Rätt rökt fisk!

3 oktober - 2011 | 6 kommentarer

Jag kan ju inte hålla mig från att berätta om gårdagens fantastiska lunch hos Åsa och Stefan på Rökeriet i Strömstad före jag måste kasta mig in i det orientaliska julstöket!

Åsa och Stefan, är som ni säkerligen redan förstått, två sanna eldsjälar som ägnar sina dagar åt kärleksfull hantering av sina råvaror. Som för så många andra eldsjälar har de idag en verksamhet som ingen av dem egentligen tänkt sig att syssla med från början. Båda arbetade inom omsorgen och trivdes bra med det ända tills Stefans fritidssyssla, att röka fisk, växte och blev till ett heltidsarbete för dem båda, ja faktiskt idag för hela familjen!

När jag hör Åsa berätta deras historia blir jag både glad, rörd och stolt! Stolt över att det finns människor som kämpar efter egen övertygelse och med kärleken till råvaran som enda vapnet. Vi förstår att det varit några hundår och det svåraste har varit att stå emot alla goda råd, dvs. att inte överge sin egen idé för andras lukrativa idéer.

Men idag kan de andas ut! Så här några år efter starten är de om möjligt ännu mer övertygade om att de gjort rätt och affärerna går riktigt bra!

Vi bjuds på enastående goda grejer från havet!

En fantastiskt god hummersoppa med en liten grillad havskräfta som utsökt sällskap!

Därefter får vi en fantastisk uppvisning av inlagd makrill och inlagd sill! Och detta kära vänner smakar inte som den inlagda sillen ni köper på ica, nej det här är en fet, enastående bit som fullkomligt smälter i munnen!

Och sedan kommer fatet med gravat och rökt! Här finns gravade, kallrökta och varmrökta laxar och makrill och varken jag eller mina smaklökar kommer någonsin att glömma den varmrökta laxen!

 

Havets läckerheter kompletteras av en underbar äggröra gjord på ägg från Tjörn!

Vi dricker gott också! Ett vitt vin som de plockat in från en mindre vinproducent (dock ej lokal för som Stefan säger: Jag vill ju fortsätta dricka kaffe även om jag bor i Strömstad!) De gynnar gärna de små producenterna.

Vi får dessert också!

Fantastiskt goda chokladmaränger som också är bakade på äggen från Tjörn!

När man ätit så här gott och fått en sådan dos av att allt är möjligt bara man har övertygelsen, ja, då mår man bra!

Mätta och belåtna åker vi vidare mot Göteborg!

Till sist vill jag presentera mina medresenärer!

Här är vi samlade på trappan utanför Eknäs på Koster tillsammans med Christer som är krögaren där

Bakre raden från vänster, Emelie från Västsvenska turistrådet, Maria Zihammou,frilandsskribent och bloggare på turistrådets hemsida ”På spaning med Maria”, jag.

Nedre raden från vänster, Christopher Anderton, Paulina från Västsvenska turistrådet och Kinna Jonsson!

Nu mot orienten!

Och ni har väl sett att Lantliv Mat&Vin kommit ut i butiken med rödbetsbrödet, rödbetskakan och alla de andra goa grejerna!

 

 


Monica s! Ja här blir du inte besviken! Det lovar jag! /Monika

monikasmat | 2011-10-10 16:49:54

Tack för tipset om Rökeriet. Är relativt ofta i Strömstad och är alltid på jakt efter ett bra matställe.

MonicaS | 2011-10-10 11:16:48

[...] Monika Ahlberg som också var med på resan är känd kokboksförfattare och matskribent. Hennes blogg hittar du här… [...]

mariazihammou.se » Blog Archive » Strömstads tidning bevakar bloggresan. | 2011-10-06 20:56:06

Giggi! Detta är en flirt med orientaliska smaker för ett reportage vad det gäller kokbok har jag helt andra planer! Tkb! Bra! det var liksom det som var meningen! /monika

monikasmat | 2011-10-03 22:53:25

Monika Ärligt- jag är avens, imponerad och d...t sugen på att åka dit! Tack! Och orientalisk jul...kreativt och spännande:)

TKB | 2011-10-03 21:31:51

Hej Monika. Härlig läsning och bilder. Kan du berätta mer om orientalisk jul? Kommer du med en kokbok om orientalisk mat?

Giggi | 2011-10-03 13:03:43

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *