Grattis alla män! Här kommer bästa födelsedagsmiddagen till er!

11 augusti - 2011 | 11 kommentarer

Jag har alltid varit en sådan där som vill tjuvkika lite i gottepåsen! Och klämma lite för mycket på julklappar och andra presenter!

Men idag var det väl ändå Thommy som fick en tjuvstart som hette duga på morgondagens födelsedag!

Vi blev tvungna att flytta dagen…. det blev ju värsta festen på fel dag!

Å andra sidan….

Vem kan klaga på Caprese, Smörstekt oxfilé med kantareller och rödvinssås, nyskördad färskpotatis, sallad och min underbara mandeltårta?

Och här kommer receptet!

Gör er till!

Köp det bästa av det bästa! Och då menar jag verkligen det bästa!

Bästa mozzarellan, (buffel), bästa kantarellerna (om ni inte kan plocka själva!), bästa kvaliteten på oxfilén (han fyller ju bara en gång per år!), vispgrädde, smör och ett riktigt gott rödvin!

CAPRESE

Skiva mozzarella och tomater. Varva med rikligt av basilikablad. Ringla till sist över generöst med olivolja, lite balsamvinäger, ganska rejält med flingsalt och nymalen svartpeppar. Mums!

SMÖRSTEKT OXFILÉ MED RÖDVINSSÅS OCH KANTARELLER

Man kan ju såklart göra en kantarellsås…men då blir Rakel besviken, hon fullkomligt älskar rödvinssås, ren!

Skär rejäla skivor av oxfilé, banka ut dem lätt. Hetta upp en panna med rikligt med smör. Stek köttbitarna i ca 3 minuter per sida. Tag upp låt vila.

Vispa ur pannan med några dl rödvin (ev någon dl vattten…) 1-2 buljongtärningar, koka upp. Späd med ca 3 dl vispgrädde, red av med lite mjöl utrört i vatten, vispa ner och smaka av med svartvinbärsgelé (eller sylt som jag gjorde idag:)!) salt och peppar…mmm.

Fräs kantarellerna i en torr panna. När pannan tystnar, tillsätt en rejäl klick smör, stek i några minurter. salta och peppra. Lägg svamparna i såsen eller servera dem bredvid.

Och Mandeltårtan….min egen Oscar! Receptet finns här, men strunta i kycklingarna om det inte är påsk!

Mat i all ära….

Men det här är väl ändå bästa presenten!

Och imorgon åker jag till Marstrand!


Oj här har jag visst missat att svara alla! Försvann väl i min Marstrandsresa! Men nu, nu när Biggan kom åter kan jag inte hålla mig! Jag säger bara Welcome back! Och Kram! /Monika

monikasmat | 2011-08-17 17:05:37

Åh, stort grattis till Thommy! Vad roligt att se bilder på honom, han var nog min idol när jag var yngre. Den smarriga middagen är han väl värd!

biggan | 2011-08-17 14:58:27

Vilken middag! Ja och han ser verkligen glad och lycklig ut och dessutom omgiven av sina barn. Fint! Så härligt för dig att kunna åka till Marstrand och få lite egen tid. Jag har börjat jobba och det blev en "chock" första dagen. Först att behöva kliva ur sängen såå tidigt och sedan börja använda hjärnan till viktigare saker än skönlitteratur, golfpoäng och grillmenyer kändes väldigt svårt. Ja ja det går väl över! Må så gott! /Maud

Maud | 2011-08-13 08:36:47

GRATTIS DU TILL MARSTRANDSRESAN ! MÅTTE DET BLI LITE EGEN-TID. VÄL UNT. DU FÅR " OHA " HELA NATTEN.........ELLER SOVA SKÖNT EFTER ALLT STÖK I DITT KÖK. NU SKA DU HA DET SÅ GOTT, OM ÄN KORT. NJUT, SNART TAR DET SLUT.

ELIN MARIA SUNDBERG | 2011-08-12 23:14:03

Ja den middagen med de ingredienserna och en strålande kocka kan ju inte ha varit annat än underbar! Kram Mrs G

Mrs G Http://ifalldayswereholidays.wordpress.com | 2011-08-12 21:51:22

Monika, kan förstå att Din Thommy må vara LYCKLIG som har Dig till Fästmö...:-)! Oxfilé är det bästa som finns tycker maken min mé med ett GOTT OCH DYRT VIN till hi hi :-) Ha det så härligt i underbara Marstrand <3

Millan | 2011-08-12 15:48:48

Forsell! Hoppas det är min Västerbottenpaj, den är bäst;)! Och det låter gott och som att han fullkomligt älskar Västerbottenost, som jag! Lycka till och gratulera från mig! /Monika

monikasmat | 2011-08-12 15:27:00

Instämmer med föregående - i såväl gratulerande, som MUMS!! Själva ska vi ha firning av son som fyller 12 år imorgon. Hans val av födelsedagsmiddag går inte heller av för hackor; Västerbottenspaj med löjrom till förrätt (recept från Allt Om Mat!), till varmrätt - här anas sonens dragning åt vissa ingredienser - Västerbottenlax med löjrom (recept från Allt Om Mat!) samt till dessert Mariannes nötkaka, med färska hallon, blåbär & grädde (recept från Allt Om Mat!). Så det blir nog också MUMS! Ha det gott i Marstrand!!

Forsell | 2011-08-12 12:30:32

Heléne och Julia! Han tackar och tar emot;)! /Monika

monikasmat | 2011-08-12 11:48:53

Maten ser helt makalöst god ut! Grattis till Thommy!

Julia | 2011-08-12 09:35:31

Grattis till Thommy! Vilken middag! Kram Helene

Heléne Persson | 2011-08-12 09:13:59

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *