Mer med äpple!

31 augusti - 2011 | 2 kommentarer

Lite ”småslak” är jag allt  idag efter en fantastiskt trevlig eftermiddag/kväll igår som började på Konserthuset med prisceremonien för polarpriset!

Detta mina vänner är en synnerligen elegant tillställning med underhållning. Gårdagens riktiga höjdpunkt stod nog min bordskavaljer från förra året, Ola Salo för!

Shit vad han är bra!

Han fick ALLA att klappa med i Patti Smiths hit ”People have the Power”!

Idag fortsätter jag på mitt äppeltema!

Jag har ju alltid drivits av en stark lust att skapa nya idéer och smaker!

Särskilt när det kommer till förädling, dvs att lägga in, koka sylt, marmelad och gelé. Det är denna lust som också gjort det möjligt för mig att komma på prickiga mos och randiga marmelader!

Idag bjuder jag på ett underbart gott äppelgelé med timjan. Det svåraste här var att få till hur jag skulle få timjan över hela gelét och inte bara i botten eller på ytan av burken!

Men till slut så lyckades jag!

ÄPPELGELÉ MED TIMJAN

2 kg knappt mogna syrliga äpplen eller för mycket vacker gelé, paradisäpplen.

1 l vatten

9 dl strösocker per liter avrunnen saft

2 msk torkad timjan

Skär äpplena i bitar, paradisäpplen i halvor.

Koka upp vattnet, lägg i frukten och låt koka under lock i ca 10 minuter tills frukten är mjuk. Häll massan i en silställning och låt självrinna ca 30 minuter.

Mät upp saft och socker. Koka saften i 2 minuter utan lock. Ta grytan från värmen och tillsätt socker lite i taget och till sist timjan. Rör om tills sockret löst sig.

Koka upp och låt koka kraftigt utan lock och omrörning i 10 minuter. Gör geléprov. Koka eventuellt ytterligare några minuter.

Ta grytan från värmen och låt stå ca 5 minuter. Ös upp gelét i varma väl rengjorda burkar. Fyll ända upp, geléet krymper då det svalnar. Förslut genast.


Lia! Här kan du se! http://blogg.alltommat.se/monikasmat/2011/08/05/paradiset-finns/ /Monika

monikasmat | 2011-09-03 17:38:51

När mognar paradisäpplena? Hur ska de se ut då? Bor i Västerås.

Lia | 2011-09-03 17:31:50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *