En vanlig köttfärssås….

25 oktober - 2011 | 5 kommentarer

….kan lätt bli en ”ny” rätt och dessutom riktigt festlig!

Ett bra tips till att gör sin köttfärssås ”ny” är att krydda den annorlunda än vad man brukar. Jag har tidigare föreslagit Tacokrydda (vilket gör barnen glada!) och idag vill jag slå ett slag för chili!

Med 1/2-1 urkärnad och fint hackad röd spansk peppar som får fräsa med löken och sedan puttra i såsen får ni en riktigt god och het variant!

Och detta var vad som puttrade på min spis igår!

Ett annat tips är att göra sitt ”vanliga” recept men byta ut färsen till till exempel lammfärs och då är några stötta kumminfrön underbar som huvudkrydda. Men glöm inte den obligatoriska matskeden fod eller tärningen buljong, det förhöjer verkligen alla typer av köttfärssås vilken variant ni än gör!

Festligheten ligger i att satsa på en ny pastasort!

Jag tycker att alla pastarätter blir extra festliga med en stor sort eller en bredare bandpasta. Just igår testade vi en jättegod Lumaconi (enorma makaroner) som just lanserats av Ica Selection.

Alla blev mycket nöjda och vi drack massor av vatten!

Här kommer ett bra grundrecept på en riktigt god köttfärssås. Krydda den sedan hur ni vill!

KÖTTFÄRSSÅS

1 kg nötfärs

1 stor gul lök eller 2 mindre

Smör

2-3 burkar krossade tomater, beror på hur mäktig man vill ha den

5 vitlöksklyftor

2 lagerblad

1 mörk oxbuljongtärning eller en rejäl matsked kalvfond

1 msk tomatpure

1/2-1 dl rött vin

Salt och nymalen svartpeppar

Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt nötfärsen och fräs på ytterligare några minuter.

Häll på de krossade tomaterna, tillsätt buljongtärning, fint hackad eller pressad vitlök, lagerblad, tomatpuré och vin. Låt sjuda i minst 30 minuter, gärna längre, den mår bara bra av att så och puttra på! Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Idag blir det säkerligen en trevlig lunch!

Den ska intas med Susanne på Gerbera ute i Gustavsberg. Ska samtidigt passa på vad hon har fått in för nyheter! Kanske kan jag få med mig något vackert jag kan använda när jag ska laga mat på ”Mitt kök”! (f.d. Det Goda Köket)

Och imorgon bär det av till världsmetropolen Långasjö för ett nytt Bygdegårdsarrangemang.  Ska bli väldigt kul och lite speciellt att komma just dit eftersom min mamma är född där! Ni är varmt välkomna såklart!

Och dessförinnan kan ni som har P4 Kalmar Sveriges Radio höra mig i en radiointervju ca 11.40.

Till sist vill jag dela med mig av den magiska morgonen som var här på Djurgården!

Se hur dimman dansar över isbladskärret, så vackert!


Maud! Lycka till med soppan och hoppas ni får fnt höstväder! TKB! De är inte så många som bor där så de skulle nog bli glada för tillökning;)! /Monika

monikasmat | 2011-10-26 13:24:58

Köttfärssås är icke att underskatta inte det magiska isbladskärret heller och "världens ände" låter som ett spännande äventyr;) Lycka till och just nu vore det gott att vara Långsjöbo...

TKB | 2011-10-25 22:15:06

Du har rätt! Köttfärssås kan varieras (sist hade jag röd paprika och morötter i) och det är ju bra med en riktig stöttepelare i matlagningen. I helgen ska jag göra "Monikas Gulaschsoppa" som jag ska bjuda grannarna på. Den är underbar! Håller med dig om det där med hösten och att det är både lite sorgligt men mysigt också. Jag önskar mig verkligen eldkorg. Eld utomhus är härligt. Må så gott! /Maud

Maud | 2011-10-25 22:03:09

Emm! Din man har rätt! En Boeuf Bourguignon slår det mesta! Receptet finns här! http://blogg.alltommat.se/monikasmat/2008/04/11/martha-london-och-blommiga-klanningar/ Och ja! Vädret är ju makalöst bra! /Monika

monikasmat | 2011-10-25 16:49:38

Funderar just på vad vi ska bjuda fredagsgäster med två barn på... Högrev föreslog min man. Kanske det ja. Har fina rotfrukter i garaget. Hoppas du har fint höstväder där du är! Här blåser det perfekt för att torka tvätt och kanske hinns det lite höstgrävning idag.

Emm | 2011-10-25 12:59:19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *