Dags för nässlorna!

6 maj - 2011 | 16 kommentarer

Ja, idag är det dags för nässlorna! Och har ni inte tid att plocka nässlor just idag så kan ju detta bli ett trevligt helgpyssel!

Nässlorna som växter i min trädgård är vanligtvis inget jag älskar, snarare tvärtom! Men när jag avnjutit denna goda soppa förlåter jag dem för allt!

Den allra godaste nässelsoppan görs på späda nässlor. Toppskotten fungerar också bra om nässlorna mot förmodan skulle hunnit växa sig för kraftiga.

Gummistövlar, handskar, sax och en korg att lägga de nyskördade nässlorna i är nödvändiga redskap.

NÄSSELSOPPA
Riktig vårmat som också kan serveras som festlig och fin förrätt i vackra koppar
2 l nyplockade späda nässlor
Ca 9 dl vatten
1 msk smör
3 msk vetemjöl
2 buljongtärningar (grönsaks- eller höns)
2 dl grädde

3 msk torr sherry, (kan uteslutas)

Salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING OCH GARNERING
Ca 250 g färskrökt lax i strimlor eller sidfläsk i tärningar
4 msk fint klippt gräslök
3 hårdkokta ägg i halvor eller 6 pocherade ägg

Skölj nässlorna noga, ta bort eventuella rötter och grova delar.

Koka upp ca 5 dl av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Lägg de kokta nässlorna i kallt vatten så behåller de sin gröna färg.

Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet, ca 4 dl. Koka ett par minuter. Grovhacka nässlorna och tillsätt dem. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och smaka av soppan med salt och gärna lite sherry.

Servera den het och nykokt med lite strimlad färskrökt lax (eller stekt tärnat sidfläsk) och en ägghalva i varje tallrik. Strö till sist över fint klippt gräslök.


Åse och Monika ööh..komplimang? og andra sidan undrade precis var jag har varit..men det var ju "pantertanterna" som jag smög mig på..;) fast jag biter inte och mig går det icke att vaccinera sig emot... Varför skulle man det? Önskar er en underbar sommarmåndag med eller utan nässlor! Biggan - det är just det! du är flexibel jänta med många stilar;) Gott och läsa att du är i farten...klem!

TKB | 2011-05-09 09:26:46

Biggan! Det förstår jag absolut! Men kan inte låta bli att berätta att jag snusar när jag skördar mina nässlor...;)! /monika

monikasmat | 2011-05-07 13:57:02

A pro på civilisationsläget.... Här har man klafsat runt i storstövlar på dyngsura myrar, stretat och spottat snus i motvind... ..på hemmaplan anpassar "man" sig... tar på dom små chica, nätta stövlarna promenixar ut i grönskan med korg på armen och klipper nässlor med nagelsax och behandskad hand... Jag lovar- det är skillnad!

Biggan | 2011-05-07 12:03:37

Mrs G! Då måste du prova! Och åh, nässelsoppa är godare än grönkålssoppa! /Monika

monikasmat | 2011-05-07 06:34:59

Nässelsoppa har jag faktiskt aldrig smakat, men det beror förmodligen på att man ofta förknippar dessa med obehag:) Smakar det bättre eller sämre än grönkålssoppa?? Väldigt söta rosa gummistövlar! Mrs G

mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com | 2011-05-06 22:01:57

Gott! Gjorde vår soppa för ca 2 veckor sedan. Jag torkar även nässlor och dricker som te´. Nyttigt och gott! Trevlig helg! Kram Heléne

Heléne Persson | 2011-05-06 17:51:30

Åse! Tänk om man ändå var en av tanterna (det är jag ju nu) på väg till Djurö (inte!)! Ha det så härligt och nu blir det bara varmare och varmare...eller hetare och hetare;) beror på hur man ser det! Elin Maria! Bra förslag! Biggan! Tycker det är lite kul att nässlorna eller nässelpyssel betyder tillbaka till civilisationen...härligt! /Monika

monikasmat | 2011-05-06 16:50:34

Nässlor- härligt- här ska plockas! Har haft ca två fantastiska veckor i Jämtland. Vädret har bjudit på "ömse" från sommaraning till kyla, regn, snö. Hittade ett rejält björnspår uppe vid vallen- huga huga--det fotades! Mängder av ripor vid skogsstigen. Tranor i luften konkurerade om luftrummet med fjällräddningens helikoptrar, som har sitt stråk in till Härjdalen ovanför vårt hustak... Hemma tillbaka till civilisationen igen- tvära kast- då passar det bra med litet nässel-pyssel. Mjuk övergång vildmarksliv- stadsliv...det gäller att anpassa sig "light"... Inga fjällämlar i sikte här på trottoarerna! Slut reseskildring. Trevlig helg till alla och en specialare till Åse "njut med pantertanterna"!!!

Biggan | 2011-05-06 15:34:36

ÅH, LÅT MIG BARA FÅ TIPSA OCKSÅ ANG. NÄSSLORNA. FRYS IN LITE AV DE "GRÖNA " , INNAN DET BLIR FÄRDIG SOPPA. JAG TÄNKER ANVÄNDA MITT FÖR ATT TESTA ATT GÖRA GRÖNT MOS, ELLER GRÖNA POTATISPLÄTTAR E. D. JAG FÖRSÖKTE FÄRGA ÄGG I PÅSKAS, MEN DET GICK NÅGOT SÄMRE. MEN JAG MÅSTE JU FÖRSÖKA. VACKRA GLAS, KOPPAR, NÅT SMÅTT TILL GÖR SITT. NJUT PÅ BARA, HÄLSA VÅREN & KÄNN ER UTVALDA. TREVLIG HELG ÖNSKAS DU MONIKA & BLOGGARNA & TACK ATT DU SLÅR ETT SLAG FÖR NÄSSLORNA !

ELIN MARIA SUNDBERG | 2011-05-06 14:47:17

... Är ju det som är så "spännande",.. vet aldrig vem som "smyger" i markerna ,.... TKB ,.. med sitt suveräna sätt att ,.. i såväl,.. svenska ,..som norska , i sig själv ,.. skriva vad han/hon tycker ,.. räcker så bra !! Full fart framåt för oss "tanter" som skall "dra till "Djurö" och "förlusta" oss i helgen !!!! hälsar Åse

Åse | 2011-05-06 14:46:03

Åse! Äntligen tillbaka! Men ha, ha,,jag läste fort i solen! Tyckte det stod TKB fluerar i markerna;) /Monika

monikasmat | 2011-05-06 13:36:36

... Underbart e kort !!,.. om man inte vaccinerat sig !!! TBE fluerar i markerna !!! " Pantertanter" skall till Djurö på Nässelsoppa och annat gott ,... efter "plockning" , av nässlor "avlusas" de som inte vaccinerat sig ,... sedan ,... soppa ,.. mat, dryck, och mycket ,.. mycket mera ,... (sån't som bara "tjejer" kan ),.!!! Trevlig helg önskar Åse,... som faktiskt tycker att nässelsoppa är (med trevligt sällskap därtill ),.. en i sig , helt fantastiskt god ,.. och nyttig måltid)

Åse | 2011-05-06 13:08:22

Martina! Jaaa, det måste du;)! Gunilla! Jaaa! Och bra val på dryck! TKB! Ha, ha....detsamma! /Monika

monikasmat | 2011-05-06 08:25:07

Plötsligt "brände det till" i smaklökarna;)...Önskar dig en trevlig fredag och Gunillas "brandsläckare" lät inte illa...

TKB | 2011-05-06 08:19:49

Guuud vad gott! Och så en frisk sauvignon blanc till det, va?!

Gunilla | 2011-05-06 08:07:25

Jag har aldrig testat nässelsoppa men alla säger ju att det är så gott...ska jag behöva ta fram stövlarna, handskarna och saxen....:-)

Martina | 2011-05-06 07:24:06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *