Små saker som skänker stor glädje!

10 maj - 2011 | 11 kommentarer

Ja nu börjar det! Nu poppar det upp härligheter överallt i min trädgård!

Inte nog med att det är så vackert så man kan gråta när såväl plommonträd som äppelträd som körsbärsträd står i full blom så vet min glädje nästan inga gränser när jag ser att min plocksallad kommit upp ur jorden! Det är ju faktiskt bara en vecka!!! sedan det snöade!

Det här är en underbar sort! Snabbväxande, god och dessutom vacker, här finns alla färger från grön till violett!

Jag kunde denna morgon också skörda årets första rabarber!

I kväll får det bli smörstekta rabarber med mandelgrädde, mums!

Och blomsterprakten utanför köket är som en konstnärs palett!

Titta bara på den här tulpanen, hur är det möjligt att naturen själv kan skapa något så vackert i både färger och mönster?

Tack för det! Detta kära vänner, är små saker som skänker mig en så stor glädje!

SMÖRSTEKTA RABARBER MED MANDELGRÄDDE

Späd rabarber som steks i smör och socker är en härlig dessert. Mandelgrädden är god till men kan också ersättas av vaniljglass.

6-10 stänglar späd rabarber

4 msk smör

4 msk strösocker

Några kvistar citronmeliss eller röd basilika

MANDELGRÄDDE;

1 gelatinblad

3 dl vispgrädde

100 g mandelmassa

TILL GARNERING;

Rostade flagade mandelspån.

Börja med mandelgrädden då den ska kylas i några timmar innan serveringen. Blötlägg gelatinbladet i 10 minuter i kallt vatten.

Riv mandelmassan grovt och lägg ner den i en kastrull med grädden.

Värm grädden tills mandelmassan löses upp. Rör hela tiden.

Krama ur gelatinbladet och tillsätt till gräddblandningen. Rör om tills bladet löst sig. Häll upp i en skål och kyl i några timmar.

Dela rabarbern i c:a 3 cm långa bitar. De behöver inte skalas.

Smält smör och socker i en stekpanna på inte alltför hög värme. Stek rabarbern mjuk. Rör ner bladen från citronmelisskvistarna. Ta upp och servera tillsammans med mandelgrädden. Garnera med rostade flagade mandelspån


Lycka till Erik! Och att prova sig fram är enda sättet att lyckas! /Monika

monikasmat | 2011-05-14 08:12:40

Tack Monika. Har bunkrat upp på några olika sorter så få se vilka som blir finast, trail and error. :)

Erik | 2011-05-14 06:04:58

Erik! Åh, det finns många bra sorter! Just den som jag satte har jag köpt i Italien. Jag har nämligen som "sport" när jag är i dessa sydligare länder att köpa med mig fröer och lökar hem! Men Runebergs och bröderna Nelson brukar vara bra! Lycka till! /Monika

monika | 2011-05-12 07:03:32

Monika ska sätta plocksallad i helgen, vilken är tillverkaren av dina fröer?

Erik | 2011-05-11 21:09:41

Ja, Heléne! alldeles underbart! /Monika

monikasmat | 2011-05-10 21:20:13

Håller med! Visst är det härligt! Kram Heléne

Heléne Persson | 2011-05-10 19:49:19

Mrs G! Ja, rabarberna är underbara, dessutom är de starten på allt det goda som komma skall! Martina! Åh, redan??? Fy, vad avundsjuk jag blir;)! Biggan! Åh,,,men det är skönt att längta också:) eller hur?! Forsell! Vilket bra tips! Det borde vi alla göra! /Monika

monikasmat | 2011-05-10 19:11:51

Apropå att se det stora i det lilla. Jag försöker praktisera det lilla knepet, att notera tre positiva saker med dagen, före läggdags. Stort som smått. I lördags, så var faktisk en av de tre sakerna, rabarber- och hallonpaj med vaniljglass - i solskenet på balkongen. Helt toppen, faktiskt!!

Forsell | 2011-05-10 13:51:33

Monika! du är helt f-ing uderbar! Livsnjutare, estet, att kunna se det stora i det lilla och vara tacksam, uppskatta allt det här vackra omkring, som nu bara poppar upp ur marken med raketfart! Vilken glädje. Jag är också lagd åt det hållet, men har en känsla av vemod blandat med allt det här vackra. Den effekten har våren på mig, men jag "jobbar på det". Här är allt mycket senare, om ca en vecka kan jag nog peta ner alla mina frön i landen. Ha det så bra och en vårkram från mig!

Biggan | 2011-05-10 13:41:00

Javisst är det härliga tider! Jag kan snart skörda min sallat som jag sått i min drivbänk ;-)

Martina | 2011-05-10 13:29:32

Åh så härligt med rabarber! Det har vi också i vår lilla trädgård! Så gott med rabarber och vaniljglass. MRS G

mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com | 2011-05-10 11:28:38

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *