYTA

Kanske finns det lite saffran kvar sedan jul? Då passar den perfekt i dagens gyllene fiskgryta annars går det bra med gurkmeja också!

Detta är en lättlagad fiskgryta som jag serverar med jasminris.

600 g vit fisk, torsk eller kolja

Smör till stekning

1 gul lök

1/2 purjolök

2-3 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

Flingsalt och nymalen svartpeppar

5 dl fiskfond eller buljong (Tärning eller kapsel plus vatten)

2 1/2 dl matlagningsgrädde

1 dl vitt vin eller matlagningsvin

1 kuvert saffran, (0.5 g) eller gurkmeja

1 burk hela skalade tomater

1 paket sockerärtor, 150 g

TILL SERVERING OCH GARNERING:

Jasminris

Persilja

Koka riset enligt anvisning.

Skala och hacka den gula löken och strimla purjolöken

Hetta upp smör i en panna. Fräs löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg. Tillsätt purjolök, pressad vitlök, tomatpuré, flingsalt och fond eller buljong. Låt koka i ca 5 minuter.

Häll på grädde, vin och saffran (eller gurkmeja). Låt puttra i ett par minuter.

Häll av tomaterna och grovhacka dem.

Tillsätt fisken i bitar, tomathacket. Låt sjuda i ca 5 minuter eller tills fisken är klar. Smaka av, strö över hackad persilja.

Koka sockerärtorna i en minut i lättsaltat vatten. Häll av och spola i kallt vatten.

Servera den gyllene fiskgrytan med sockerärtorna och jasminriset

Men chokladkakan fick jag med!

CHOKLADKAKA MED CHOKLADSÅS

En klick grädde är gott till denna kaka.

100 g smör

1 1/2 dl mjölk

2 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 1/2 msk kakao

1 msk vaniljsocker

CHOKLADSÅS:

50 g smör

1 dl mjölk

1 1/2 tsk mjöl

2 msk strösocker

1 msk kakao

TILL GARNERING OCH SERVERING:

Kokosflingor

Lätt vispad grädde

Smält smöret och blanda det med mjölken. Låt det bli fingervarmt.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och tillsätt till äggsmeten omväxlande med mjölkblandningen.

Häll smeten i smord och bröad form (ca 23 cm) och grädda kakan i 175° i ca 30-40 minuter.

Smält smöret till chokladsåsen och häll i mjölken.

Blanda mjöl och socker med kakao. Tillsätt blandningen till grytan under omrörning. Låt koka till en ganska tjock sås.

Bred såsen över kakan när de har svalnat något. strö över kokos och servera med en klick lättvispad grädde.


Anna! Åh, det låter gott! Och hälsa "Far" och gratta! Mari! Sådana här kommentarer är underbara! Ni inspireras, verkställer och äter! Hurra! Tack Mari! /monika

monikasmat | 2011-01-23 19:45:15

Jag läste inlägget på fm, slog till och har gjort fiskgrytan till söndagmiddag. Det blev succé hos de övriga 3 i familjen och så lätt sen :-)) . Du ger mig inspiration och tips. Ha det gött från Mari

Mari i solstaden. | 2011-01-23 19:31:05

Monika! Klart du ska få veta vad vi åt: Vi firade min fars 78-årsdag o eftersom han älskar färs i alla former så gjorde jag små, små biffar smaksatta med vitlök o dijonsenap som fick simma i en gräddsås. Till det kokt potatis, pressgurka (mormors bästa recept!), lingon o kokta morötter. Som förrätt hade vi avocado med kräftstjärtar o crème fraiche. Och ja, chokladsåsen till kladdkakan fick tummen upp, det kommer jag att göra igen!

Anna | 2011-01-23 18:30:00

Monika! Ska prova gyllene fiskgrytan i veckan......fick hemmagjorda pannbiffar i eftermiddá ...av maken ;-)!Gott! Åse!Ligg inte lågt, det kan Du göra i graven fortsatt här m din energi....härligt! Alla på bloggen önskas en härlig vecka framöver, kan behövas broddar, själv kör jag med air-bag fram alltså :-) (skämt) men ramlar ngn så BÖJ genast på benen för det kan förebygga frakturer....läst i svenska idag!!

millan | 2011-01-23 18:04:32

Anna! det blev säkert jättebra! Och nu blev jag nyfiken...vad åt ni? Maud! Pizza ÄR supergott ibland! Och lycka till då med chokladkakan! Åse! Ha, ha...det låter som jag när jag snor åt mig ett par dagar i ensamhet på sommaren,,,lever på pilgrimsmusslor! Får liksom inte nog! Och männen ja,,,,de står väl inte vid spisen;) Och tusen tack för upplyftande åsikt! Desserten verkar god och visst är det så att när det kommer till att bry sig så blir könet mindre viktigt! Och ligg inte lågt för Guds skull, du är ju rolig, smart och udda! Det gillar jag! Lotta! Åh, jag läste det medföljande brevet och där garanteras 100% naturliga råvaror och inga tillsatser...då förutsätter ja att det inte innehåller Glutamat men jag ska försöka ta reda på det! Och tycker naturligtvis att det är förskräckligt om de innehåller det! TKB! Japp, ser det gott ut så är det oftast också det;)! Dock har det hänt mig EN gång! att det var raka motsatsen....och det var inte kul! /Monika

monikasmat | 2011-01-23 16:51:00

Åse "ser det gott ut..smakar det gott också" som Monika brukar säga (tror jag) och nej "fytteracken", ligg inte lågt!..tvärtom ta plats och sprid din glädje och humor:)

TKB | 2011-01-23 12:33:02

TKB ! .,,.. det blev onyttig glass med desto nyttigare oxidanter (Blåbär) allthopa färdigt från Ica , men väldigt "tjusigt" upplagt Ha en bra dag ! Ser att jag tagit väldigt mycket plats här på bloggen igen, så jag får ligga litet "lågt" ett tag

Åse | 2011-01-23 11:02:45

Åse Klokt;) och "djuphet" är klokhet...lika som humor! Vad blev det för dessert? Kockens ...borde kunna svara på Lottas fråga..eller hur?

TKB | 2011-01-23 10:41:34

... TKB ! Vid närmare eftertanke , .. så spelar ju det ingen som helst roll,.. man eller kvinna,.. det viktigaste är ju att det är en medmänniska ,... en s.k. "human beeing " som "bryr sig,".. sådana behövs ,... både i såväl matlagning,... som i det "verkliga livet" Oj , så "djup" jag blev,... in med mig i köket igen !!!! Skall fixa något (väldigt enkelt till dessert,).. men i alla fall !!!

Åse | 2011-01-22 18:00:00

Sitter lycklig och bläddrar i nya kokböcker jag idag fick av min man! Vi var på Bohusläns musèum där de sålde dina böcker om menyer för alla årstiderna. Jag såg väl längtansfullt på dem, för när vi kommit hem halade gubben min upp ett fint paket med alla fyra böckerna till mig! Har efter en alldeles för stor portin tiramisu kommit igenom höstens och vinterns menyer; ska nu fortsätta med vårens och sommarens! Åh, vad mycket goda saker du hittat på! Vad ska man börja med??=)!

malin | 2011-01-22 17:48:20

Tack Åse och like må;)..sen, vem vet.. det kanske står en man bakom kulisserna..

TKB | 2011-01-22 17:31:30

Hej! Jag är en flitig läsare av din blogg och den ger mig mycket inspiration. Blev glad då jag såg att kockens kommit med nya buljongtärningar med enbart naturliga råvaror. Jag gick på kockens hemsida och läste om produkten och såg till min förvåning och besvikelse att alla tre sorterna innehåller jästextrakt. Vad är jästextrakt om inte ett annat namn på smakförstärkare som dessutom kan innehålla glutamat. Jag undrar hur du ser på detta.Hälsningar Lotta

Lotta | 2011-01-22 17:04:16

... Grillad Hälleflundra ,.. (Oj,.. vad det smälte i munnen),.. Ungarna utflugna,.. då kan man kosta på sig!!! (De har anmält sig sitt intresse imorgon ) , då blir det grillad kyckling ,.. eller fläskfile,... inte fy skam det heller,... Trevlig helg,.. med mat och dryck ,... Konstigt tycker jag ibland,... att jag är så här "aktiv" i den här bloggen,... beror naturligtvis på blogginnehavaren,... men också på dess trevliga kommenterare ,.. men var är alla våra män ,???.. I.o.f. sig är jag väl rätt trött på Pluras nakna feta mage,.. som "nakne" kocken o.s.v. . o.s.v....o.s.v.... Jag är imponerad över att du med hårt slit håller dig i "överkanten" Tycker att det är härligt att med vanlig "naturlig charm" kunna förmedla livets "krydda" i form av mat och dryck utan alla dess "överttramp" i form av "entertaiment" Trevlig helg önskar jag ,.. faktiskt er alla !!!!

Åse | 2011-01-22 15:47:44

Jag ska baka pizza i kväll. Det är gott ibland. Gjorde dina sirapskakor och mums vad goda de är. Kan även bli bra "nödproviant" när sockersuget är på topp. Nästa projekt blir chokladkakan. /Maud

Maud | 2011-01-22 14:30:12

Har redan planerat middagen för ikväll men tar chokladsåsen o använder den till min kladdkaka som är bakad o klar, det tror jag kan smaka bra ;-)

Anna | 2011-01-22 12:56:45

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *