Vilket äventyr!

2 oktober - 2011 | 9 kommentarer

Håll i er för det här blir långt!

Vaknade i ett fullständigt igendimmat Göteborg! Såg inte ens Avenyen utanför mitt hotellfönster!

Vi gav oss iväg mot Strömstad och just vid Saltkällan lättade dimman! (dock bara för ett ögonblick!)

Vid hamnen i Strömstad visade det sig att man även kunde resa till Alaska vilket jag tyckte lät hiskeligt spännande, men det får ju bli en annan resa en annan gång!

Väl framme på Koster blev jag kanske något förvånad. Här har jag gått och trott att Kosteröarna skulle vara två mindre öar, kala och lena av granit men så är de både stora och fulla av träd!

Men visst finns graniten och de skulpturala klipporna, de som inspirerat konstnärerna genom alla tider men på NordKoster och vi har just anlänt till på Sydkoster….

På grund av dimman skjuts vår hummerjakt upp en timme i hopp om att den ska lätta…

Till slut är det dock dags!

Och här är Johan, vår man för dagen! Som lovar oss en rik skörd! Han har aldrig kommit hem utan en hummer!

Vår fiskelycka vill inte visa sig! Det börjar riktigt illa, ja, så illa att jag på riktigt börjar tro att vi är lurade!

Vi är inte på hummersafari nej vi är på krabbfiske!

Vi drar upp tina efter tina, men ack, inte en hummer så långt ögat kan se! Men vi får gigantiska krabbor!

 

Johan är dock vid gott mod!

Till slut får jag chansen att prova på att dra upp en tina. Till och med två gånger! Men inte heller jag får någon fiskelycka!

Men det får Maria! Härliga Maria som naturtligtvis blir överlycklig och jag blir så avndsjuk att jag dör!

Johan lär oss massor om både krabbor och humrar. De kan bita av ett finger med klon i ett naft. Humrarna är antingen högerhänta eller vänsterhänta. De krossar maten med den starka klon och petar sedan in den  i munnen med den svaga, som att äta med pinnar. Det syns också tydligt på tjockleken vilken klo som är vilken.

Betet i tinorna är krabba och rutten fisk. Och just det faktum, att det är rutten fisk gör att man oftast låter humrarna ligga vid havskanten i hamnen i nät och sump någon vecka innan man tar upp den och kokar den för i värsta fall kan den faktiskt smaka just rutten fisk!

Väl hemma på Eknäs cyklar vi till Kosters trädgårdar med bytet för att laga mat och delta i en skördefest med temat hav och trädgård!

På Kosters trädgårdar finns två eldsjälar, Helena och Stefan som gav upp ett intellektuellt universitetsliv för att ha som uppgift i livet att visa hur man brukar jorden och delar med sig. Och det finns väl ingen tvekan om att de här på Koster funnit sitt liv och lever som de lär!

Här tar man vara på allt, till och med de tomma ostronskalen som så vackert pryder marken runt stället med låneparaplyer!

Hönsen går fritt i trädgården och symboliserar någon sorts frihet. De har många kycklingar som bara är några veckor gamla. Kycklingarna vill helst inte vara på bild…

Vi lagar mat, eller snarare assisterar en inhyrd kock för kvällen, Harald.

Jag får till uppdrag att göra mandelflarnen till desserten och det går sådär. Tvingas som vanligt att ändra receptet något!

Humrarna ligger och väntar på att bli kokta, levande….

Och vips så är de färdigkokta!

Vi får ihop en middag med gratinerade blåmusslor,  Musselsoppa med hummerkött, Hälleflundra med svamprisotto och rödbetor, trädgårdssallad, ost med grön tomatmarmelad och svartvinbärssylt. Till dessert blir det en chokladmousse (eller snarare pudding!) med en spegel av aroniabär, svartvinbär och mina mandelflarm!

Mätta cyklar vi sedan hem och tar ett dopp i den vedeldade badtunnan!

Tack till  alla från fiskaren Johan till Christer på Eknäs, Helena och Stefan på Kosters trädgårdar samt västsvenska turistrådet och jag är alldeles säker på att äventyret inte är slut ännu!

Nu efter ett strålande föredrag av Kat-Johan Smedman om ostronodling ska vi lämna Koster för vidare färd mot ett Rökeri i Strömstad!


Kinna! Ja, fy;)! /Monika

monikasmat | 2011-10-03 08:53:58

Monika - tack för underbart sällskap och rolig helg med dig och de andra. Otur att Maria fick upp den enda tinan med hummer...;-)

Kinna | 2011-10-02 22:13:30

Fredrik! Det borde du verkligen varit! Och jag vågar nästan inte tänka på vilka ädla drycker du hade bidragit med! Förresten, vad dricker man helst till hummer? TKB! Det var det! Och ja, det finns många hummerfiskare med nio fingrar! Martina! Åh, så härligt! Johan vår fiskare fick all time high dagen före med just 17 humrar och dessutom sällskap av tumlare vid båten! Ni fattar väl hur avundsjuk jag är på dem som fick uppleva detta? Och nu blev jag avundsjuk på dig med;)! Torprosen! Åh, har du varit på Alaska? Det måste du berätta mer om! Maud! Ja, det är ju inte klokt:)! Emelie! Ja verkligen härligt! Och ja, nu är jag hemma och ska växla om till orientalisk jul i två dagar men återkommer om ostronsamtalet jag hade i morse! Nu vet jag hur ostron gör barn! /Monika

monikasmat | 2011-10-02 21:39:25

Kul läsning Monika!! Härlig helg med ett härligt gäng :) Hoppas ni kom hem ordentligt!

Emelie | 2011-10-02 21:18:08

Vilket äventyr och vilken mat. De ser läckra ut de röda! Häftigt att de är vänster- eller höger"hänta". /Maud

Maud | 2011-10-02 21:05:49

Vilka underbart härliga dagar du verkar ha,. Älskar miljön runt Koster, där är magiskt vackert, vi såg en massa sälar när vi var där och dessutom så köpte vi räkor i Strömstad som vi smaskade i oss just på ALASKA, det är ett häftigt ställe så dit får du försöka ta dig någon gång!Kram Torprosen

NamnTorprosen | 2011-10-02 19:33:45

Verkar som en riktigt härlig dag och vilken tur att det blev hummer till slut. Min sambo fiskar ju hummer och hittils så har han fått upp 17 st! Vi är två familjer som delar och vi har redan ätit hummer två gånger sedan premiären, så underbart gott!

Martina | 2011-10-02 19:06:54

Monika Ser ut som hel underbar tillvaro och upplevelse! Kan bara hålla med Fredrik;) ...bara man får hålla sina fingrar hela och undan från de vassa klorna...

TKB | 2011-10-02 13:51:50

Monika, vad härligt det ser ut önskar man vore med. //Fredrik

Fredrik Schelin | 2011-10-02 11:14:12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *