Midsommarstången var nog den mest…

25 juni - 2011 | 22 kommentarer

….romantiska vi någonsin haft!

En närstudie av dekoren!

Under görning…

Och vi gjorde som hela Sverige, grillade såklart!

Kött!

Sedan blev allt som vanligt, brännboll!

Kanske lite farligare i år eftersom någon kastade iväg racket istället för bollen! Andlösa väntade vi på var det skulle landa, på vem (ve och fasa!) eller vems bil! Som av ett under landade det emellan min och domarens!

Och domaren till brännbollsmatchen…

…var densamma, men i år lite generösare! (Ja, vi (jag!) vann!)

Lite goda ord på vägen fick vi också…

Liksom snittar och Champagne…

Sillar!

Mina goda som ni vet….med sällskap av Årets sill, purjolök och svartpeppar!

Olika tillbehör till det grillade, Smörkokta morötter, Mozzarella, visserligen utan jordgubbar för dem åt sötnosen Isak upp!, grönsallad och kokta rödbetor med fetaost!

Och TVÅ! desserter!

Min smulpaj med jordgubbar och rabarber förstås! Men också en underbar Pavlova som E-M gjort (efter mitt recept;)!

PAVLOVATÅRTA

En tårta som endast består av skir maräng och fluffig grädde med färska bär som enda dekor precis som det anstår en äkta ballerina.

BOTTEN;

5 äggvitor

2 1/2 dl strösocker

TILL FYLLNING OCH GARNERING;

5-6 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

1 l färska bär

Vispa äggvitorna till hårt fast skum. Vänd försiktigt ner sockret.

Rita en rundel, c;a 25 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Lägg på en plåt och bred ut marängsmeten så runt och jämt som möjligt.

Ställ in i 250° varm ugn, men stäng genast av den. Öppna absolut inte luckan de första 15 minuterna. Låt marängen stå i ugnen i några timmar eller över natten.

Lägg upp marängbotten på ett fat. Vispa grädden och smaksätt den med vaniljsocker. Tillsätt några droppar röd karamellfärg. Bred ut över marängen och garnera med massor av bär.


mariab! Du kommer inte att bli besviken! Min maräng är exakt så som du säger:)! /Monika

monikasmat | 2011-06-30 19:12:39

Lite receptsnack månne? Pavlovor (heter det så i plural?) tycker jag är bland det godaste som finns men ack ack så svåra att få till. Maräng-delen alltså. Och det är på marängen det hänger om Pavlovan blir god tycker jag. Vill ha en maräng som är svagt knaprig på utsidan och mjuk och kletig innuti. _En_ gång har jag lyckats perfekt och serverat en Pavlova som tom var svagt svagt ljummen och kletig inuti och knaprig utanpå, med en liter grädde och bär ovanpå blev det en symfoni som hette duga. Men alltför ofta, både när jag gör själv och när jag äter på restaurang är/blir marängen enbart hård och spröd. Rakt igenom. Inte alls lika gott. Kruxet är att det blir olika även när jag inbillar mig att jag bakar exakt likadant, maränger är egensinniga. Ska prova ditt recept nu och se vilken maräng-skola den bekänner sig till, den hård-spröda eller knaprig-kletiga ;). Som vanligt, tack för en fantastisk blogg.

mariab | 2011-06-30 15:41:01

TACK-Elin Maria, du har skrivit på ett moget och gulligt sätt! Klart man SKA och FÅ "ryta" till lite men hallå....får jag välja nu på 40 plus ÅLDERN..... så mera hummer och champagne :-)! Why not? Har man bara hälsa så go go go.... Go Monika I LOVE yOU! cARPE DIEM för fasen alla gamla "näbbisar" <3

Millan | 2011-06-27 19:44:00

God Morgon! Det fina med mig är att jag inte är ett dugg långsint! Det tråkiga, att jag inte är stenrik, (om det nu var detta det gällde?) däremot otroligt oekonomisk (och generös)! Jag får nog sjutton gno ihop till varenda öre....och till annat också! Svår ekvation för en som är född njutare.... /monika

monikasmat | 2011-06-27 08:32:49

Men god morgon ladies,gäddor och hälleflundor:) Det är just olikheter och variationer i mat,dryck,stil och personligheter som gör att vi utvecklas! Så tack Monika för din generositet med bred och varierande matmeny..finns till alla dagar och konstillationer:) Biggan, pölsa finns också med fast kanske inte 7 dagar i veckan? ;) Önskar alla en fin och skön sommarmåndag.

TKB | 2011-06-27 06:32:14

"Oops! " Hoppsan Kerstin" !!! Vilken tråkig vändning detta blev. Vill inte vara Gädda längre,.. tror jag förvandlar mig till en läcker Hälleflundra Skön vecka på er .

Åse | 2011-06-27 05:42:28

GOTT SLUT MONIKA PÅ HELGDAGARNA & HEJ ALLA SMÅ & STORA NÄBBGÄDDOR & VAD MER ??JO, GULLEFJUN ! DET ÄR SOM DET ÄR.SJÄLVFALLET ÄR VI FLERA, SOM INTE HAR MONIKAS EKONOMI, ELLER LIKA GOD RÅD. MEN VA´17 ?? LIVET ÄR INTE LIKA FÖR ALLA ELLER RÄTTVIST. TÄNK I STÄLLET PÅ DET NI HAR & VAR GLAD ÅT DET. NÅGON MÅSTE GÅ I SPETSEN, SYNAS I FRONT & VI FÅR JU VARA MED. GLÄDS ÅT DET & TÄNK PÅ, ATT NÅGRA HAR EN MER JÄMBÖRDIG MAN & TÄNK PÅ, HUR VÅR MONIKA FÅR SLITA MED SÅVÄL KOGÖDSEL, SOM HÄMTNINGAR & FOTBOLLSMATCHER. SKULLE NI VILJA HA DET SÅ ???? MIN SALIG FAR SADE : ATT VAR & EN FÅR GLÄDJAS ÅT SIN VATTENGRÖT. OM MAN LÄR SIG SE DET POSITIVA I T.EX SMÅ FRAMSTEG, JA DÅ FINNS DET MYCKET ATT GLÄDJAS ÅT. & TÄNK, ATT VI FÅR HÄNGA MED, FAST VI ÄR PÅ 50 +, MINST. DET ÄR NÅGOT ATT VARA TACKSAM FÖR. JAG ÄR DET. VAR DET NI OCKSÅ & JAG TROR NI ÄR DET. KANSKE VILL NI VÄSSA LITE NU, IFALL INTE DE 7 BLOMMORNA INTE GAV UTDELNING. MAN VET JU ALDRIG. LIVET ÄR KORT. FORTSÄTT ATT MYSA. TÄNK OM INTE BLOGGEN FANNS, DET KUNDE JU VARA " INTRÄDESPROV ". VÅR RÄDDNING ÄR " TEKOPPAR, GÄDDOR & GULDÅLDER SAMT SYSTERSKAP MED MASSOR AV EN TYST KUNSKAP." ALLA NI ÄR BRA PÅ NÅGOT, KOM I HÅG DET. I BLAND FÅR VI BARA VARA & LANDA I OSS SJÄLVA. DET KAN RÄCKA FÖR IDAG. NU HÄLSAR JAG VECKA 26. HURRA !!

ELIN MARIA SUNDBERG | 2011-06-26 23:34:19

Monika, jag blev oerhört ledsen över att du reagerade som du gjorde i ditt svar. Själv trodde jag att jag uttryckte mig ganska tydligt,att:JAG UPPSKATTAR DIN BLOGG PGA ATT JAG SER DIG SOM EN OTROLIGT POSITIV PERSON/lighet/. DET jag inte tyckte var riktigt "min bag" var att jag tror att ALLA INTE HAR DEN EKONOMIN, som tillåter allt av livets goda/dit hör även jag/ Min slutklämm "mer pöls åt folket" var menat som ett något skruvat skämt, syftande på detta faktum. Tack för mig.

Biggan | 2011-06-26 22:02:59

Hej alla Gäddor! Nu tänker jag bita ifrån! Biggan! Fy! Jag är den jag är och det som finns runt omkring mig är också jag! Och jag hade aldrig kunnat leva bara på pölsa, så det så! /Monika

monikasmat | 2011-06-26 19:28:40

Åse; nu fick du fart på mig, jag har legat lågt och lojt här i min vassrugge ett tag... Ansett mig själv vara för mycket på hugget, du vet..... Får väl bida min tid och vara alert/pigg som en mört... de gånger jag känner, att nu jäsiken vill jag ha drag!!!!! Allt gott till dig tillbaka Åse, lev väl och riktigt. Monika, din personlighet gör att jag "fastnat" på bloggen, även om jag tycker mycket runt omkring är...ja kanske inte precis min bag........Mer pölsa åt folket!!!!

Näbbgäddan Biggan | 2011-06-26 18:41:36

Ciao! Här har Ni en Gammelgädda till...ha ha ;-) Ja ja man är inte mera än vad man känner sig.....ska inom sinom tid planera min 50 årsdag men det dröjer några år till :-) Midsommaraftonen såg lika trevlig ut för din del ;-).....härliga snittar ox´å.....alltså alltid fest ho´s Dig Monika ! Min midsomar var lugn m barn och midsommardans och God mat hos vänner...behövde göra en västerbottenpaj som vá GOD :-)! En god röra m bl a löjrom till och det vá lite fest även här! Du är så härlig Monika och tacka för att Du finns med här och förgyller våra/mina vardagar som helgdagar......ha en härlig fortsatt sommar.....kramar från Millan som diggar och diggar Dig!<3

Millan | 2011-06-26 18:27:08

Biggan,!! Jag skulle ju ligga och "lura i vassen" men när ytterligare en gädda dök upp så måste jag ju ge mig tillkänna , Allt väl önskar dig Åse

"Gammelgäddan" | 2011-06-26 17:31:27

Här har ni en gammelgädda till! Kram

Biggan | 2011-06-26 17:09:59

Åse! Phu...;)! /Monika

monikasmat | 2011-06-26 15:34:56

,... nej ,.. inte försvinna,.. ,..!!! Ligger bara likt "Gammelgäddan och lurar i vassen" (tycker ju som du förstått,. om din blogg ) Åse

Oj, Oj ,.. du härliga tjej !! ,.. | 2011-06-26 15:29:33

Kära Åse! Jag fortsätter som jag började, att dela med mig av allt som är jag, allt från recept, mina dagar, åsikter och ja till och med mina vänner! Att vara uträknat kommersiell har aldrig varit min mening, jag hyllar vad jag tycker är bra och dissar (eller ibland bara tyst kväver) vad jag tycker är dåligt! Att svara på frågor, oviktiga eller inte, ser jag som ett sätt att ge tillbaka! Trots allt är det ju så att om ingen läser vad jag skriver finns det ingen mening att skriva och jag är förvånad själv över hur viktiga ni blivit i mitt liv så om du tänker försvinna vill jag be dig (bestämt!) att komma tillbaka! /Monika

monikasmat | 2011-06-26 15:05:54

Återigen!!!,..,.. I år igen !!,..,..Så mysigt ni tycks ha haft !! På något sätt,.känns det som om,.. numera,... denna din "sajt" vuxit sig så stor så att den ibland ,.. (i mitt tycke) ,.. tenderar att bli ,.. litet väl "kommersiell" (,.. vilket ju naturligtvis ,.. måste vara syftet med att ha en blogg ), ,.. såväl som "dagbok" ,..som ur entreprenörsynpunkt. Jag har sagt det förut,... och säger återigen,... Du har lyckats !! Det som är imponerande är att du "sliter ditt hår",.. med att svara på alla såväl viktiga som oviktiga frågor. ( Förbanne mig är du inte inte bara en viktig del i recept,... utan också, i en mera social funktion ),..,ja,.. jag är imponerad !!,... säger Åse ,... som litet såhär,.. tackar för sig !!!!

Namn | 2011-06-26 14:32:56

Mrs G! Absolut:)! Therese! Åh, "bara" skagenröra och gåslever med rödlöksmarmelad;)! TKB! Trevlig färd! /monika

monikasmat | 2011-06-26 08:35:43

Grattis till vinsten! Blir både sugen och avens på maten...ha en fin söndag! Själv ska jag börja ta mig mot civilation genom den vackra skärgården:)

TKB | 2011-06-26 08:24:31

Lyckat midsommar och säkert det godaste maten...ha en fin söndag! Själv ska jag börja ta mig mot civilation genom den vackra skärgården:)

TKB | 2011-06-26 08:18:17

Åh, så mycket gott! Blev särskilt nyfiken på snittarna.

Therese - 100 saker att göra från en sjuksäng | 2011-06-26 00:28:05

Åh, det verkar ju som att ni hade en helt fantastiskt fin Midsommar! Kram Mrs G

mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com | 2011-06-25 23:58:52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *