DET ÄR UNDERBART (NÄSTAN JÄMT) ATT BO PÅ DJURGÅRDEN!

11 februari - 2011 | 22 kommentarer

Fast inte när mjölken är slut (långt till affären!) eller när det har varit snöstorm hela natten (måste skotta oss ut)!

Dörren gick inte att öppna och vi såg inte ens ut!

Inifrån köket!

Inget att göra!

Bara att pälsa på sig, kliva ut i stormen och börja skotta så att barn, man och katt kan trippa fram!

Utifrån!

Efter en timmes skottning såg det i alla fall ut så här!

Men vad hjälpte det när vägarna inte var plogade och bussarna inte gick! Jag kan ju inte skotta vägarna…..

Beslutade mig trots allt för att skotta fram bilen och plötsligt dök den upp, plogen!

Jag kände mig som Tjorven på Saltkråkan när båten kom från stan! Studsade upp och ner, tjoade och vinkade!

Det var ju bara det att nu fick jag en ny tvåmetersvall bakom bilen……och William, som hade ställt in sig på en ”ledig” dag från skolan surnade till på tonårsvis!

Droppade barnen och gled in på Valhallabageriet.

Och där stod de och log mot mig, Semlorna!

Plötsligt kändes det som att all möda denna morgon var värt allt besvär!

Hemåt igen!

Vad händer?

Nu är det plogat men en svan!!! promenerar långsamt på ”min” väg!

Och beslutar sig sedan för att parkera! på ”min” parkering!

Jisses! Vilken morgon!

Hur ska denna dagen sluta?


Eva, tack för tipset om Falksalts flingvariant! Inte för att jag använder mängder med salt, men glad att fligsaltet nu har jod... Kicki: barndomskamrat med Pamela? Är du handbollstjej och från Hudik... Nu blev jag nyfiken också.

Biggan | 2011-02-12 13:42:34

Kicki! Nej jag brukar inte använda hjorthornssalt i andra vetebröd. Och detta semmelrecept är verkligen världens bästa! Eva! Bra tips! Tack för det och trevlig helg! Maud! Ja vår vill vi ha fast idag är det ju en magiskt vacker dag här på Djurgården! Istappar av alla sorter! långa, på tvären som glasskulpturer! Och vassan! Så vacker med "glas" på! /Monika

monikasmat | 2011-02-12 11:22:38

Vilket äventyr! Jag kunde inte heller köra in till jobbet i går. Samåkte med maken och det var knappt vi tog oss in på dessa oplogade vägar. Hade först en dålig natt eftersom jag trodde huset skulle blåsa bort vid ett antal tillfällen. Stackars svanen! Tur att den har en varm "dunjacka" på. Jag älskar också semlor (åt en i går) och dessa ser fantastiska ut. Ja det var en fin "belöning" för dig efter allt arbete med snön. Nu får det väldigt gärna bli vår om jag får bestämma. Ska åka skidor i dag och det är skönt det också förstås. /Maud

Maud | 2011-02-12 09:50:35

Apropå - jag tror det var Biggans funderingar om flingsalt häromdagen vill jag tipsa om att Falksalt nyligen lanserat ett sådant med jod. (Vi behhöver jod för att må bra)Trevlig helg Monika och alla hennes bloggvänner.

Eva | 2011-02-12 09:02:45

Kunde inte hålla mig efter allt frestande med snack om semlor! Så nu är vartfall bullarna bakade och de var fantastiska goda bara som "slätbullar". Säkert hjorthornsaltet som gjorde de så luftiga. Har aldrig bakat vetebröd med det tidigare. Använder du det till andra vetedegar också. I morgon ska semlorna fyllas, kan knappt vänta! Ja det är Pamela jag kan tacka (och dig!) för att matlagningsinsp. har kommit tillbaka efter en "småbarnstidsperiod".

Kicki | 2011-02-12 00:14:03

Kicki! Klart att jag svarar! Det är ju hela grejen! Och ja, inte klokt att vädret (som blev ännu värre under dagen innan det sprack upp!) kan kännas igen även hos dig i samma ögonblick! Och barndomsvännen är det Pamela? Biggan! Åh, ta hand om ditt ryggskott! Rör på dig om du kan, det blir bättre då! Och ja, nu vill vi ha vår men först kommer jag till Åre! vecka 9! Kram! /monika

monikasmat | 2011-02-11 19:56:45

OK- kommer på stört! Minns en gång... du var i Åre och jag "hotade med" att ta sparken över Storsjöns is till dig och Årebyn, med termos och korg packad.... Jag har ju min stuga på andra sidan ...Spark är inte dumt där uppe... Behöver du skotthjälp så hojta hahaha Själv har jag ett underbart ryggskott i dagsläget, det blir så när man överskattar läget och tar i... Nu vill vi har vår! Hur tjusigt det än är i naturen. Ha en avkopplande, välförtjänt kväll!

Biggan | 2011-02-11 19:22:25

Jaa, det är så kul att läsa din blogg. Man väntar sig ytterligare ett delikat recept eller middagsförslag för helgen, så kommer du med en sådan underbar historia som denna! Så beundrar jag dig för att du tar dig tid att svara på inläggen! Det är min kära barndomsvännina, en viss chefredaktör för en "royalistisk tidning", som fick mig att börja laga mat efter dina recept. Så det tackar vi henne för! Otroligt att det är likadant väder i Stockholm som 150 mil norrut i nord Norge där jag bor!

Kicki | 2011-02-11 19:21:01

Pia! Ja, semlorna var värt det! Men svanen???? Vet inte hur du gjorde med ponnyn men svanen lydde inte mig.... Helene! Jag skulle mest av allt önska att jag hade en sparkl! Åse! Skål! KJag är med dig! Tog det bästa vinet! (till mig själv,,,,bara barn här!) och jodå pilgrimsmusslor till mig och tacos till de andra...Skål igen;)! Bigge! Här gick det inte att promenera förrän efter klockan 3 men då var det å andra sidan väldigt vackert...... Biggan! Kom hit!!! /monika

monikasmat | 2011-02-11 18:55:18

Ett PS från mig: Rena rama lyriken Monika : Och där stod de och LOG MOT MIG SEMLORNA!!!!! Djiiisuss quinna heja heja

Biggan | 2011-02-11 18:40:06

Men kära nå´n, vad du sliter människa!!!!! Så underbart att du kan, vill och orkar berätta med din fantastiska HUMOR..."skottar så att barn och hulde maken kan tassa ut" mm, mm. Och Monika så underbara bilder- rena rama jul-korten, vore jag du skulle jag absolut använda mig av bilden på huset med den halvöppna grinden, oj oj oj rena sagostämmningen, mitt i skottandet och slitet. Instämmer med Ase, krafsa fram något riktigt smaskigt till dig själv nu i kväll, det är du värd med råge. Kram du är toppen!!!!!!!!!

Biggan | 2011-02-11 18:36:39

Vackra bilder! Gillar att vi får vara med dig. Som hos oss i nov-dec 2010, men inte 17 var det plogat hos oss förrän efter d y g n ! Har efter långpromenad delat semla med en väninna idag. Räcker mer än med en halv tycker vi. Man njuter liksom mera då.

Bigge | 2011-02-11 18:24:59

Efter dag som denna,.. tycker jag absolut du skall krafsa fram allt vad läckerheter du kan tänkas hitta, vad gäller såväl mat som dryck , själv fortsätter jag på den "inslagna" vägen , märker att jag blir mer och mer spirituell,... kan väl aldrig bero på vinet ???!!!! Skål & Gutår !!!

Åse | 2011-02-11 18:12:25

Hej! Vilka fina bilder, men inte mer snö......Denna gången har vi klarat oss i Skåne, bara några få snöflingor har dalat ( ska kanske inte säga för mycket ) Njut helgen! Det är bara fram med sparken/ skidorna igen! kram Heléne

Heléne Persson | 2011-02-11 17:55:16

Ja jisses vilken morgon du haft! Men semlorna var ju värt lite slit tycker jag. Och en stilig svan, själv hade jag en trind liten shetlandsponny framför bilen som tydligen smitit från sin hage =) Mvh Pia

Pia | 2011-02-11 17:50:04

Tack Åse! Och nu blir jag väldans avundsjuk på din middag! I dag är det/blev det barnens dag! (Genrep) och det blir ve och fasa Tacos! Men vet i f-n om jag inte ska krafsa fram några pilgrimsmusslor till mig.... och det bästa vinet därtill! Karin! Ha, ha.....vilken syn! Och jag har en jättebra mascara, den tål allt! Förutom ljummet vatten.....det är så den tvättas bort! Lisa! Ja, det var otroligt! Gunilla! Åh, tack själv! Så kul! Tycker att jag känner er alla! Märker direkt när en "ny" dyker upp! /monika

monikasmat | 2011-02-11 17:43:29

Så härlig berättelse och underbara bilder! Tack, Monika för din blogg med goda recept och inte minst, allt trevligt du skriver om din familj. Det är så roligt att följa dig och jag missar inte en dag. Tusen, tusen TACK!

Gunilla | 2011-02-11 16:48:32

Vilka härliga bilder, det låter helt otroligt!

Lisa | 2011-02-11 13:05:53

Samma väder här i natt o i morse men nu skiner solen från en underbart blå himmel :-) ,min man körde fast och jag fick ut o skotta , när jag kom till kontoret så undrade mina kollegor om det var Halloween ...tittade i spegeln och såg att mascaran hade runnit rejält i snöstormen ...måste införskaffa en vattenfast ;-) SEMLOR = ha begär :-)

Karin | 2011-02-11 10:56:20

Applåder och visslingar (får man inte bara på teatern) för din insats!! Här råder "force majeure" , inget semlebak i sikte, däremot framåt e.m. grillad hängmörad ryggbiff med "rödtjut" därtill , mycket ved inplockad för brasan ,..tror bestämt vädret inbjuder till att bli litet "lagom salongsberusad" Suverän morgonberättelse du bjöd på , vacker svan . Trevlig helg !!!

Åse | 2011-02-11 10:41:07

Doris! Jag har bytt ut vetemjöl till siktat dinkelmjöl i brödbak och det fungerar bra. Jag har dock inte provat med bullar och kakor men ser inte varför det inte skulle gå. Tänk bara på att siktat dinkel suger upp mer vätska än vetemjöl så ta alltså lite mindre mjöl så att inte degen blir för hård och kompakt! Lycka till och berätta gärna hur det gick om du provar! /Monika

monikasmat | 2011-02-11 10:25:41

Ja jag tycker det är underbart att bo i Göteborg...och nu blev jag sugen på att baka minisemlor...dina "Världens godaste semlor"...men du kan jag ta dinkelmjöl tro? Kram

Doris | 2011-02-11 10:13:40

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *