Karl Johan Smedman

14 oktober - 2011 | 7 kommentarer

..heter en man som jag tills för en tid sedan bara hade hört talas om.

Det var för ett par år sedan på Marstrand. Då beskrevs han som en ”galning” som gett sig på att anlägga en ostronodling i en damm på självaste Marstrandsön. Där skulle han se till att de befruktades och utvecklades. Han stod där i dammen under ett par år men fick till slut ge upp.

Riktigt upp gav han dock inte som den ostronälskare han är. Jag har hört få människor beskriva ostron så kärleksfullt som Karl Johan gör och han glömmer vare sig bort drycken eller tillståndet som brukar höra till och råda när vi äter ostron:

Ostron äter vi med närstående, när vi pratar om positiva saker och vi dricker den ädlaste drycken till. Den som äter ostron startar inga krig!

Dessutom är han övertygad om att ostron gör oss till en lyckligare människa!

Idag driver han ett ostronkläckeri på Syd Koster, Ostrea Sverige AB och det var också här jag fick tillfälle att lyssna till hans fantastiska berättelse. Karl Johan är en utmärkt talare och det råder inget tvivel om att han längtar till den första skörden han ska göra 2012.

Han siktar högt! Och kan göra det för han vet , precis som fransmännen vet, att vårt Bohusländska ostron faktiskt är det bästa i världen.

Bortsett från all fakta vi fick oss till livs som att ostron äter inte ostron, ostron byter från att ha varit hona till att bli hane när hon släppt sina ägg, befruktningen sker i munhålan, ostron innehåller extremt nyttiga fetter, ostron är rena miljöarbetare etc, etc,,

…så fick vi också med oss det enklaste av allt, hur förutsättningen bör vara för att ett ostron ska trivas:

Ostron vill ha god mat, rätt temperatur, rätt ljus för att trivas!

(Som jag! Vi alla!)

Nu är siktet inställt på den franska marknaden, inte så mycket för att han inte vill sälja till alla utan för att fransmännen känner till lagarna!

Han kan inte annat än lyckas!


Biggan! Det låter härligt! /Monika

monikasmat | 2011-10-17 10:51:44

På 50-talet fanns en ostronodlare på Orust (eller om det var Tjörn), dit folk vallfärdade på sommaren. Han hämtade upp ostronen ur kassar vid bryggan och sedan åt man dem utomhus vid ett enkelt bord. Föräldrarna frossade men som barn tyckte jag inte det var nåt vidare. Ändrade mig dock tio år senare :-)

Biggan | 2011-10-17 00:44:04

TKB! Absolut inte! Undrade bara om du missat poängen? /Monika

monikasmat | 2011-10-15 16:59:43

Aha...och jag är poänglös;)

TKB | 2011-10-14 20:45:15

Åse! De kommer att överleva sanna mina ord! TKB! Ja men det var ju det som var hela poängen! Sällskapet, drycken och ostronet! /Monika

monikasmat | 2011-10-14 20:02:47

Vad kul Monika - mycket som jag inte visst om ostron (kan det beror på att min uppmärksamhet har varit mer på champagne till ostron..?) Imponerande kreativitet och vision, önskar all lycka till den "galna ostronmannen"!

TKB | 2011-10-14 19:50:46

Oj oj oj ,... Bara att gratulera ! Frankrike ,.. BELON ( har Ostrea Sverige AB lyckats få in en "fot" där som leverantör så är nog företagets "lycka" vad gäller omsättning och överlevnad säkrad .

Bohuslänningen Åse | 2011-10-14 15:20:12

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *