Härlig hyllning till Hiram!

14 september - 2011 | 4 kommentarer

Det finns ett par tre stycken profiler inom den kulinariska världen som inspirerat mig genom åren.

Jamie Oliver för att vi har ungefär samma förhållande till mat, sätt att laga mat. Jag vet ungefär vilken ingrediens han ska ta näst före han säger det.

Anna Bergenström för att hon hon på ett personligt, ärligt och vackert sätt lyft fram sina maträtter och bjudit på underbar inspiration.

Och så har vi Hiram!

Hiram står helt i en klass för sig. Få har betytt så mycket inom kokkonsten som Hiram. Och ingen har betytt så mycket för mig personligen som hon. Jag minns när jag skulle ta mod till mig och fråga om hon ville skriva en rad i min första bok, ”Rosendals trädgårdskafé”, det tog tre veckor innan jag vågade ringa!

Min rädsla var helt obefogad. Få människor var så lättpratade som Hiram! Dessutom hade hon en underbar humor.

Jag fick mina rader, ja, en hel sida faktiskt, om vitlök! Jag citerar slutraden:

”Om kyssen ej ska gå på tok, lägg löken i ett redigt kok!”

Det var sådan hon var Hiram, rakt på sak och inga krusiduller! Matlagningen skulle vara rolig och kravlös och det var heller inte så farligt om man gjorde fel, framförallt skulle man ha roligt medan man lagade mat!

Dessa ord har följ mig genom åren och gjort att jag vågat och jag är ju allt annat än ensam om att ha denna underbara människa som förebild.

Nu har kära Milena Begquist samlat ihop de bästa recepten från Hirams alla kokböcker och döpt den till ”Hirams bästa kokbok”.

Detta är inte en hyllning bara till Hiram och hennes mat, nej detta är också en viktig bok till nya generationer så de får se och lära hur man lagar mat!

Och idag får jag säkert en god och spännande lunch på Miss Voon!

Sedan blir det bokprat på förlaget!


Tomtens Dotter! Phu, vilken tur;)! /Monika

monikasmat | 2011-09-16 19:07:13

Ska hälsa honom ;-) Och så klart att jag inte missat Monikas Jul! Den är snart sönderläst, och snart är det rätt säsong för att laga :-)

Tomtens Dotter | 2011-09-16 18:16:07

Tomtens dotter! Åh, det var fint sagt! Hälsa Tomten:)! Och ni har väl inte missat "Monikas Jul"? /Monka

monikasmat | 2011-09-16 15:59:07

Tack för tipset! Jag tror att många av oss som är födda sent 70-tal har missat Hiram. Men eftersom du nämner två av mina mathjältar, och du själv är en tredje, så är detta något som jag ska skriva upp på önskelistan. (och så ska kokbokshyllan bågna ytterligare...)

Tomtens Dotter | 2011-09-16 13:57:34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *