SPARA PÅ DISKEN!

25 januari - 2011 | 6 kommentarer

Det finns ett enkelt sätt att spara på disken! Dessutom blir det alltid otroligt gott!

Laga maten ”allt i en panna eller form” och servera den sedan direkt här ur!

Gårdagens ”allt i ett”,  Ugnsbakad kyckling med potatis, rotfrukter och lök…..

….med en fetaostsås gick inte av för hackor. Det var supergott helt enkelt!

HEL KYCKLING I UGN MED HONUNGS- OCH FETAOSTSÅS

En praktisk och rätt så festlig rätt där jag lagar allt i en långpanna. Den tar lite tid i ugnen men sköter å andra sidan sig själv! På sommaren är det gott att grilla kycklingen på utegrillen!

1 hel gårdskyckling, ca 1.3-1,5 kg

MARINAD:

1/2 dl olivolja

1/2 dl balsamvinäger

1/2 dl soja

1-2 pressade vitlöksklyftor

Flingsalt och nymalen svartpeppar

TILLBEHÖR

8-10 delikatesspotatis, ”Smått och gott”

2 röda lökar

2-3 morötter

1 zucchini

1 stor röd paprika

1 purjolök

4 vitlöksklyftor

1 citron

2-3 msk olivolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar.

SÅS:

1 burk 2 dl grekisk matyoghurt

100-150 g fetaost

1 msk flytande honung

1/2 kruka basilika

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Stycka gärna kycklingen i 4 rejäla bitar eller 6-8 mindre bitar. Blanda ihop marinaden och lägg den tillsammans med kycklingen i en plastpåse. Se till att marinaden tränger in överallt.

Dela de små delikatesspotatisarna i halvor (de behöver inte skalas). Skala löken och klyfta den. Skala morötterna och dela dem i bitar, ca 1 cm breda. Dela zucchinin på längden och sedan i halvor rakt över. Kärna ur och dela paprikan i bitar. Skär purjolöken i ca 1 ½ cm breda bitar. Skala vitlökarna och hacka dem. Skölj och klyfta citronen.

Blanda alla grönsaker i en stor ugnsfast form eller långpanna. Ringla över olivolja och blanda runt. Salta och Peppra. Fös åt sidan så att kycklingen får plats.

Lägg kycklingen vid sidan om grönsakerna och häll även på marinaden. Stek i ugn på 250° i ca 45 minuter eller tills kycklingen är klar. (Hel kyckling tar lite längre tid, ytterligare ca 20-30 min.)

Gör såsen. Hacka basilikabladen och rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ den kallt fram till serveringen.

Servera Kycklingen med de ugnsrostade grönsakerna samt Honungs- och fetaostsåsen.


Monica S! Det var längesedan! Välkommen tillbaka:) och kul att det blev gott! Foodelicious! Javisst är det! Åse! Suck...jag vet inte hur många briljanta idéer jag lagt fram på program som skulle bjuda på både kunskap, humor, livsöden, glädje och goda smaker....men ack, istället ville man ha mig i Dansfeber.....Jag tror att det är ni som kan påverka och inte vi... Tv matar er och ni öppnar munnen och sväljer.... Och ja, idag var det en alldeles underbar morgon, men kallt! /Monika

monikasmat | 2011-01-26 10:00:05

Guld är inte allt som glimmar ( det har vi erfarit från "Guldbaggegalan" , och också reagerat på) Att TV programmen i de olika kanalerna är i total obalans reagerar vi också på . Något måste vara "fel" när livets nödtorft, d.v.s maten kommer i "underläge" och fokus läggs på s.k. "kändisars" matlagande. Jag fullkomligt avskyr när jag känner hur man vill manipulera mig. Ni som är i branschen och naturligtvis blir "lidande" av detta gör ett "uppror" , jag skriver på. Lägg fokus på maten, kändisar har vi så det räcker . "Skomakare, bliv vid din läst" ( gammalt ordspråk), låter bakåtsträvande men stämmer ibland rätt bra . Talgoxarna kvittrar , solen skiner. Den är nog på G

Åse | 2011-01-26 09:03:10

Fetaostsås är kanon gott! Passar perfekt till kycklingen.

Foodelicious.se | 2011-01-26 08:47:01

Jag gjorde denna kycklingrätt till middag idag och den blev väldigt god!!

MonicaS | 2011-01-25 22:13:59

TKB! Ja, det var värst vad tyst det blev..... /monika

monikasmat | 2011-01-25 20:03:45

Monika ..önskar verkligen att jag skulle haft denna långpanna framför mig just nu...ser verkligen gott ut! Blev det lite rester kvar..så ställer jag upp ;) Visste ni att ca 75% av svenska befolkningen har fått lön idag och undrar vart pengarna tog vägen?..intressant återkommande mönster...Jul och miljonär, januari tystnad och "misär"..

TKB | 2011-01-25 19:49:02

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *