Stekt inlagd strömming på knäckebröd!

7 juni - 2011 | 7 kommentarer

Blev min lunch idag!

Visserligen hade jag inte stekt och lagt in den själv, men gott var det, perfekt lunch i sommarvärmen!

STEKT INLAGD STRÖMMING PÅ KNÄCKEBRÖD

Salt och gott! Det finns oftast färdig inlagd strömming att köpa, men det är så gott och väl värt att göra själv. Receptet räcker till 6  smörgåsar.

1 kg orensad eller 600 g rensad strömming

1-2 tsk salt

Ca 1 1/2 dl grovt rågmjöl

2-3 msk smör

LAG;

3 dl vatten

3/4 dl ättikssprit

1/2 dl strösocker

2 lagerblad

10 kryddpepparkorn

TILL SERVERING;

1 röd lök

1 liten knippe persilja

1 citron, skalet

6 rejäla bitar knäckebröd

Rensa och skölj strömmingen på följande vis; Klipp bort huvud och fenor. Klipp upp buken och tag ur innanmätet. Lossa ryggbenet genom att föra tummen utefter benet. Tag bort benet så att de flesta småbenen följer med. Skölj den till sist under rinnande kallt vatten.

Gnid in den med salt och låt den stå en stund.

Lägg ihop filéerna två och två. Vänd de i rågmjölet.

Hetta upp smöret i en stekpanna och stek den långsamt på båda sidor. Låt kallna.

Koka upp ingredienserna till lagen och häll den varm över den kalla stekta strömmingen. Ställ kallt i några timmar.

Skiva löken tunt och grovhacka persiljan. Lägg upp ett par strömmingar på varje knäckebröd. Placera några skivor rödlök ovanpå. Garnera med persilja och rivet citronskal.


Maud! Hoppas det inte regnar på er idag! Mrs G! Det låter vackert med päronträdet! Brittis! Jaa, gör det! Kicki! Åh, vad gulligt! Hoppas rosévinet smakade! Biggan! Tänk, vilket sammanträffande! Och jag håller med, till detta blir det nog inget vin.... TKB! Japp, champagne smakar ju alltid:)! /Monika

monikasmat | 2011-06-08 10:04:42

Nejnej..inte vin till strömming...kall lättöl möjligtvis och om man sig..ett glas champagne innan;) Ljuvlig sommarkväll!

TKB | 2011-06-07 22:09:51

Tänkte just göra ett inlägg om att här käkar vi ströming på längden och tvären just nu i stan!!!! så ser jag ditt inlägg Kicki....har du varit hos Pamela tro.... I går "röck" en bekant till oss upp två stycken tioliters-hinkar strömming nere vid kajen i hamnen.... Hans fru hade att göra halva dagen, det blev både flundror, rullströmming, senapsgravad och vitlöksvarianten. TKB...inga vintips till det pleace......ÖL blir nog bäst!

Biggan | 2011-06-07 21:50:39

Super gott! Just vart på besök i min strömmingstäta hemstad, Hudiksvall. Har ätit strömmingslåda, rullströmming och stekt inlagd. Blev tyvärr inga stekta strömmingsflundror med potatismos och rödbetor denna gång. Men det blev ett par glas rosevin med den monarkistiska chefredaktören och fick då konstaterat som jag trodde, att du är en riktigt trevlig kvinna också IRL.

Kicki | 2011-06-07 21:13:54

MUMS!! Måste gå via strömmingskiosken, Slussen, i morgon...

Brittis | 2011-06-07 20:26:15

Åh stekt strömming, eller sill som vi säger här i Skåne:) Stekt sill är sommar för mig, verkligen. Mormor brukade steka dubbla fileér med persilja mellan i rikligt med smör. Till det fick vi nypotatis och kall kaffegrädde. Det bestämde morfar, liksom att det skulle ätas i skuggan av det stora päronträdet. Kram Mrs G

mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com | 2011-06-07 20:08:02

Gott! Det var länge sedan jag åt strömming på knäckebröd. Här blev det köttfärssås och spaghetti i värmen. 33+! Men det blev gott det också. I morgon har vi skolavslutning. Har skrivit kort och gjort iordning böcker till mina kära elever. /Maud

Maud | 2011-06-07 20:02:25

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *